Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila palasi alkuviikosta Valko-Venäjältä, jossa järjestettiin presidentin määräämät ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Vilhelm Junnila ja yhdysvaltalainen Nathaniel Hurd tarkkailivat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJin tehtävissä Hrodnan kaupunkia ja sen läheisyydessä olevia maaseutumaisia alueita.

– Äänestäminen tapahtui pääosin lain mukaisesti, mutta äänten laskemisessa oli merkittäviä puutteita. Maassa ei juurikaan kampanjoitu, eivätkä vaalit yleisesti kiinnostaneet, mutta äänestysprosentiksi ilmoitettiin 77,22 %. Se ei vastannut äänestyspaikoilla käyneiden äänestäjien todellista lukumäärää, Junnila kertoo.

Olivatko kaikki äänestäneet elossa?

Merkittävät puutteet äänten laskemisessa saivat ETYJin vaalitarkkailijat epäilemään vaalien vilpittömyyttä.

– Äänestäjäluetteloa muutettiin jopa vaalipäivänä. Osassa äänestyspaikkoja henkilöitä poistettiin luettelosta ja siirrettiin sairaaloiden äänestyspaikkoihin. Sairaaloissa oli mahdollista äänestää muutaman tunnin ajan, mutta äänestysprosentiksi saatiin lähes 100, vaikka osa henkilöistä oli jo menehtynyt, Junnila naurahtaa.

Tuloksia jäi vahvistamatta

Myös tulosten julkistamisessa oli ongelmia.

– Keskusvaalilautakunnat eivät välttämättä vahvistaneet tulosta tai ilmoittaneet yksittäisten äänestyspaikkojen tuloksia lainkaan, Junnila jatkaa.

Junnila on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja.

SUOMEN UUTISET