Hampurissa G20-maiden huippukokousta vastustavassa äärivasemmiston ja anarkistien mellakassa on loukkaantunut jo lähes 200 poliisia. Ylen mukaan 19 mielenosoittajaa on pidätetty ja kymmeniä on otettu kiinni.

Musta blokki -niminen joukko vasemmistoradikaaleja yritti saada katuja haltuun yli 15 000 poliisilta. Mielenosoittajat olivat sytyttäneet tulipaloja, ryöstelleet ja rakentaneet esteitä kaduille sekä tuhonneet henkilö- ja kuorma-autoja, rikkoneet pankkien ikkunoita, ryöstäneet vähittäiskauppoja, sytyttäneet raketteja ja heittäneet poliiseja katukivilla sekä muilla esineillä, Yle kertoo.

Poliisi joutui ampumaan varoituslaukauksia mielenosoittajien hillitsemiseksi.

Toimittaja Christiaan Triebertin kuvaamalta videolta näkyy, miten mellakoitsijat sytyttät sattumanvaraisesti valittuja autoja kadunvarsilla tuleen.

Berliinissä asuva suomalainen toimittaja Pertti Rönkkö kertoo Facebook-seinällään, että Hampurin tapahtumat eivät tulleet yllätyksenä, vaan niitä suunniteltiin jo kuukausia. Rönkkö viittasi vasemmistoradikaalien omaan uutissivustoon Indymediaan, joka kertoi jo 25. maaliskuuta, että ”Vasemmisto haluaa rynnätä Hampurissa G20-kokoukseen”.

Rönkön mukaan Saksan kristillisdemokraattien sisäpoliittinen asiantuntija Schuster vaatii Saksan äärivasemmistolaisia keskuksia, kuten vallattuja taloja, suljettaviksi.

Median ja asiantuntijoiden mukaan nyt koettu mielenosoitusväkivalta on ennennäkemätöntä, ja esimerkiksi Hampurin poliisin tiedottaja Timo Zillin mukaan tällaista väkivallan eskaloitumista mielenosoituksessa ei ole ennen koettu, Rönkkö kirjoittaa.

Suomen Uutiset