Kaupunginvaltuutettu Teija Makkonen (ps) nosti valtuuston kyselytunnilla esiin huolen Helsingin kaupungin vastuulla olevien väestönsuojien kunnosta ja korjausvelasta.

– Vaikka Helsingissä on väestönsuojien osalta hyvä tilanne, ei kaikkien suojien kunto kuitenkaan vastaa täysin sitä, mitä pitäisi. Väestönsuojia on hyväkuntoisia, mutta osa on peruskorjauksen tarpeessa. Nämä suojat tarjoavat kuntonsa takia suojaa vain muutamien tuntien ajaksi, Teija Makkonen huomauttaa.

– Perussuomalaiset ajoivat turvallisuusnäkökulmaa jo kaupunkistrategiaan, mutta esimerkiksi väestönsuojat eivät mahtuneet edes mainintana pormestari Juhana Vartiaisen Kasvun paikka -strategiaan. Kaupungin johto ei vieläkään tunnu heräävän elintärkeän asian huomioimiseen.

Pahimpaan varauduttava ennakkoon

Makkonen on huolissaan myös kiinteistöjen omistuksessa olevista väestönsuojista ja siitä, tiedetäänkö niiden kokonaiskunnosta oikeastaan edes kattavasti.

– Kun kriisi alkaa, on jo liian myöhäistä rakentaa tai korjata suojia. Pahimpaan tulee varautua ennakkoon, Makkonen muistuttaa.

Pormestari Vartiainen totesi vastauspuheenvuorossaan, että väestönsuojia on peruskorjauksen tarpeessa, mutta ei vastannut kysymykseen, aikooko kaupunki tehdä asialle mitään.

Tietoa asukkaille väestönsuojien sijainnista

Kyselytunnilla keskusteltiin myös asukkaiden tiedottamisesta, mistä lähin väestönsuoja tarvittaessa löytyy. Makkonen nosti esiin myös pientaloalueiden haasteen.

– Pientaloalueilla väestönsuojien rakentamisvelvoitetta ei ole, joten nyt useissa eri alueiden Facebook-ryhmissä on kuultu huolestunutta kyselyä lähimmän suojan sijainnista. Kaupungilta tarvitaan nyt tiedottamista, joka rauhoittaa asukkaita, Makkonen painottaa.

Pormestari totesi tiedon löytyvän Helsingin verkkosivuilta, mutta kertoi, että pelastuslaitos on myös julkaisemassa infoa väestönsuojista.

SUOMEN UUTISET