

Yle vaalikone
Yle pudotti vaalikoneestaan pois maakuntaveroa koskevan kysymyksen – hyödyttänee vihreitä ja vasemmistoliittoa
Kuntavaaliehdokkailta kysyttiin Yleisradion vaalikoneessa 28 kysymystä. Kun vaalikone lopulta avattiin yleisölle, kysymyksiä oli jäljellä enää 26. Poistettujen joukossa on kysymys maakuntaverosta. Kysymyksen poisjättäminen näyttäisi hyödyttävän vihreitä ja vasemmistoliittoa, joiden kannat ovat kaukana suomalaisten keskiarvosta.
Pois jääneet kysymykset olivat:
”Soteuudistuksessa syntyville maakunnille pitää antaa oikeus kerätä veroa.”
”Poliitikon velvollisuus on ennen kaikkea ajaa omien äänestäjiensä etuja.”
Suomen Uutisten tarkkasilmäinen lukija Ulvilasta huomasi eron, ja kirjoitti toimitukselle:
”Kuntavaaliehdokkaat vastasivat toukokuussa vaalikoneiden kysymyksiin. YLE:n vaalikoneessa oli kysymys ”Soteuudistuksessa syntyville maakunnille pitää antaa oikeus kerätä veroa”. Jostain syystä YLE päätti sensuroida kysymyksen äänestäjille näkyvästä versiosta. Näyttää siltä, että maakuntaverosta halutaan vaieta ennen vaaleja. Voisiko YLE olla hallituspuolueiden äänenkannattaja tässäkin asiassa?”
Suomen Uutiset tiedusteli asiaa Ylen vaalikoneesta vastaavalta tuottajalta Ville Seurilta. Hän vastasi:
”Kysymme aina joitain ekstrakysymyksiä, jotka kysytään esim siksi, että vastaukset halutaan muuhun journ. käyttöön ja koska varakysymyksiä on hyvä olla siltä varalta, että jokin kysymys osoittautuu käyttökelvottomaksi. Teimme ennen julkaisua käyttäjätestejä, joissa kävi selvästi ilmi, että maakuntaveroa käsittelevä väite on vaalikoneen merkittäville käyttäjäryhmille (nuoret, vähemmän politiikkaa seuraavat) aivan liian vaikea ja epärelevantti. Siksi se päätettiin jättää pois.”
joissa kävi selvästi ilmi, että maakuntaveroa käsittelevä väite on vaalikoneen merkittäville käyttäjäryhmille (nuoret, vähemmän politiikkaa seuraavat) aivan liian vaikea ja epärelevantti. Siksi se päätettiin jättää pois.
— Ville Seuri (@villeseuri) June 11, 2021
Maakuntavero ei kelpaa kysymykseksi, mutta uutiseksi kylläkin
Kuntavaaliehdokkaiden maakuntaveroa koskevat mielipiteet ovat nousseet kuitenkin uutisiin asti. Juttu kertoo:
– Ylen vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista enemmistö vastustaa maakuntaveroa.
– Tiukinta vastustus on kokoomuksessa, jonka ehdokkaista vain 13 prosenttia kannattavat maakuntien verotusoikeutta. Toiseksi kielteisin puolue on perussuomalaiset, jonka ehdokkaista 20 prosenttia kannattaa maakuntaveroa.
– Eniten maakuntavero saa kannatusta odotetusti hallituspuolueista vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaiden joukosta.
Iltalehti uutisoi aikaisemmin, että uuden maakuntaveron käyttöönottoa vastustaa 61 prosenttia suomalaisista eli lähes kaksi kolmesta. Asia selviää Ajatuspaja Toivon teettämästä kyselytutkimuksesta.
Yleisradio näyttää siis pudottaneen vaalikoneestaan pois kysymyksen, jossa vihreät ja vasemmistoliitto ovat voimakkaimmin eri mieltä kuin suomalaisten enemmistö. Valinnalla on todennäköisesti vaikutusta siihen, miten vaalikone suosittelee ehdokkaita.
Aiemminkin sekoiltu
Yle kompuroi 2019 erittäin pahasti vaalikoneensa kanssa.
Yliopistonlehtori Arto Selkälä moitti ankarasti Yle Kioskin nuorille suunnattua vaalikonetta. Hän kommentoi Lapin kansalle: ”Räikeintä propagandaa, mitä olen Suomessa ennen vaaleja nähnyt”.
Yle Kioskin vaalikone ei esittänyt kysymyksiä tavanomaiseen tapaan, vaan ennen kysymyksiin vastaamista ”Vaalibotin” käyttäjän silmille vyörytettiinuseiden minuuttien ajan vahvasti politisoitunutta ja ohjaavaa argumentaatiota sekä videosisältöä koskien muun muassa translakia, vihapuhetta ja ilmastonmuutosta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.