Oppositiopoliitikon törkeä murha voi vielä saada aikaan liikehdintää, joka vie Venäjää kohti suuria muutoksia. Boris Nemtsovin myötä maan nykymenoa vastustavat ovat saaneet keulakuvakseen marttyyrin, joka maksoi sanavapaudesta korkeimman hinnan.

Nemtsovin murhan seurauksia arvioi Suomen Uutisille Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen lehtori ja dosentti Arto Luukkanen (ps.).

Miksi Venäjän entinen varapääministeri Boris Nemtsov murhattiin?

Todennäköinen syy Nemtsovin murhaan liittyy hänen poliittiseen toimintaansa. Nemtsov oli oppositiossa ja vastusti Ukrainan sotaa. Näyttää todennäköiseltä, että murhan takana on niin sanottu ”vallanpitäjien kollektiivi”, joka halusi päästä totuudenpuhujasta ja kiusankappaleesta eroon hinnalla millä hyvänsä.

Nemtsovin murha on vallanpitäjille tosin myös riski, sillä nyt oppositiolla on oma marttyyrinsa.

Kenellä tai millä ryhmällä olisi mielestäsi ollut motiivi Nemtsovin surmaamiseen?

Motiivi voisi olla Ukrainan sotaa kannattavalla ääri-isänmaallisella joukolla, jota Putin kannattaa ja suosii, ja jolla on keskeinen asema Venäjän ulkopolitiikassa.

Murha Moskovan hyvin vartioidussa keskustassa on symboli: Me teemme mitä haluamme ja kukaan meitä uhmaava ei ole turvassa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Nemtsovia varjostettiin ennen murhaa ja muutkin seikat viittaavat ammattirikollisiin. Onko tässä mielestäsi perää?

Putinin aikana salamurhat ovat vähentyneet Venäjällä. Sanotaan, että murhan organisointi ja tilaaminen vaatii hyväksynnän aivan huipulta, korkeimmalta taholta.

Murhan varsinainen tekeminen on sitten saatettu ulkoistaa rikollisille, jotka yllättäen saattavat myös joutua vastuuseen siitä.

Liittyvätkö Ukrainan tapahtumat Nemtsovin murhaan?

Ukrainan sota on vähitellen muuttumassa myös Venäjän sisällä epäsuosituksi sodan aiheuttamien taloudellisten tappioiden takia. Näihin kuuluvat erityisesti öljyn hinnanlasku ja Venäjälle asetetut taloudelliset pakotteet.

Poliittinen todellisuus eli talousahdinko kirpaisee tänään jo tavallistakin venäläistä.

Julkisuudessa on arvuuteltu sitä, että tämä murha voisi olla käännekohta Venäjän sisäisessä tilanteessa, jossa opposition ääni on pyritty tukahduttamaan. Saako Venäjän oppositio nyt lisää rohkeutta, kun pahin on jo tapahtunut?

Kaikki riippuu mielenosoitusten määrästä, laajuudesta ja sitkeydestä. Venäjällä suuretkin muutokset voivat alkaa epäpoliittisista mielenosoituksista. Tästä ovat osoituksena vaikkapa vuoden 1917 helmikuun tapahtumat.

Onko suomalaisilla poliitikoilla syytä pelätä sitä, että Venäjän nykyjohtoa arvostelevat henkilöt ovat vaarassa myös täällä?

Sanavapaudesta on joskus valitettavasti maksettava täysi hinta.

SUOMEN UUTISET