
Jussi Halla-aho puntaroi Ylen vaalitentissä rajakysymystä Pekka Haaviston katsellessa. Kuva: Yle Areena.
”Vihervasemmiston poliittinen momentum on hukassa, Haaviston kiri lopussa, ehdokas väsähtänyt” – Luukkanen arvioi Stubbin ja Halla-ahon nousevan toiselle kierrokselle
Dosentti, ex-puoluesihteeri Arto Luukkanen pitää todennäköisenä, että presidentinvaalien toisella kierroksella ovat vastakkain Alexander Stubb ja Jussi Halla-aho. Luukkanen perustelee näkemystään sillä, että vihervasemmiston poliittinen momentum, siis liikevoima, on tyystin kateissa.
Luukkanen kirjoittaa blogissaan:
– Suomen presidentinvaalien toisella kierroksella kohtaavat Alexander Stubb ja Jussi Halla-aho. Viime hetken ”heikot signaalit” kertovat, että vihervasemmiston poliittinen momentum on nyt hukassa. Se on kaputt.
– Jutta Urpilaisen kampanja alkoi liian myöhään eikä se näytä nostavan intohimoja tai tunteita. Hänen kampanjansa oli ohi ennen kuin se alkoikaan.
– Pekka Haaviston pitkä kiri näyttää olevan lopussa ja mikä ihmeellisintä: itse ehdokas on hivenen väsähtänyt. Jollain kummallisella tavalla hänen kampanjansa kierre on hukassa. Tulos on: ehdokasprofiili kulahtaa eivätkä kannattajat enää usko siihen.
Siili vai kettu?
Luukkanen puntaroi myös aatehistorioitsija Isaiah Berlinin metaforaa siileistä ja ketuista.
Berlinin mukaan on kahdenlaisia ihmisiä: siilejä ja kettuja. Siili osaa yhden suuren asian hyvin, kun taas kettu osaa monta asiaa – ei ehkä niin hyvin mutta kuitenkin. Berlin jakoi tässä kirjassaan kirjoittajat ja ajattelijat kahteen kategoriaan: ihmisiin, jotka tulkitsevat maailmaa yhden asian kautta ja ihmisiin, jotka tarkastelevat maailmaa monien asioiden peilien kautta.
Luukkanen nostaa ideaalina näiden kahden roolin yhdistelmän, ja mainitsee historiallisena esimerkkinä venäläisen kirjailijan Leo Tolstoin.
– Tolstoin kyvyt olivat monitahoiset, mutta joka ajattelijana pitäytyi kuin siili – aina yhteen asiaan. Hän oli siis yhtä aikaan ihmisenä kettu ja kirjailijana siili, Luukkanen puntaroi.
Luukkanen korostaa, että valinta presidentiksi tulisi tehdä sen perusteella, kuka ajaa Suomen kansallista etua parhaiten. Hän vertaa Stubbia ja Halla-ahoa Aleksis Kiven luomiin suomalaisiin arkkityyppeihin, kuten Nummisuutarien Mikko Vilkastukseen ja Seitsemän veljestä -romaanin Tammiston Kyöstiin, ja pohdiskelee, kumpi heistä olisi parempi presidentti Suomen kannalta.
– Suomalaisten arkkityyppien valikoimassa Vilkastus edustaa kykenevää ja toimen miestä, joka katsoo omaa etuaan. Kuten Nummisuutarien Esko hänestä todistaa: ” Kaksitoista riksiä, jotka äiti antoi minulle häärahoiksi, joi hän ylös, sitten löi hän minua korvalle ja juoksi tiehensä”.
– Tammiston Kyösti taas on kaikesta huolimatta sellainen, jota arvostetaan ja johon uskotaan kun on vaikea paikka. Ja joka pitää sanansa. Suomalaiset arvostavat tällaista henkilöä yli kaiken. He luottavat tällaiseen henkilöön.
Luukkanen vihjaa bloginsa lopussa, että hänellä on vahva ehdokas mielessään, joka pitää huolen perustuslain noudattamisesta, reilusta pelistä ja Suomen kansallisesta edusta. Hän rohkaisee jokaista tekemään oman valintansa vaaleissa.
Presidenttiehdokkaat ottivat eilen mittaa toisistaan Ylen valitentissä. Lähetys löytyy Yle Areenasta >
SUOMEN UUTISET
Lue myös
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Tuore gallup: Halla-aho noussut Rehnin ohi kolmanneksi, Urpilaisen kone yskii, Stubb ja Haavisto tasoissa, Mika Aaltola täysin kanveesissa

Ehdokasnumerot tulivat – Jussi Halla-aho kampanjoi numerolla 5

Ylen presidenttitentissä Stubbilta ja Haavistolta löysää maahanmuuttopuhetta, Urpilainen vaati globaalia vastuunkantoa – Halla-aho: ”Ihmisten vastaanottaminen ei ratkaise ongelmia”

Rostila: Onko Stubb ottanut etäisyyttä aiempiin maahanmuuttokantoihinsa?

Halla-aho ja Stubb lähes tasoissa Nuorten vaaleissa – aikuisten osalta mennään gallupien puuttuessa huppu silmillä
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.