Ylelle ulkomaanuutisia tekevä free-toimittaja Petri Burtsov hätkähdytti perjantaina twiittaamalla Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille: ”SHUT THE FUCK UP, IMBECILE” (suom: ”PIDÄ V**** TURPASI KIINNI, IMBESILLI”).

Burtsov kirjoitti räyhäviestinsä vastaukseksi Trumpin twiittiin, jossa presidentti kommentoi häntä kohtaan esitettyjä vehkeilyväitteitä. Trumpia imbesilliksi nimittelevä mies on Ylelle raportoiva freelancer, joka on tehnyt Ylelle kymmeniä Trump-juttuja.

https://twitter.com/pburtsov/status/1033017376399392768

Burtsov ei ole ensi kertaa asialla.

Heinäkuussa hän twiittasi Trumpille: ”Shut the f*ck up” (suom: ”Pidä v**** turpasi kiinni”).

Toukokuussa Burtsov twiittasi englanniksi: ”Mikä on oksettavampaa kuin katsella Trumpin puhuvan? Katsella Trumpin puhuvan NRA:n kokouksessa”.

Toimittaja jakaa twitter-sivuillaan sellaisenaan myös New York Timesin Roger Cohenin vähemmän mairittelevan näkemyksen, joka kuuluu vapaasti suomennettuna: “On koko ajan ollut tiedossa, että Trump on narsisti, sovinisti, nilkki, valehtelija, kerskuja ja yleisesti ottaen surkea ihmishahmo”.

New York Times on tunnettu Trump-vastaisuudestaan. Harvardin yliopiston teettämässä tutkimuksessa lehden Trumpia koskevista jutuista 87 prosenttia oli negatiivisia. Tutkimus koski sataa ensimmäistä päivää Trumpin virkakaudella. Presidentti Trump on toistuvasti syyttänyt lehteä valeuutisista.

Luotettavaa uutisointia?

Yle on julkaissut kuluvan vuoden aikana kymmeniä Petri Burtsovin tekemiä Trump-uutisia. Erityisen aktiivista Burtsovin Trump-uutisointi on ollut Helsingin huippukokouksen yhteydessä. Vaikkei uutisjutuissa suoraan haistatellakaan valtionpäämiestä, on juttujen yleissävy nihkeä.

Burtsov on useissa twiiteissä vaatinut Trumpia tukkimaan turpansa. Tämä on poikkeuksellista toimittajalle, joka on vain viikkoa aikaisemmin ollut raportoimassa Helsingin huippukokouksen tapahtumista suomalaisille.

Voiko näin raju henkilökohtainen asenteellisuus olla vaikuttamatta uutisointiin? Missä määrin Ylen uutisia seuraava suomalainen voi luottaa siihen, että yhtiö tarjoaa kattavaa, vääristymätöntä uutisointia maailman tapahtumista, eikä tuputa olohuoneisiin kaunaisten toimittajien poliittisesti värittyneitä näkemyksiä?

Oikeus puolustautua?

Burtsovin tähän mennessä pahin hikeentyminen liittyy mahdolliseen vehkeilytutkintaan. Hän kirjaimellisesti HUUTAA presidentille, että tämä ei saisi puolustautua syytöksiä vastaan. Tämä on eriskummallista. Toki sananvapautensa on toimittajallakin, mutta hyvin kummallista maailmaa kohti ollaan menossa, jos presidentillä ei saisi enää olla oikeutta edes puolustautua julkisesti.

Burtsov ei myöskään välitä keskustella muiden Twitter-käyttäjien kanssa rajuista näkemyksistään, vaan blokkaa erimieliset.

SUOMEN UUTISET