Puoluejohtajat keskustelivat äänestäjiä hämmentävästä ehdokasasettelusta, eli siitä, että osa euroehdokkaista on vaalissa mukana vain keräämässä ääniä, eikä paikka Euroopan parlamentissa näyttäisi kiinnostavan.

Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtasivat keskiviikkoiltana MTV:n suuressa vaalitentissä.

Puoluepomoilta kysyttiin äänestäjiä hämmentävästä vaalishoppailusta, eli siitä, että osa eurovaaliehdokkaista on ilmoittanut, ettei aio ottaa europarlamentaarikon tehtävää vastaan.

Puoluepomot olivat yksimielisiä siitä, että kukaan heistä ei äänestäisi ehdokasta, joka ei ottaisi tehtävää vastaan valituksi tultuaan.

– Äänestäjien näkökulmasta tällainen on kikkailua, vaalitentin juontaja Jan Andersson sanoi.

Kristillisten Essayahille kelpaa vain pätkäpesti

Vasemmistoliiton euroehdokas Merja Kyllönen on ilmoittanut, ettei lähde EU-parlamenttiin, vaikka tulisi valituksi. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson selitteli puoluesiskonsa toimintaa perhesyillä, eli että tällä ei olisi jatkossa mahdollisuutta asua Brysselissä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli äskettäin eduskuntavaaliehdokkaana, ja nyt hän on ehdolla eurovaaleissa. Essayah on ilmoittanut toimivansa EU-parlamentissa ainoastaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajan, eli vuoden 2019 loppuun saakka.

– Olen kertonut ehdokkuuksista äänestäjilleni ennen eduskuntavaaleja, että olen lähdössä ehdolle myöskin näihin vaaleihin (eurovaaleihin). Olen myös kertonut avoimesti etukäteen, miten tulen menettelemään jos tulen valituksi. Uskon, että äänestäjät osaavat tätä arvioida, Essayah sanoi.

Äänestäjien tiedettävä aikeista etukäteen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arveli, että osa äänestäjistä saattaa olla jopa hieman vihaisia vaaleissa ääniä shoppaileville ehdokkaille.

– Ei voida toimia niin, että vaaleissa kerätään ääniä puolueelle, ja sitten tehtävään lähteekin joku toinen henkilö. Valitettavasti se näyttää teidän (kristillisdemokraattien) osalta tältä, Orpo ojensi Essayahia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että äänestäjien kuluttajansuojan kannalta on olennaista se, että he tietävät etukäteen, mitä vaalien jälkeen tapahtuu.

– Äänestäjillä on mahdollisuus ottaa järjestelyyn kantaa vaaleissa ja jos he kokevat järjestelyn kikkailuksi tai epämoraaliseksi, niin heillä on aina mahdollisuus olla äänestämättä. Olennaista on se, ettei ikäviä yllätyksiä tule äänestäjien tietoon vaalien jälkeen, Halla-aho sanoi.

Halla-aho myös muistutti, etteivät puolueet voi vaikuttaa siihen, että tällä kertaa sekä eduskuntavaalit että eurovaalit järjestetään samana vuonna ja vielä suhteellisen lyhyen ajan sisällä.

Keskustan ryhmässä suuri vaihtuvuus

Vihreiden puoluepomo Pekka Haavisto ilmoitti paheksuvansa menettelyä, jossa vaaleilla valittu henkilö sahaa edestakaisin EU-parlamentin ja eduskunnan väliä.

– Tästä aikoinaan Paavo Väyrynen näytti esimerkkiä, eli oli vaikeaa pysyä perässä, kummassa paikassa hän on.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä moitti Essayahin ratkaisua.

– On hatara selitys, että Suomen EU-puheenjohtajuus edellyttäisi puolen vuoden parlamenttijaksoa, Sipilä sanoi.

Halla-aho ihmetteli, että Sipilä korosti sitä, miten tärkeää on valituksi tultuaan ottaa tehtävä vastaan.

– Ilmeisesti on paljon vähemmän tärkeää pysyä tehtävässä, Halla-aho sanoi ja muistutti, että keskustan europarlamenttiryhmässä on ollut huomattavan suuri vaihtuvuus.

– Vähintään yhtä suuri ongelma on se, että tehtävässä ollaan hetken aikaa ja sitten lähdetään etsimään uusia haasteita muualta, Halla-aho totesi.

SUOMEN UUTISET