

LEHTIKUVA
Antikainen: ”Pääministeri Rinne, kumpi on tärkeämpää, turvallisuus vai avoimet rajat?”
Rinteen hallituksen ohjelma Suomen EU-puheenjohtajakaudelle julkaistiin eilen. Oppositiopuolueet pääsivät tutustumaan ohjelmaan vasta kaksi tuntia ennen täysistunnon alkua.
Kuten odotettua, ohjelma on täynnä toistensa kanssa ristiriitaisia, näennäisesti hyvältä kuulostavia tavoitteita.
– Ohjelmassa puhutaan yhteisistä arvoista ja oikeusvaltioperiaatteista, kansalaisten kokonaisturvallisuuden takaamisesta sekä rauhan ja vakauden edistämisestä. Nämä kaikki jalot tavoitteet kuitenkin tehdään tyhjäksi sillä, että ulkorajojen valvonta ei toimi, ja Schengen-alueelle päästetyt turvapaikanhakijat voivat kadota mihin tahansa alueen 26 maasta, eikä kukaan tiedä, missä he ovat, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.
Suomi valmis vastaanottamaan toistenkin tulijat
Vaikka Schengen-alueen maista Itävalta, Ranska, Saksa, Tanska, Ruotsi ja Norja ovat palauttaneet rajatarkastukset väliaikaisesti käyttöön, Suomi on ollut erittäin haluton toimimaan.
– Väliaikaisia rajatarkastuksia ei otettu käyttöön missään kohtaa turvapaikanhakijakriisin aikana, vaikka Suomeen tuli vuonna 2015 yli 32 000 turvapaikanhakijaa ja Suomi kantoi kriisistä Euroopan maista suhteellisesti kolmanneksi suurimman taakan, Antikainen toteaa.
– Dublin-järjestelmä ei toiminut, mutta tästä huolimatta Suomi oli taakanjaon nimissä valmis ottamaan vielä lisää turvapaikanhakijoita niistä maista, jotka eivät itse noudattaneet sääntöjä.
Laadukas prosessi – kenen kannalta?
Hallituksen ohjelmassa puhutaan rajojen hallinnasta ja laadukkaasta turvapaikkaprosessista.
– Iso kysymys kuitenkin on, kenen kannalta prosessin halutaan olevan laadukas: tulijoiden itsensä, joiden kannalta laadukkuus tarkoittaa mahdollisimman helppoa maahanpääsyä, vaiko vastaanottavien yhteiskuntien jäsenten, joiden kannalta laadukkuus tarkoittaa sitä, ettei maahan päästetä ihmisiä, jotka vaarantavat muiden turvallisuuden.
– Minulle on jäänyt epäselväksi, kumpi Rinteen hallitukselle on tärkeämpi arvo, suomalaisten turvallisuus vai avoimet rajat, Antikainen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- avoimet ovet EU-puheenjohtajakausi rajatarkastukset Sanna Antikainen Schengen Turvapaikanhakijat Turvallisuus perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho Isis-naisten hakuinnosta: ”Säkkiin pukeutunut, kurkunleikkausideologiaa kannattava uussuomalainen on parasta, mitä tosisuvaitsevainen voi kuvitella”

Niikko Isis-leireillä olevien suomalaisten noutamisesta: Pääministeri leikkii tulella – ”Tällaisia ihmisiä ei pidä aktiivisesti auttaa palaamaan Suomeen”

Antikainen: Miksi Rinne haluaa auttaa rikollisia pakoilemaan oikeutta?

Perussuomalaiset: ”Käytetäänkö veronmaksajien rahaa siihen, että verenhimoisen islamilaisen kultin kannattajat saadaan takaisin Suomeen?”

Antikainen esittää lasten sotatoimialueelle viemisen kriminalisointia

Tanska rakentaa elektronisen muurin Ruotsin vastaiselle rajalle
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.