Perussuomalaisten kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntavastaava Arja Juvonen kommentoi hallituksen tämänpäiväistä korona-tiedonantoa tiedotteessaan.

Juvonen kiittää hallitusta toimenpiteistä, joita se on vihdoinkin tänään ilmoittanut tekevänsä koronavirusepidemian pysäyttämiseksi ja tartuntahuipun ennaltaehkäisemiseksi.

– Perussuomalaiset esittivät jo viime viikon torstain kyselytunnilla 12.3. 2020 tiukkoja toimenpiteitä kuten poikkeuslakia ja koulujen ja oppilaitosten sulkemista. Olemme puhuneet myös koronatestien tärkeydestä virukseen sairastuneiden löytämisessä ja epidemian ennaltaehkäisyssä. Tiukkojen toimenpiteiden välttämättömyys oli vain ajan kysymys ja se aika tuli nyt. Tämä oli ainoa oikea päätös hallitukselta ja toimenpiteiden toteuttamisessa meidän tulee nyt toimia yhtenäisesti, vahvasti ja määrätietoisesti, Juvonen sanoo.

”Tässä katson THL suuntaan, että oliko testien saatavuudessa ongelmia vai mikä oli syynä testauksen rajoittamiseen. Rajoittamisen sijaan testejä tulee ottaa ja paljon”

Ennaltaehkäisyssä kontaktien ja altistumismahdollisuuksien minimointi on Juvosen mukaan ensisijaista.

– Koronatestien saatavuuden lisääminen on ehdotonta ja yhtenä hallituksen toimista on juurikin koronatestien määrän lisääminen. Tämän tulee tapahtua heti. Myös WHO kehottaa testaamaan kaikki koronavirusepäilyt (Iltalehti 16.3. 2020). Vain siten voimme saada selkeän kuvan siitä, miten koronavirus leviää maassamme. Koronatestien kanssa Suomessa on ollut poikkeuksellisen haastavaa, sillä niiden ottamista on tähän saakka rajoitettu. Se on mahdollistanut sen, että tartuntojen laajuus ei ole meillä tiedossa ja epidemia on tullut keskuuteemme kuin yllättäin huolimatta lukuisista varoitusmerkeistä niin Euroopasta kuin muista Pohjoismaista. Tässä on myös se syy, miksi esimerkiksi Ruotsin tartuntojen määrä on meitä edellä. Heillä on testattu virustartuntoja, mutta meidän keskuudessamme on taasen paljon ihmisiä, joita ei ole testattu ja tilastoitu, mutta jotka kuitenkin kantavat virusta. Tässä katson THL suuntaan, että oliko testien saatavuudessa ongelmia vai mikä oli syynä testauksen rajoittamiseen. Rajoittamisen sijaan testejä tulee ottaa ja paljon, Juvonen sanoo.

– Kansalaisille on myös tiedotettava selkeästi se, kuinka pian mahdollisen koronaviruksen tai muun influenssan jälkeen voi liikkua kodin ulkopuolella välttämättömillä käynneillä esimerkiksi ruokakaupassa tai apteekissa. Tiedonvälitys on äärettömän tärkeää.

Juvonen peräänkuuluttaa nyt suomalaisilta yhteishenkeä: On tärkeää noudattaa hallituksen tekemiä linjauksia ja keskittyä viettämään arkea pienimuotoisesti läheistemme kanssa. Suuret tapahtumat ja kokoontumiset on unohdettava ja lasten ja nuorten on pysyttävä myös kotona, kun koulut suljetaan. Meidän vanhempien tehtävä on huolehtia, että näin tapahtuu.

”Ikäihmisiä on suojeltava kaikin keinoin. Vanhustenhoivalaitoksiin ei saa mennä vierailulle kuin poikkeustilanteissa. Myös omissa kodeissaan asuvien yli 70 vuotiaiden ikäihmisten luona vierailut ja tapaamiset tulee nyt minimoida. ”

– Ikäihmisiä on suojeltava kaikin keinoin. Vanhustenhoivalaitoksiin ei saa mennä vierailulle kuin poikkeustilanteissa. Myös omissa kodeissaan asuvien yli 70 vuotiaiden ikäihmisten luona vierailut ja tapaamiset tulee nyt minimoida. Kontakteja tulee välttää. Pidetään heihin silti yhteyttä puhelimitse ja huolehditaan heille esimerkiksi kaupassakäynti.

– Sosiaali – ja terveydenhuollon sektorin toimivuus on turvattava. HUS:in Infektiolääkäri Asko Järvinen sanoi lauantain Ykkösaamussa, että Suomessa ei tule pulaa hengityskoneista vaan ammattitaitoisista hoitajista niiden käyttäjinä. Nyt on erittäin tärkeää, että kaikki osaaminen otetaan käyttöön terveydenhuollossa ja henkilöstöä myös koulutetaan näihin tilanteisiin.

– Valmiuslain käyttöönotto on järeä ase koronaepidemian ehkäisyssä. Sillä on tarkoitus suojella kansalaisia poikkeusoloissa. Valmiuslaki mahdollistaa ihmisten elämän rajoittamista poikkeuksellisesti muun muassa rajoittamalla ihmisten liikkumista. Suomen kansalaisia on tällä hetkellä ulkomailla ja heidän kotiin paluunsa on viivästynyt. On tärkeää, että hallitus huolehtii tiedonvälityksen myös näille henkilöille ja ohjeistaa heitä toimintatavoista. Suomalaiset olisi saatava kotiin, sillä epävarmuus koettelee varmasti monia, Juvonen sanoo.

SUOMEN UUTISET