

LEHTIKUVA
Perussuomalaisten puoluesihteeri: Keskusta roikkuu hallituksessa soten vuoksi – perussuomalaisten kuntavaalivoitto veisi pohjan kalliilta hallintohimmeliltä
Marinin sote-uudistus näyttäisi olevan ainoa keskustan esillä pitämä asia, jonka se voisi puolueena saada läpi. – Se ei edistä puolueen äänestäjien etua, mutta keskusta haaveilee uudistuksen tuovan sille valtapoliittista painoarvoa ja taloudellista hyötyä, kirjoittaa perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos.
Sote-uudistusta veivattiin koko viime vaalikausi. Tavoitteena oli edellisen hallituksen mukaan parantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta, laatua ja kustannustehokkuutta. Valtaosa asiantuntijoista ei kuitenkaan nähnyt uudistuksen edistävän julkisesti esitettyjä tavoitteita, ja se kaatui lopulta hieman ennen vaalikauden päättymistä.
– Demarit suhtautuivat oppositiossa sote-uudistukseen kriittisesti ja vaativat parlamentaarista valmistelua, jossa kaikki puolueet olisivat päässeet osallistumaan sote-linjan kehittämiseen. Sote-uudistuksesta ei ole aikoihin keskusteltu julkisuudessa, mutta uudistus on edennyt kulisseissa kaikessa hiljaisuudessa ja se on nyt tulossa kuntien lausuntokierrokselle, kirjoittaa perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos.
Uusi hallintohimmeli ei ratkaise ongelmia
Grönroos toteaa, että viime kaudella uudistuksen taustalla vaikuttivat vahvasti poliittiset lehmänkaupat.
– Kokoomuksen tavoite oli edistää yksityisten palveluidentuottajien pääsyä osalliseksi julkisrahoitteisista sote-rahoista ja keskustan tavoite oli taas lisätä poliittisia ja taloudellisia asemiaan perustettavissa maakunnissa, joiden johtoon puolue olisi saanut armeijallisen omia politrukkejaan.
– Se, että kokoomus on nyt vaihtunut demareihin, ei näytä muuttaneen paljoakaan. Sanna Marinin sote-malli voi olla piirun verran parempi Juha Sipilän mallista esimerkiksi sen suhteen, että maakunnat saisivat nyt vapaammin valita sen, miten palvelunsa tuottaisivat. Muutoksia on myös esimerkiksi sote-alueiden määrässä ja siinä, että maakunnille ei oltaisi antamassa verotusoikeutta, mutta suuri kuva pysyy muuttumattomana – uusi hallintohimmeli ei ratkaise rahoituksen ongelmia vaan tuo ainoastaan lisää turhaa byrokratiaa, Grönroos painottaa.
Osa sotesta valtion hoidettavaksi
Uusi hallintomalli ei ratkaise perusongelmaa eli sitä, että pienet muuttotappiokunnat eivät tule toimeen sote-menojensa kanssa.
– Ongelmat ovat usein koko maakunnan laajuisia, joten Kainuussa tai Etelä-Savossa ei soten siirtäminen maakunnan harteille ole kestävä ratkaisu, Grönroos sanoo.
– Vaihtoehto uuden hallintohimmelin luomisen sijaan olisi jatkaa nykyisen mallista kuntien tulojen tasausta, joka on tavalla tai toisella kaikissa malleissa edessä. Olisi myös perusteltua selvittää, voisiko joitain sote-toiminnoista ottaa suoraan valtion hoidettavaksi, koska kaikki kunnat eivät joka tapauksessa saa hoidettua velvoitteitaan ilman toisten kuntien tai valtion tukea.
Prioriteetit kuntoon rahanjaossa
Pohjimmiltaan sote-puolen menojen rahoituksessa on kyse myös siitä, osataanko julkisia varoja jaettaessa laittaa asiat tärkeysjärjestykseen.
– Jos suomalaisten hyvinvointi ja turvallisuus asetetaan politiikassa tärkeimpään asemaan, niin tällöin varoja sairaanhoitoon ja ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen löytyy verrattuna siihen, jos julkisten varojen jakamisen prioriteettien kärjessä ovat esimerkiksi kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden edistäminen.
– Sote-menojen rahoitukseen liittyvien ongelmien taustalla on vahvasti alueiden erilainen väestöllinen ja taloudellinen tilanne. Muun muassa hallituksen veropolitiikka heikentää entisestään maaseudun kuntien tilannetta, kun työssäkäynti ja asuminen muuttuu entistä kalliimmaksi. Toisaalta huono maahanmuuttopolitiikka syö taas julkisia resursseja etenkin kaupungeissa, Grönroos painottaa.
Perussuomalaiset eivät tarvitse hillotolppia
Grönroosin mielestä Marinin sote-uudistus näyttäisi olevan ainoa keskustan esillä pitämä asia, jonka se voisi puolueena saada läpi.
– Se ei edistä puolueen äänestäjien etua, mutta keskusta haaveilee uudistuksen tuovan sille valtapoliittista painoarvoa ja taloudellista hyötyä. Tähän kulmaan sisältyy myös avain siihen, miten tämä turha uudistus saadaan torpattua.
Grönroosin mielestä perussuomalaisten kuntavaalivoitto on keino saada esitys pysähtymään.
– Jos perussuomalaiset ottavat vallan kunnissa, niin hallituksella ei ole enää kiinnostusta luoda uutta hallintohimmeliä poliittiseksi hillotolpaksi, jos sen edustajat eivät pääse siitä itse nauttimaan.
– Perussuomalaiset eivät hillotolppia tarvitse – edistetään puolueiden ja lobbarien etuja ajavien uudistusten sijaan tasapuolisesti kaikkien suomalaisten hyvinvointia edistäviä asioita, Grönroos painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vallanhimo hallintohimmeli kustannukset sosiaali- ja terveyspalvelut Kuntavaalit Sanna Marin Kunnat Juha Sipilä perussuomalaiset Simo Grönroos hallitus Keskusta sote
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Taloustieteen professori Virén hämmästelee kuntien taloustilannetta

Arja Juvonen helpottuneena: Kivi poistui sydämeltä, Suomeen ei tule huonoa sote-uudistusta

Slunga-Poutsalo: Suurin huoleni on se, että valtion kassassa olevat varat eivät riitä pitämään huolta oman maan kansalaisista

Halla-aho: Julkisesta kulutuksesta on otettava kaikki löysät pois – ”Suomen, kuten jokaisen maan, on keskityttävä itsensä ja omiensa auttamiseen”

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Maahanmuuton kulut jopa 3,2 miljardia vuodessa – jo murto-osalla saisi hoitajamitoituksen kuntoon

Lähes 1,4 miljoonaa euroa miinusta per keskimääräinen Somaliasta saapunut maahanmuuttaja – Purra: Hallituspuolueet eivät käsitä, mistä maahanmuuton kustannukset koostuvat

Hallituksen päätös 175 alaikäisen siirtämisestä Suomeen maksaa satoja tuhansia euroja viikossa – Purra: Eurooppaan haluavat ihmiset eivät näin vähene

Juvonen: Sote-luonnos lähti lausunnoille keskeneräisenä ja ilman parlamentaarista valmistelua

PS: Suomen julkisen talouden tila on järkyttävä – “Velkaa on otettu hyvinä aikoina ja huonoina otetaan vielä enemmän”
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää