Yle halusi uutisotsikossaan syyllistää Suomea Unkarin kaltaiseksi ”pahaksi” maaksi. Somekäyttäjät eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä Ylen harhaanjohtavaan otsikointiin, vaan antoivat Ylelle yhteisöhuomautuksen. Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila myöntää, että jutun alkuperäinen otsikko antoi harhaanjohtavan kuvan.

”Koko Euroopan piti aloittaa luonnon tilan parantaminen, mutta Suomi ja Unkari torppasivat – mitä ennallistaminen tarkoittaisi Suomelle?” Näin otsikoi Ylen toimittaja Jenni Frilander EU:n ennallistamisasetuksen kaatumista käsittelevän juttunsa.

Sosiaalisen median käyttäjät X-alustalla (ent. Twitter) eivät olleet tyytyväisiä Ylen harhaanjohtavaan otsikointiin, vaan antoivat Ylen postaukselle yhteisöhuomautuksen. Postauksen alle näkyviin tuleva yhteisöhuomautus on keino oikaista väärää tai valheellista tietoa.

Yhteisöhuomautuksessa todettiin näin: ”Suomen ja Unkarin lisäksi ennallistamisasetusta vastustivat Hollanti, Italia, Puola ja Ruotsi. Lisäksi Belgia ja Itävalta olivat äänestämässä tyhjää, joka tulkitaan ei-ääneksi.”

Yhteisöhuomautuksen seurauksena Yle nöyrtyi korjaamaan otsikkoaan sen verran, että siihen lisättiin sanat ”muun muassa” ja väite ”koko Euroopasta” muutettiin Euroopaksi: ”Euroopan piti aloittaa luonnon tilan parantaminen, mutta muun muassa Suomi ja Unkari torppasivat – mitä ennallistaminen tarkoittaisi Suomelle?”

Yhteisöhuomautus paljastaa harhaanjohtavan tiedon kaikille

Jopa Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila myönsi, että jutun alkuperäinen otsikko antoi harhaanjohtavan kuvan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kuittaili Merja Yli-Anttilalle ja päätoimittaja Jouko Jokiselle, että Yle sai hankittua yhteisöhuomautuksen ”600 miljoonan veronmaksajilta väkisin otetun rahan voimalla”.

Yhteisöhuomautus on pelätty seuraamus, koska se jää näkyviin kaikkien X-alustan käyttäjien luettavaksi. Media voi oikaista virheitään myös oma-aloitteisesti tai oikaisupyynnön saatuaan, mutta silloin oikaisusta jää merkiksi vain pieni huomautus jutun lopussa, joten harva huomaa median harjoittaneen valheellista tai harhaanjohtavaa uutisointia.

Miksi juuri Suomi ja Unkari otsikkoon?

Voimme vain arvailla miksi Yle halusi otsikossaan mainita nimenomaan Suomen ja Unkarin, eikä lisännyt muita maita otsikkoon edes tekemänsä oikaisun jälkeen. Unkari tunnetaan tällä hetkellä EU:n ”vastarannankiiskenä”, joka vastustaa kaikkia yleisesti hyvinä pidettyjä asioita. Ehkä Ylen toimittaja Jenni Frilander halusi harrastaa poliittista aktivismia yhdistämällä Suomen tunnettuun ”pahikseen”.

Otsikossa olisi aivan hyvin voinut olla jokin muukin maapari, esimerkiksi ”Suomi ja Ruotsi torppasivat ennallistamisasetuksen”. Tai ”Suomi ja Italia torppasivat”. Edellinen vaihtoehto olisi viitannut siihen, että pohjoisilla jäsenmailla on yhteisiä intressejä vastustaa EU:n asetusta. Jälkimmäinen olisi antanut vaikutelman, että ennallistamisasetusta vastustetaan kaikkialla EU:ssa, Italian saappaan kärjestä aina Suomi-neidon käsivarteen asti.

Otsikko olisi myös voinut kertoa, että ”Unkarin yllättävä mielenmuutos kaatoi asetuksen”. Olisi ollut myös mahdollista kirjoittaa otsikko, jossa ei syyllistetä mitään tiettyjä maita EU:n asetuksen kaatumisesta. Yle halusi kuitenkin syyllistää nimenomaan Suomea ja Unkaria.

Mitä sille paljon puhutulle ennallistamisasetukselle sitten kuuluu? Ylen mukaan asetus ei ole vielä lopullisesti kuopattu mutta vaarassa kaatua. EU:n puheenjohtajamaa Belgia veti asetuksen pois äänestyksestä, koska sen kannatus kutistui. Asetus voi vielä mennä läpi tällä vaalikaudella, jos joko Suomi, Unkari, Hollanti, Italia, Puola, Ruotsi, Belgia tai Itävalta kääntyy kannattamaan sitä sellaisenaan ennen kesäkuun eurovaaleja.

SUOMEN UUTISET