Saksan kristillisdemokraattien johtama sisäministeriö kaavailee muutosta tiedustelulakeihin. Uudistukset sallisivat maan vastavakoilulle kansalaisten tietokoneiden ja älypuhelimien etäseurannan. Laitteisiin salaa asennettavien ohjelmanpätkien eli troijalaisten avulla viranomaiset voisivat seurata kansalaisten netti- ja somepuuhia ynnä lukea laitteiden massamuistit jälkiä jättämättä. Aiheesta kertoo TAZ-uutismedia.


Toimittajat ovat ensimmäisinä ja äänekkäästi kritisoineet lainmuutosta, joka mahdollistaa lähdesuojan murtamisen. Viranomaiset voisivat vaivattomasti hakkeroida toimittajien työkalut ja olla kellon ympäri selvillä siitä, keihin journalistit ovat yhteydessä ja mistähän syystä. Valtaapitäville uusin tekniikka mahdollistaa periaatteessa myös poliittisen opposition urkkimisen.

Yksityisyyden loppu

Tiedustelulakien uudistaminen on aiemminkin kohua herättäneen kristillisdemokraattien baijerilaisen veljespuolueen CSU:n sisäministeri Horst Seehoferin aikaansaannoksia. Seehofer antoi maaliskuussa esityksen ”tiedustelulakien harmonisoimiseksi”. Lainmuutos sallisi tietokoneiden ja älypuhelimien etäseurannan lisäksi laitteiden massamuistien sisällön massiivisen tallentamisen viranomaisten palvelimille.

Saksan keskusrikospoliisi BKA esitti tiedustelulakien muutosta jo vuonna 2009 perustellen sitä terrorismin uhalla. Viranomaisten halu kansalaisten urkkimiseen herättää Saksassa historiallisista syistä aina keskustelua. Keskusrikospoliisi BKA ja vastavakoilu (Verfassungsschutz) ovat perinteisesti vahtineet toisiaan, mutta nyt näyttää viranomaisten askelissa olevan sama tahti.

Saksan uusi tiedustelulaki on nyt hetken jäissä, koska oikeusministeri on jättämässä tehtävänsä ja sisäministeri Seehofer odottaa tämän seuraajan nimittämistä.

Suomen Uutiset