Vanhalta kansalta meni toisinaan hukkaan turha työ: verkko kalattomaan lampeen tai itämätön siemenvilja sarkaan. Itsekriittinen sanonta kuului: “Sonnia lypsimme.” Elikoiden poikiminen ei ollut mitenkään yksinkertainen luonnonlaki. Jos astutus epäonnistui, tunki vilu viltin alle ja nälkä näköä haittasi.

Tietoyhteiskunnan navetassa kaikki on toisin. Oras puskeutuu pyhän hengen voimalla kylmimmästä, kivisimmästä, karuimmasta kylvöstä. Sonnin lypsämiseen piisaa aikaa, rahaa ja ennen muuta intoa.

Parahin lukija, ethän luule tätä aggressioksi. Minua ei kiinnosta pätkääkään muiden ihmisten sukupuolikäyttäytyminen (taikka omanikaan). Jok’ikiselle Suomen synnyttäjälle ja isälle ja äidille kromosomeihin katsomatta osoitan vain kaksi sanaa: Paljon onnea!

Hitusen huolissani olen yleissivistyksen ei-siunatusta tilasta. Kuinka moni lapsirakas aikalaiseni hampaat irvessä hedelmöittää hedelmätöntä, uupuu ponnistuksiinsa ja pakosta pettyy?

Yleisradio mittauttaa itselleen kyselytutkimuksissa liki sadan prosentin luottamuksen. Suomalaiset lienevät maailman uutisuskovaisin kansa. Nyt telkkari todentaa miesten raskaudet ja synnytykset. Munasolut ja siittiöt varmaan katosivat koulukirjoistakin. Uskottava se on. Biologiasta ja kansanperinteestä viis.

Ehken minäkään suotta uhittele ajanhengelle. Yle lypsäköön sonninsa. Lykkyä tykö. Vasikka on kumminkin toivon ja ilon aihe. Somen sarvipäiden keskuudessa ei saa ammua, että lehmä keskeytti sukupuolenvaihdon ja tuli tiineeksi.

Teemu Keskisarja