Sisäministeri Mari Rantanen pitää lapseen kohdistunutta veitsihyökkäystä anteeksiantamattomana.

KRP kertoo tutkivansa Oulun kauppakeskus Valkeassa tehtyä väkivaltarikosta kahtena murhan yrityksenä. Vuonna 1990 syntyneen miehen epäillään puukottaneen 12-vuotiasta uhria takaapäin useita kertoja. Tämän jälkeen tekijä yritti lähteä toisen puukotuksen uhrin seurassa olleen alaikäisen perään.

– Kauppakeskuksessa toiminut vartija sai pysäytettyä epäillyn, ennen kuin tämä ehti aiheuttaa enempää vahinkoa. Vartija on toiminut tilanteessa erittäin rohkeasti, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Ari Soronen Keskusrikospoliisista.

Mediatietojen mukaan hyökkääjä on kiellettyyn PVL-liikkeeseen kuuluva uusnatsi.

Sisäministeri Mari Rantanen kommentoi tapahtumaa:

”Väkivalta on ylipäänsä täysin tuomittavaa, mutta lapsia kohtaan tehty väkivalta on anteeksiantamatonta. Puhumattakaan siitä karmeudesta että motiivi nähtävästi tulee ääriajattelusta. Lasten kimppuuun ei Suomessa käydä eikä lasten tule joutua pelkäämään.”

Europarlamentaarikko, Oulusta kotoisin oleva Sebastian Tynkkynen on tapauksesta syvästi järkyttynyt:

”Tekijäksi epäillään Jyväskylän kirjastopuukotuksesta tunnettua uusnatsia. Erityisen pahalta tuntuu, että teko on kohdistunut lapseen ja mitä ilmeisimmin vielä rasistisella motiivilla, kun ensimmäisten tietojen perusteella lapsi on ollut maahanmuuttajataustainen.

Kiitokset järjestyksenvalvojille, joiden urheus ja nopea puuttuminen pelasti lapsen hengen.

Äärioikeistolainen väkivalta pitää saada loppumaan. Poliisien resurssien lisääminen on ollut oikea ratkaisu, jotta extremististen toimijoiden ja verkostojen jäljille päästään nopeammin tulevaisuudessa. Tälle työlle kaikki tuki.

Vaadimme SVL:n lakkauttamista vuonna 2016 (linkki kannanottoon alla) ja onneksi niin tehtiinkin jo vuonna 2018. Silti on hyvä ymmärtää, että tuo melkein sadan hengen porukka jatkaa varmasti toimintaansa eri nimikkeiden ja verkostojen kautta ja myös niihin pitää puuttua.”

Kansanedustaja Miko Bergbom painottaa poliiisin resurssien lisäämistä:

”Täysin silmitöntä väkivaltaa viatonta lasta kohtaan Oulussa. Ei sellaista voi anteeksi antaa eikä sellaiselle voi olla Suomessa minkäänlaista tilaa.

Äärioikeistotaustan omaava henkilö on näemmä poliisin vanha tuttu. On järjetöntä, että jutussa kuvatuista teoista huolimatta, on tekijä saanut olla vapaana yhteiskunnassamme.

Juuri tästä syystä toivon, että koko eduskunta tukee hallituksen tavoitteita kriminaalipolitiikan kiristämisessä, viranomaisten toimivaltuuksien vahvistamisessa sekä poliisin resurssien lisäämisessä. Osaltaan niillä vaikutetaan ennalta siihen, että näitä tapauksia ei koskaan syntyisi. Voimia uhrille sekä läheisille.”

SUOMEN UUTISET