Triesten sataman vanhoissa ja käytöstä poistetuissa varastoissa ei tuoksu enää kahvipapu vaan sadat vailla pesu- ja käymälätiloja olevat ihmiset, jotka viettävät yönsä paljaalla betonilattialla.
Nepalista lähtöisin oleva Milan Roka kertoo tulleensa Triesteen salakuljettajan avulla EU-maa Romaniasta. Matka maksoi 1 000 euroa. Nyt hän odottaa pääsyä poliisin puheille jättääkseen turvapaikka-anomuksen. Odotusajasta saattaa tulla pitkä.
– Haluan jäädä Italiaan. Olen kuullut elämän olevan täällä parempaa, Roka kertoo Göteborgs Postenille.
Perheettömät miehet enemmistönä
Viimeisen kolmen vuoden aikana avustusjärjestö IRC on selvittänyt pakolaisten määrää sekä lähtömaita Triestessä. Sekä sitä, minne ihmiset ovat menossa.
Avustusjärjestön tilastoissa oli toukokuussa 42 639 henkilöä, jotka joko olivat hakeneet turvapaikkaa tai jatkaneet matkaa viranomaisten tietämättä. Järjestön luku on vain osatotuus ja todellista laittomien matkaajien määrää ei tiedä kukaan.
Suurin osa paremman elämän etsijöistä tuli IRC:n mukaan Afganistanista, Turkista, Syyriasta, Pakistanista sekä Bangladeshista. 63 prosenttia heistä oli perheettömiä miehiä, 17 prosenttia perheitä ja 16 prosenttia yksin liikkeellä olevia lapsia.
Ammattimaista ihmissalakuljetusta
Huhtikuun lopulla Italian rajaviranomaiset pidättivät Triestessä kahdeksan Turkin kansalaista epäiltynä ihmiskaupasta ja -salakuljetuksesta. Syyttäjän mukaan rikollisjärjestön epäillään kuljettaneen laittomia siirtolaisia Italiaan.
Kroatian poliisi pidätti samaan juttuun liittyen kolme turkkilaista Splitin kaupungissa. Viranomaiset takavarikoivat myös 10 ajoneuvoa, joilla henkilöt oli tuotu Italiaan.
Monet parempaa elintasoa etsivistä saapuvat Bosniaan tai Serbiaan reittilennoilla ja jatkavat sieltä matkaa Italian puolelle Triesteen maanteitse. Salakuljettajien kyydissä Kroatin ja Slovenian kautta.
6 000 euroa matkasta Euroopan unioniin
Huhtikuun puolivälissä niin ikään monikansallisessa poliisioperaatiossa otettiin kiinni kuusi pakistanilaismiestä, joita heitäkin epäillään ihmissalakuljetuksesta.
Pakistanilaiset olivat hankkineet asiakkaansa Bosnian pakolaisleiriltä. Pakistanilaiset, nepalilaiset, afgaanit ja intialaiset laittomat EU:n alueelle pyrkivät oli johdatettu Italiaan Kroatian ja Slovenian metsäseutujen kautta. Matka Bosnian leiriltä EU:n alueelle maksaa 4 000–6 000 euroa henkilöltä.
Metsien siimeksessä on pidettävä kiirettä ja joukosta ei saa jäädä. Jos mukana ei pysy, matkaajan kohtalo voi olla kova. Siitä kertovat ruumiit salakuljetusreittien varrella. Niitä ei ole kukaan korjaamassa pois.
Tiukka maahanmuuttopolitiikka toimii
Saksan ja Skandinavian hohde on tiukentuneen maahanmuuttolainsäädännön myötä himmennyt. Oleskeluluvan saaminen on entistä epätodennäköisempää, joten turvapaikkaa haetaan Italiasta.
Italialaisen avustusjärjestö ICS:n Maddalena Avon kertoi Göteborgs Postenille, että Triestessä törmää yhä useammin ihmisiin, jotka on karkotettu Pohjoismaista. Siitä huolimatta, että he ”puhuvat paikallista kieltä, heillä on paikallinen vaimo ja lapsia sekä ajokortti”.
– Onko tässä järkeä? Eikö kyseessä ole tappio? Kyse on kuitenkin ihmisistä, jotka olisivat voineet antaa panoksena yhteiskunnalle ja nyt heidän on aloitettava alusta uudessa paikassa.
Avustusjärjestön edustajan kannan voi toki ymmärtää, mutta maahanmuuttopaineen keventyminen Pohjoismaissa on selkeä osoitus Suomen ja Ruotsin porvarihallitusten huomattavasti entisestä tiukemmasta maahanmuuttopolitiikasta.
Euroopan ulkopuolelta tulevien toiviomatka suuntautuu nyt yhä useammin EU:ssa muualle kuin pohjoiseen.