Keskiviikon A-studiossa käsiteltiin vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen toimintaa palautuslennolla. Ohjelman asiantuntijavalinnat ovat ihmetyttäneet verkkokeskustelijoita. On kysytty, miksi poliittisesti herkkää aihetta kommentoimaan otettiin kaksi niin samanmielistä henkilöä. Vielä enemmän on kummeksuttanut se, miksi Yle jätti tyystin mainitsematta toisen keskustelijan aktivistitaustan ja esitteli hänet neutraalina tutkijana.

Verkkojulkaisu Päivän Byrokraatti kiteyttää mielipidevaikuttamista koskevassa kirjoituksessaan A-studion keskustelun ongelmallisuuden:

– Hyvä esimerkki tuli taas eilen illalla, kun A-Studiossa käsiteltiin lentokoneen lähtöä estämään pyrkineen vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen tapausta ja palautusjärjestelmää. Studioon ei kutsuttu ketään laillisuusaatteen puolestapuhujaa, joka olisi kertonut, että koko turvapaikkajärjestelmä romahtaa, jos suojelua ei rajata sen tarpeessa oleviin, ja jos kielteisiä päätöksiä ei voida panna täytäntöön.

– Sen sijaan kameroiden eteen tuotiin kaksi samanmielistä: tutkijaksi tituleerattu Erna Bodström, joka tunnetaan kuitenkin ensisijaisesti ’Right to live’ ja ’Stop Deportations’ -liikkeiden aktivistina, ja sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa, joka taas tunnetaan kirkon sisällä toimivan liberaalin Tulkaa kaikki -liikkeen aktiivina.

Aktivismissa ei tietenkään sinänsä mitään pahaa, mutta on kohtuutonta, että aatteellisesti erittäin voimakkaasti sitoutuneelle Bodströmille ei ole ohjelmassa opponenttia. Sitä, että hänen aktivismitaustastaan vaietaan tyystin ja esitellään hänet tutkijana, voidaan pitää suoranaisena katsojien harhauttamisena.

Bodström vaati kesäkuussa 2017 hallituksen eroa mielenosoituspuheessaan. Hän edusti tilaisuudessa Right to live –yhteisöä. Samassa tilaisuudessa esiintyivät myös muun muassa Stop Deportations, A-ryhmä, Refugees Welcome Finland- kansalaisverkosto jne. Bodströmin osuus alla.

Onko kohtuullista esittää näin palavasydäminen aktivisti nautraalina tutkijana? Nähtävästi Ylen mukaan on.

Suomen Uutiset on aiemminkin kysynyt, miksi Yleisradio käyttää jatkuvasti puolueellisia asiantuntijoita uutislähetyksissään eikä mainitse näiden taustoja? Lue aiheesta lisää täältä.

SUOMEN UUTISET