Marinin sote-uudistus näyttäisi olevan ainoa keskustan esillä pitämä asia, jonka se voisi puolueena saada läpi. – Se ei edistä puolueen äänestäjien etua, mutta keskusta haaveilee uudistuksen tuovan sille valtapoliittista painoarvoa ja taloudellista hyötyä, kirjoittaa perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos.


Sote-uudistusta veivattiin koko viime vaalikausi. Tavoitteena oli edellisen hallituksen mukaan parantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta, laatua ja kustannustehokkuutta. Valtaosa asiantuntijoista ei kuitenkaan nähnyt uudistuksen edistävän julkisesti esitettyjä tavoitteita, ja se kaatui lopulta hieman ennen vaalikauden päättymistä.

– Demarit suhtautuivat oppositiossa sote-uudistukseen kriittisesti ja vaativat parlamentaarista valmistelua, jossa kaikki puolueet olisivat päässeet osallistumaan sote-linjan kehittämiseen. Sote-uudistuksesta ei ole aikoihin keskusteltu julkisuudessa, mutta uudistus on edennyt kulisseissa kaikessa hiljaisuudessa ja se on nyt tulossa kuntien lausuntokierrokselle, kirjoittaa perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos.

Uusi hallintohimmeli ei ratkaise ongelmia

Grönroos toteaa, että viime kaudella uudistuksen taustalla vaikuttivat vahvasti poliittiset lehmänkaupat.

– Kokoomuksen tavoite oli edistää yksityisten palveluidentuottajien pääsyä osalliseksi julkisrahoitteisista sote-rahoista ja keskustan tavoite oli taas lisätä poliittisia ja taloudellisia asemiaan perustettavissa maakunnissa, joiden johtoon puolue olisi saanut armeijallisen omia politrukkejaan.

– Se, että kokoomus on nyt vaihtunut demareihin, ei näytä muuttaneen paljoakaan. Sanna Marinin sote-malli voi olla piirun verran parempi Juha Sipilän mallista esimerkiksi sen suhteen, että maakunnat saisivat nyt vapaammin valita sen, miten palvelunsa tuottaisivat. Muutoksia on myös esimerkiksi sote-alueiden määrässä ja siinä, että maakunnille ei oltaisi antamassa verotusoikeutta, mutta suuri kuva pysyy muuttumattomana – uusi hallintohimmeli ei ratkaise rahoituksen ongelmia vaan tuo ainoastaan lisää turhaa byrokratiaa, Grönroos painottaa.

Osa sotesta valtion hoidettavaksi

Uusi hallintomalli ei ratkaise perusongelmaa eli sitä, että pienet muuttotappiokunnat eivät tule toimeen sote-menojensa kanssa.

– Ongelmat ovat usein koko maakunnan laajuisia, joten Kainuussa tai Etelä-Savossa ei soten siirtäminen maakunnan harteille ole kestävä ratkaisu, Grönroos sanoo.

– Vaihtoehto uuden hallintohimmelin luomisen sijaan olisi jatkaa nykyisen mallista kuntien tulojen tasausta, joka on tavalla tai toisella kaikissa malleissa edessä. Olisi myös perusteltua selvittää, voisiko joitain sote-toiminnoista ottaa suoraan valtion hoidettavaksi, koska kaikki kunnat eivät joka tapauksessa saa hoidettua velvoitteitaan ilman toisten kuntien tai valtion tukea.

Prioriteetit kuntoon rahanjaossa

Pohjimmiltaan sote-puolen menojen rahoituksessa on kyse myös siitä, osataanko julkisia varoja jaettaessa laittaa asiat tärkeysjärjestykseen.

– Jos suomalaisten hyvinvointi ja turvallisuus asetetaan politiikassa tärkeimpään asemaan, niin tällöin varoja sairaanhoitoon ja ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen löytyy verrattuna siihen, jos julkisten varojen jakamisen prioriteettien kärjessä ovat esimerkiksi kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden edistäminen.

– Sote-menojen rahoitukseen liittyvien ongelmien taustalla on vahvasti alueiden erilainen väestöllinen ja taloudellinen tilanne. Muun muassa hallituksen veropolitiikka heikentää entisestään maaseudun kuntien tilannetta, kun työssäkäynti ja asuminen muuttuu entistä kalliimmaksi. Toisaalta huono maahanmuuttopolitiikka syö taas julkisia resursseja etenkin kaupungeissa, Grönroos painottaa.

Perussuomalaiset eivät tarvitse hillotolppia

Grönroosin mielestä Marinin sote-uudistus näyttäisi olevan ainoa keskustan esillä pitämä asia, jonka se voisi puolueena saada läpi.

– Se ei edistä puolueen äänestäjien etua, mutta keskusta haaveilee uudistuksen tuovan sille valtapoliittista painoarvoa ja taloudellista hyötyä. Tähän kulmaan sisältyy myös avain siihen, miten tämä turha uudistus saadaan torpattua.

Grönroosin mielestä perussuomalaisten kuntavaalivoitto on keino saada esitys pysähtymään.

– Jos perussuomalaiset ottavat vallan kunnissa, niin hallituksella ei ole enää kiinnostusta luoda uutta hallintohimmeliä poliittiseksi hillotolpaksi, jos sen edustajat eivät pääse siitä itse nauttimaan.

– Perussuomalaiset eivät hillotolppia tarvitse – edistetään puolueiden ja lobbarien etuja ajavien uudistusten sijaan tasapuolisesti kaikkien suomalaisten hyvinvointia edistäviä asioita, Grönroos painottaa.

SUOMEN UUTISET