

LEHTIKUVA
Väestönsuojelutilojen oltava kriisivalmiudessa – Leena Meri: “Kriisitilanteen sattuessa väestönsuojelu perustuu paljolti taloyhtiöiden väestönsuojiin”
Kansanedustaja Leena Meri jätti hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen väestönsuojelutilojen riittävyydestä ja niiden kunnosta. Meri muistuttaa, että kriisitilanteissa väestönsuojelu perustuu pitkälti taloyhtiöiden väestönsuojiin.
Omakotitaloissa ja pienemmissä taloyhtiöissä ei ole omaa väestönsuojaa, joten suurella osalla kotitalouksista on epäselvää, kuinka kriisitilanteessa pitäisi toimia.
– Olen saanut useita yhteydenottoja, miten tulisi toimia, jos kriisi syttyisi. Ihmiset ovat perustellusti hämmentyneitä, kun oman asuinalueen väestönsuojelutiloista on hankala löytää tietoja. Tällä hetkellä ohjeistus vaikuttaisi olevan, että viranomaiset voivat tarpeen vaatiessa ohjata ihmiset tiettyyn suojaan, tai vaihtoehtoisesti asukkaat evakuoidaan pois vaara-alueelta, kertoo kansanedustaja Leena Meri.
– Viranomaisohjeistuksen ongelmana on, kuinka nopeasti hätätilanteessa ihmisiin saadaan yhteys. Onko vaarana, että ihmiset hakeutuisivat paremman tiedon puuttuessa yleiseen suojaan, jonka täyttymisestä aiheutuisi sitten ylimääräistä vaaraa? Siksi myös omakotitaloasujille annettavat toimintaohjeet olisi hyvä valmistella ja tiedottaa ennakkoon. Lisäksi tiedottaminen antaisi ihmiselle mielenrauhaa, kun tietäisi jo valmiiksi, miten pitää toimia, Meri miettii.
Osassa kiinteistöistä huoltoja on laiminlyöty
Ongelmana on myös olemassa olevien väestönsuojien puutteellinen kunto. Pelastuslaki velvoittaa kiinteistönomistajat huolehtimaan niiden ajantasaisuudesta. Laajaa selvitystä tilojen kunnosta ei ole viime vuosien aikana tehty. Huomattavan suuressa määrässä arvioidaan kuitenkin olevan puutteita esimerkiksi ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmissä. Niihin liittyvistä puutteista huolimatta suojaa saadaan räjähdyksiltä, mutta erilaiset kaasut ja tulipalosta aiheutuvat savut pääsevät sisälle.
– Olemassa olevien väestönsuojien kuntoon tulisi kiinnittää huomiota. Kriisitilanteen sattuessa väestönsuojelu perustuu paljolti taloyhtiöiden väestönsuojiin. Osassa kiinteistöistä huoltoja on laiminlyöty, eivätkä esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmät toimi asianmukaisella tavalla. Nyt taloyhtiöiden tulee tarkistaa väestösuojien kunto, jotta tarpeelliset korjaukset tulevat varmasti tehdyiksi. Myös väestösuojien alueellisesta riittävyydestä tulee varmistua, Meri sanoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pelastuslaki korjaukset huollot kaasut sähköjärjestelmät kiinteistönomistajat väestönsuojat evakuoinnit omakotitaloasujat viranomaisohjeistukset tulipalo väestönsuojelu ilmanvaihto kirjallinen kysymys kriisitilanteet Taloyhtiöt Leena Meri
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Helsingin pormestari Vartiainen jätti vastaamatta väestönsuojien korjaamista koskevaan kysymykseen – PS: ”Kun kriisi alkaa, on jo liian myöhäistä rakentaa tai korjata suojia”

Venäjän rajaoperaatioiden riski kasvaa – Purra: Siirtolaismassalta suojautuminen vaatii välittömiä lainsäädäntömuutoksia

Mäkelä: Turvallisuusympäristömme on muuttunut – “Suomen on otettava käyttöön kaikki tarvittavat keinot”

Halla-aho: Venäjä on laajentumishaluinen ja pidäkkeetön gangsterivaltio

Väestönsuojelussa paljon tehtävää – perussuomalaiset vaatii hallitukselta toimia väestönsuojien kunnostamiseksi

“Remontti-Reiska” Jorma Piisinen: Poikkeusoloihin varautuminen on viisautta
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.