Yhdysvaltain ulkoministeriö julkaisi perjantaina asetuksen, joka määrittelee Pohjoismaisen vastarintaliikkeen terroristijärjestöksi.

PVL on ulkoministeriön mukaan suurin uusnatsiryhmä Ruotsissa, ja sillä on haaroja Norjassa, Tanskassa, Islannissa ja myös Suomessa.

Järjestö kiellettiin Suomessa vuodesta 2020.

Ulkoministeriön asetus perustelee terroristiluokitusta seuraavasti:

– Järjestön väkivaltainen toiminta perustuu avoimesti rasistiseen, maahanmuuttovastaiseen, antisemitistiseen ja anti-LGBTQI+ -ohjelmaan. Ryhmän jäsenet ja johtajat ovat tehneet väkivaltaisia hyökkäyksiä poliittisia vastustajia, mielenosoittajia, toimittajia ja muita vihollisiksi koettuja tahoja vastaan.

– PVL:n jäsenet ovat myös ryhtyneet keräämään ja valmistamaan aseita ja räjähdysaineita ryhmän puolesta ja sen tavoitteiden edistämiseksi. Lisäksi PVL on järjestänyt koulutusta väkivaltaisissa taktiikoissa, kuten lähitaistelussa ja veitsitaistelussa.

Ulkoministeriön asetus nimeää Tor Fredrik Vejdelandin, Pär Öbergin ja Leif Robert Eklundin liikkeen johtajiksi. Heidän Yhdysvaltain lainkäyttövallan alla olevat mahdolliset varansa jäädytetään. Yhdysvaltalaiset yritykset ja henkilöt eivät voi enää jatkossa osallistua liiketoimiin heidän kanssaan. Lisäksi he eivät voi enää käyttää hyväkseen Yhdysvaltain pankkipalveluita.

SUOMEN UUTISET