Pandemian kiihtyessä alkavat suojavarusteet ja hengityskoneet olla kortilla. Hengityskone on apuväline, joka voi pelastaa koronapotilaan teho-osastolla. Amerikkalaisen huippuyliopisto MIT:n tutkijat ovat kehittäneet laitteen, joka on huokea valmistaa ja helppo käyttää. MIT E-Vent -hengityskoneesta kertoo ExtremeTech-sivusto.

Hengityskoneen funktio on yksinkertaisesti painaa happea potilaan keuhkoihin, kun tämä ei enää jaksa itse hengittää. Hengityskone antaa potilaan elimistölle aikaa taistella itse virusta vastaan ja siksi se pelastaa monen vakavasti sairaan hengen.

USA:n sairaaloissa on käytössä 170 000 hengityskonetta mutta asiantuntijoiden mukaan ne eivät riitä, kun koronapandemia saavuttaa huippunsa.

Hyväksyntä loppusuoralla

MIT E-Vent hengityskoneen kehittäminen alkoi itse asiassa jo vuosikymmen sitten teknisen yliopiston hienomekaanisten laitteiden suunnittelukurssilla. Toisin kuin sairaaloiden monimutkaisia vehkeitä, E-Vent-konetta pystyy operoimaan manuaalisesti ja ilmeisesti myös ilman syvällistä erikoiskoulutusta. Laitteen materiaalihinta on noin 100 dollaria.

Piirustukset ja hengityskone valmistuivat kurssilla mutta jäivät hyllylle pölyttymään. Nyt laite on kaivettu esille, nykyaikaistettu ja toimitettu viranomaisille hyväksyntää varten. Eläinkokeiden jälkeen laite hyväksyttäneen hätäkäyttöön jo lähitulevaisuudessa. Laitetta pystyy valmistamaan lähes pajassa kuin pajassa ja se perustuu avoimeen lähdekoodiin, joten piirustukset ovat kaikkien saatavilla.

Pölynimurista hengityskoneeksi

Myös Floridan yliopistossa on kehitetty yksinkertainen hengityskone, jonka piirustukset ovat julkisesti saatavilla. Anestesian professori Samsun Lampotangin johdolla tutkijat ovat saaneet aikaan laitteen, jonka osat löytyvät periaatteessa kaupan hyllyltä. Lampotang tosin rakensi jo opiskeluaikoinaan vuosikymmeniä sitten hengityskoneen, josta tuli kaupallinen menestys.

Pölyimurivalmistajanakin tunnettu Dyson on puolestaan kehittänyt teknisesti korkeatasoisen hengityskoneen vain 10 päivässä. Britannian terveysviranomaiset ovat tilanneet 10 000 laitetta, vaikka hyväksymisprosessi on kesken. Dyson aikoo itse lahjoittaa vielä 1 000 hengityskonetta brittisairaaloihin ja 4 000 laitetta ulkomaisiin hoitolaitoksiin.

SUOMEN UUTISET