

LEHTIKUVA
Baijerin pomo: “Tarvitsemme Unkaria suojaamaan EU-rajoja”
Saksan liittokansleri Angela Merkelin sisarpuolue CSU on törmäyskurssilla liittokanslerin kanssa. Baijerin nokkamies Horst Seehofer kutsui Unkarin pääministeri Viktor Orbanin neuvottelemaan EU:ta ravistavasta maahanmuuttokriisistä. Seehofer kaatoi saavillisen kylmää vettä Merkelin niskaan kaksikon lehdistötilaisuudessa.
– Hän (Orban) ansaitsee tukea – ei kritiikkiä, Seehofer totesi.
Seehoferin näkemys on täysin vastakkainen liittokansleri Merkelin kanssa. Seehofer kertoi, että Unkaria tarvitaan suojaamaan EU:n rajoja. Unkari on pystyttänyt pitkän piikkilanka-aidan Serbian rajalleen. Maassa on säädetty myös pikavauhtia lait, jotka antavat poliisille lisää valtaoikeuksia pysäyttämään Unkarin kautta kulkevia ihmisvirtoja.
Juuri kukaan ei ole tyytyväinen
Slovakia ei ole tyytyväinen aiemmin viikolla määräenemmistöpäätöksellä tehtyyn sopimukseen turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta eri EU-maihin. Slovakia ilmoitti vievänsä riitaisan asian EU-tuomioistuimen käsiteltäväksi. Samalla maa ilmoitti, ettei se aio noudattaa sopimusta. Slovakia äänesti turvapaikanhakijoiden sijoittamista vastaan.
Italiassa ja Kreikassa ollaan varuillaan EU:n suunnitelmia vastaanottokeskuksia kohtaan. Maat pelkäävät, että nämä muuttuvat pidempiaikaisiksi pakolaisleireiksi.
– Emme halua Italian muuttuvan vankileiriksi. Riskinä on, että he jäävät jumiin tänne halutessaan pohjoiseen, italialainen vanhempi virkamies kertoo Financial Timesille.
Italia avasi tällä viikolla EU:n toiveiden mukaisen vastaanottokeskuksen Lampedusan saarelle. Maa ilmoitti, ettei muita avata ennen kuin selviää, millaisilla resursseilla EU aikoo olla mukana.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International puolestaan kertoi vahtivansa Lampedusan keskusta tarkkaan. Järjestön mukaan on vaara, että sormenjälkien ottamisessa voidaan käyttää tarpeettoman kovaa voimaa, jos tulijat eivät halua antaa jälkiään. Tämä estäisi Dublin-sopimuksen mukaan mahdollisuutta hakea turvapaikkaa muista EU-maista.
Serbia ja Kroatia tukkanuottasilla
Kroatia joutui sulkemaan Serbian vastaisen rajansa maahantulijoiden suuren määrän vuoksi. Matkaajat ovat kiertäneet Kroatian kautta matkaa kohti Saksaa ja Pohjoismaita sen jälkeen, kun Unkari pystytti aitansa Serbian rajalleen.
Serbian ulkoministeri Ivica Dačićin mukaan maa on tämän vuoksi “hyökkäyksen kohteena”, Politico-lehti kirjoittaa. Ihmismassat ovat siten jääneet loukkuun Serbian puolelle.
Vastalauseena Serbia on pysäyttänyt Kroatiasta tulevan tavaraliikenteen. Rajanylityspaikoille onkin muodostunut rekkajonoja.
Balkanin sodan arvet ovat alkaneet repeillä. Retoriikka on muuntunut hyvinkin vihamieliseksi.
– Jos Kroatia haluaa konfliktia, se sopii kyllä! Dačić pauhasi.
Kroatian pääministeri Zoran Milanović syytti Serbiaa siitä, että maa juonii yhdessä Unkarin kanssa Kroatiaan valtavia ihmismassoja. Hän yritti toppuutella vihamielisyyksien vaihtoa.
– Tehdään selväksi se, ettei tämä johda väkivaltaisuuksiin tai sotaan. Mutta tämä ei ole aivan normaalia käytöstä, Milanović totesi.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Ruotsista saapuvat turvapaikanhakijat majoitettava parakkikylään Lappiin

Ruotsi kiristää läpikulkumatkalla olevien ulkomaalaisten valvontaa

Ruotsista tulevat turvapaikanhakijat käännytettävä takaisin
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.