Eurooppalaisyritykset ovat haluttomia nostamaan velkaa, vaikka jotkut yrityksistä saisivat velkaa negatiivisilla koroilla. Syy piilee ankeissa tuottonäkymissä, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa.

Ranskalaisen robottiautoyhtiö Valeon toimitusjohtaja Jacques Aschenbroich summaa hyvin sen, miksei hänen luotsaamansa yhtiö ole rohmuamassa lisävelkaa.

– Alhaiset korot ovat kuin miedot huumeet. Niissä on koukuttava efekti, jota yritämme välttää. Me emme sano: “Velka on halpaa, joten pinotaan sitä.”

Taantuma siintää horisontissa

Yrityksille jopa maksettaisiin velkarahasta, jos ne onnistuvat huutokauppamaan velkakirjoja negatiivisilla koroilla. Siitä huolimatta yritykset eivät ole lähteneet sankoin joukoin rohmuamaan velkaa esimerkiksi osakkeiden takaisinostoa varten.

Talousnäkymät ovat heikentyneet. Yritykset eivät halua kasvattaa velkamääriä, sillä lisävelalle ei ole tiedossa riittävää lisäarvoa. Velkapääoma on suurimmaksi osaksi kyettävä maksamaan takaisin, vaikka velan korko olisi pakkasella.

Yritykset tarkkailevat kuitenkin mahdollisuuksiaan keventää korkomenojaan huokeampien luottojen avulla.

EKP työntämässä narulla

Euroopan keskuspankki EKP:n arvellaan lisäävän elvytystoimiaan syksyn aikana. Jos eurooppalaisyritykset eivät innostu huokeastakaan velasta, EKP ei voi juuri lisätä taloudellista toimeliaisuutta ja inflaatiota.

Varainhoitoyhtiö BlackRockin hallituksen varapuheenjohtaja Phillipp Hildebrandin mielestä EKP:n lisäelvytys ei yksinkertaisesti toimi enää.

Henri Alakylä