Hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä odotetaan tänään kuittauksia sote-ratkaisulle.

Pitkään veivatun sote-uudistuksen odotetaan nytkähtävän eteenpäin loppuvuodesta, sillä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan hallitus aikoo tuoda sotesta lakiesityksen eduskuntaan joulukuussa. Hallitus kertoo tänään iltapäivällä, miten sote-uudistusta on muutettu lausuntokierroksen jälkeen.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä odotetaan tänään kuittauksia sote-ratkaisulle.

”Tästä on tulossa koronasote”

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen arvioi tänään Ylen Aamu-tv:ssa, että sotea on valmisteltu siitä näkökulmasta, että sillä haetaan kustannustehokkuutta ja säästöjä.

– Toivon, että hallitus on tehnyt riskiarvioita, koska tästä on tulossa koronasote. Tällä hetkellä elämme täysin erilaisessa tilanteessa kuin aiemmin, eli meillä ei ole rahaa. Emme voi puhua, että kaikille tarjotaan kaikkea, jos taloudellisia reunaehtoja ei ole olemassa.

Maakuntien toimivuus turvattava

Uudenmaan osalta laskettuna sote-budjetti tulisi arvioiden mukaan olemaan jopa 400 miljoonaa euroa miinuksella. Juvosen mukaan leikkuri olisi kova.

– Uudenmaan alue on iso ja väestöä paljon, joten kustannusarvio ja leikkaukset ovat kohtuuttomia. Omassa kotikunnassani Espoossa on laskettu, että leikkuri olisi jopa 91 euroa henkilöä kohti. On toivottavaa, että rahoituksessa puututaan epäkohtiin ja katsotaan, että maakunnat pystyvät toimimaan. Väestön määrä tulisi olla yksi kriteeri, Juvonen sanoi.

Juvonen vaatii hallitukselta riskiarviota

– Mitä tapahtuu, jos rahat eivät riitä, mitä sitten tehdään? Juvonen kysyy.

SUOMEN UUTISET