

LEHTIKUVA
Vaalishoppailu kuumensi tunteita MTV:n eurovaalitentissä – Halla-aho: ”Äänestäjillä mahdollisuus ottaa järjestelyyn kantaa vaaleissa”
Puoluejohtajat keskustelivat äänestäjiä hämmentävästä ehdokasasettelusta, eli siitä, että osa euroehdokkaista on vaalissa mukana vain keräämässä ääniä, eikä paikka Euroopan parlamentissa näyttäisi kiinnostavan.
Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtasivat keskiviikkoiltana MTV:n suuressa vaalitentissä.
Puoluepomoilta kysyttiin äänestäjiä hämmentävästä vaalishoppailusta, eli siitä, että osa eurovaaliehdokkaista on ilmoittanut, ettei aio ottaa europarlamentaarikon tehtävää vastaan.
Puoluepomot olivat yksimielisiä siitä, että kukaan heistä ei äänestäisi ehdokasta, joka ei ottaisi tehtävää vastaan valituksi tultuaan.
– Äänestäjien näkökulmasta tällainen on kikkailua, vaalitentin juontaja Jan Andersson sanoi.
Kristillisten Essayahille kelpaa vain pätkäpesti
Vasemmistoliiton euroehdokas Merja Kyllönen on ilmoittanut, ettei lähde EU-parlamenttiin, vaikka tulisi valituksi. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson selitteli puoluesiskonsa toimintaa perhesyillä, eli että tällä ei olisi jatkossa mahdollisuutta asua Brysselissä.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli äskettäin eduskuntavaaliehdokkaana, ja nyt hän on ehdolla eurovaaleissa. Essayah on ilmoittanut toimivansa EU-parlamentissa ainoastaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajan, eli vuoden 2019 loppuun saakka.
– Olen kertonut ehdokkuuksista äänestäjilleni ennen eduskuntavaaleja, että olen lähdössä ehdolle myöskin näihin vaaleihin (eurovaaleihin). Olen myös kertonut avoimesti etukäteen, miten tulen menettelemään jos tulen valituksi. Uskon, että äänestäjät osaavat tätä arvioida, Essayah sanoi.
Äänestäjien tiedettävä aikeista etukäteen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arveli, että osa äänestäjistä saattaa olla jopa hieman vihaisia vaaleissa ääniä shoppaileville ehdokkaille.
– Ei voida toimia niin, että vaaleissa kerätään ääniä puolueelle, ja sitten tehtävään lähteekin joku toinen henkilö. Valitettavasti se näyttää teidän (kristillisdemokraattien) osalta tältä, Orpo ojensi Essayahia.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että äänestäjien kuluttajansuojan kannalta on olennaista se, että he tietävät etukäteen, mitä vaalien jälkeen tapahtuu.
– Äänestäjillä on mahdollisuus ottaa järjestelyyn kantaa vaaleissa ja jos he kokevat järjestelyn kikkailuksi tai epämoraaliseksi, niin heillä on aina mahdollisuus olla äänestämättä. Olennaista on se, ettei ikäviä yllätyksiä tule äänestäjien tietoon vaalien jälkeen, Halla-aho sanoi.
Halla-aho myös muistutti, etteivät puolueet voi vaikuttaa siihen, että tällä kertaa sekä eduskuntavaalit että eurovaalit järjestetään samana vuonna ja vielä suhteellisen lyhyen ajan sisällä.
Keskustan ryhmässä suuri vaihtuvuus
Vihreiden puoluepomo Pekka Haavisto ilmoitti paheksuvansa menettelyä, jossa vaaleilla valittu henkilö sahaa edestakaisin EU-parlamentin ja eduskunnan väliä.
– Tästä aikoinaan Paavo Väyrynen näytti esimerkkiä, eli oli vaikeaa pysyä perässä, kummassa paikassa hän on.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä moitti Essayahin ratkaisua.
– On hatara selitys, että Suomen EU-puheenjohtajuus edellyttäisi puolen vuoden parlamenttijaksoa, Sipilä sanoi.
Halla-aho ihmetteli, että Sipilä korosti sitä, miten tärkeää on valituksi tultuaan ottaa tehtävä vastaan.
– Ilmeisesti on paljon vähemmän tärkeää pysyä tehtävässä, Halla-aho sanoi ja muistutti, että keskustan europarlamenttiryhmässä on ollut huomattavan suuri vaihtuvuus.
– Vähintään yhtä suuri ongelma on se, että tehtävässä ollaan hetken aikaa ja sitten lähdetään etsimään uusia haasteita muualta, Halla-aho totesi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ehdokkaat Kristillisdemokraatit puheenjohtajatentti äänestäjät MTV Sari Essayah Paavo Väyrynen Pekka Haavisto Petteri Orpo europarlamentti Li Andersson Merja Kyllönen Juha Sipilä Vasemmistoliitto vihreät perussuomalaiset Eurovaalit Jussi Halla-aho Keskusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Muut puoluejohtajat esittävät kireää ilmastopolitiikkaa – Halla-aho: Liika kunnianhimo ajaa teollisuuden eniten saastuttaviin maihin

Halla-aho Petteri Orpolle eurovaalitentissä: ”Oletko kuullut sellaisesta kokoomuspoliitikosta kuin Alexander Stubb, joka äänekkäästi vaati viisumivapautta Venäjän kanssa?”

Halla-aho vaatii EU:n vapaan liikkuvuuden lopettamista: ”Johtaa epäterveeseen muuttoliikkeeseen, joka on haitallista valtioille”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää