Kuntavaaliehdokkailta kysyttiin Yleisradion vaalikoneessa 28 kysymystä. Kun vaalikone lopulta avattiin yleisölle, kysymyksiä oli jäljellä enää 26. Poistettujen joukossa on kysymys maakuntaverosta. Kysymyksen poisjättäminen näyttäisi hyödyttävän vihreitä ja vasemmistoliittoa, joiden kannat ovat kaukana suomalaisten keskiarvosta.

Pois jääneet kysymykset olivat:

”Soteuudistuksessa syntyville maakunnille pitää antaa oikeus kerätä veroa.”

”Poliitikon velvollisuus on ennen kaikkea ajaa omien äänestäjiensä etuja.”

Suomen Uutisten tarkkasilmäinen lukija Ulvilasta huomasi eron, ja kirjoitti toimitukselle:

”Kuntavaaliehdokkaat vastasivat toukokuussa vaalikoneiden kysymyksiin. YLE:n vaalikoneessa oli kysymys ”Soteuudistuksessa syntyville maakunnille pitää antaa oikeus kerätä veroa”. Jostain syystä YLE päätti sensuroida kysymyksen äänestäjille näkyvästä versiosta. Näyttää siltä, että maakuntaverosta halutaan vaieta ennen vaaleja. Voisiko YLE olla hallituspuolueiden äänenkannattaja tässäkin asiassa?”

Suomen Uutiset tiedusteli asiaa Ylen vaalikoneesta vastaavalta tuottajalta Ville Seurilta. Hän vastasi:

”Kysymme aina joitain ekstrakysymyksiä, jotka kysytään esim siksi, että vastaukset halutaan muuhun journ. käyttöön ja koska varakysymyksiä on hyvä olla siltä varalta, että jokin kysymys osoittautuu käyttökelvottomaksi. Teimme ennen julkaisua käyttäjätestejä, joissa kävi selvästi ilmi, että maakuntaveroa käsittelevä väite on vaalikoneen merkittäville käyttäjäryhmille (nuoret, vähemmän politiikkaa seuraavat) aivan liian vaikea ja epärelevantti. Siksi se päätettiin jättää pois.”


Maakuntavero ei kelpaa kysymykseksi, mutta uutiseksi kylläkin

Kuntavaaliehdokkaiden maakuntaveroa koskevat mielipiteet ovat nousseet kuitenkin uutisiin asti. Juttu kertoo:

– Ylen vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista enemmistö vastustaa maakuntaveroa.

– Tiukinta vastustus on kokoomuksessa, jonka ehdokkaista vain 13 prosenttia kannattavat maakuntien verotusoikeutta. Toiseksi kielteisin puolue on perussuomalaiset, jonka ehdokkaista 20 prosenttia kannattaa maakuntaveroa.

– Eniten maakuntavero saa kannatusta odotetusti hallituspuolueista vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaiden joukosta.

Iltalehti uutisoi aikaisemmin, että uuden maakuntaveron käyttöönottoa vastustaa 61 prosenttia suomalaisista eli lähes kaksi kolmesta. Asia selviää Ajatuspaja Toivon teettämästä kyselytutkimuksesta.

Yleisradio näyttää siis pudottaneen vaalikoneestaan pois kysymyksen, jossa vihreät ja vasemmistoliitto ovat voimakkaimmin eri mieltä kuin suomalaisten enemmistö. Valinnalla on todennäköisesti vaikutusta siihen, miten vaalikone suosittelee ehdokkaita.

Aiemminkin sekoiltu

Yle kompuroi 2019 erittäin pahasti vaalikoneensa kanssa.

Yliopistonlehtori Arto Selkälä moitti ankarasti Yle Kioskin nuorille suunnattua vaalikonetta. Hän kommentoi Lapin kansalle: ”Räikeintä propagandaa, mitä olen Suomessa ennen vaaleja nähnyt”.

Yle Kioskin vaalikone ei esittänyt kysymyksiä tavanomaiseen tapaan, vaan ennen kysymyksiin vastaamista ”Vaalibotin” käyttäjän silmille vyörytettiinuseiden minuuttien ajan vahvasti politisoitunutta ja ohjaavaa argumentaatiota sekä videosisältöä koskien muun muassa translakia, vihapuhetta ja ilmastonmuutosta.

Suomen Uutiset