Kiinan epäreilut kaupankäyntitavat ovat vääristäneet markkinoita kaikkialla maailmassa, kirjoittaa Yhdysvaltain presidentin kauppa- ja teollisuuspoliittinen avustaja Peter Navarro Financial Times -lehdessä.

Liittyessään maailman kauppajärjestö WTO:n jäseneksi vuonna 2001 Kiina lupasi noudattaa järjestön sääntöjä. Sen sijaan Kiina on rikkonut kaikkia reilun kaupankäynnin sääntöjä, väittää Navarro.

Vuodesta 2001 lähtien Kiina on kasvattanut bruttokansantuotettaan 1,3 biljoonasta dollarista 11,2 biljoonaan dollariin vuodessa. Samalla aikavälillä Yhdysvaltain talous menetti George Bushin ja Barack Obaman presidenttikausilla yli 60 000 tehdasta ja miljoonia teollisuustyöpaikkoja.

Donald Trump on omalla presidenttikaudellaan pyrkinyt neuvottelemaan parempia kauppaehtoja Kiinan kanssa, mutta toistaiseksi Trumpin aloitteet ovat kaatuneet Kiinan vastustukseen. Yhdysvaltain kauppavaje Kiinan kaupassa jopa nousi Trumpin ensimmäisen presidenttivuoden aikana 347 miljardista dollarista 375 miljardiin.

Kiinalaiset kahmivat teknologiaosaamista

Peter Navarro syyttää Kiinaa amerikkalaisyritysten immateriaalioikeuksien varastamisesta. Kiinan markkinoille pääsyä halajavat yritykset joutuvat luovuttamaan teknologiaosaamistaan kiinalaisille. Samaan aikaan kiinalaiset rahastot etsivät lisää huipputeknologiayrityksiä ostettaviksi Piilaaksosta.

Kiinan valtion virallinen tavoite on tekoälyyn, robotiikkaan, työstöautomatiikkaan ja itseään ohjaaviin autoihin liittyvän teknologian haltuunotto. Jos tämä tavoite onnistuu, Navarro pelkää, että Yhdysvaltain teollisuudella ei ole enää tulevaisuutta. Tämä uhkaisi myös maan sotilaallista turvallisuutta.

Kiinan vastatullit purevat Trumpin kannattajiin

Presidentti Trumpin kiinalaisille huipputeknologiatuotteille asettamat 50 miljardin dollarin tullit ja Kiinan valtionrahastoille asetetut investointirajoitukset ovat aiheuttaneet vastareaktion: Kiina pyrkii maataloustulleilla horjuttamaan Trumpin kannatusta Yhdysvaltain maanviljelijöiden keskuudessa.

Kiinan tärkein vastaisku oli soijapavuille asetettu 25 prosentin lisätulli. Karjan rehuna käytettävät soijapavut ovat Yhdysvaltain maatalouden tärkein vientituote Kiinaan. Viime vuonna niitä vietiin Reutersin mukaan 12 miljardin dollarin arvosta. Lisätulli puree Iowan ja muiden Donald Trumpia tukeneiden maatalousvaltaisten osavaltioiden viljelijöihin.

Huhtasaari: EU:n on vaadittava sääntöjen noudattamista

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari on aiemmin esittänyt, että Kiinalta vaadittaisiin samojen ihmisoikeus- ja ilmastosopimusten noudattamista kuin länsimailta. Huhtasaari arvelee, että tällä keinolla tehtaita saattaisi jopa siirtyä takaisin länsimaihin.

– Tehtaan siirtäminen Kiinasta Suomeen on ympäristöteko, totesi Huhtasaari Suomen Uutisissa joulukuussa.

Navarron ulostuloa Suomen Uutisille tänään kommentoinut Huhtasaari yhtyy Peter Navarron huoleen siitä, että Kiina ei noudata sääntöjä ja korostaa, että EU:n tulee vaatia kauppakumppaneiltaan WTO:n sääntöjen noudattamista. Kansanedustaja Huhtasaari on ottanut kantaa tähän aiheeseen aiemminkin.

– Kiinan politiikka on saanut rauhassa vääristää markkinoita ja vahingoittanut lännen kauppataseita, Huhtasaari sanoo.

Onko EU:lla kanttia puolustaa omiaan?

Laura Huhtasaari näkee tilanteen siten, että Trumpin oikeutettu puolustus Kiinan epäoikeudenmukaisia kauppatapoja kohtaan on saanut EU:n hyökkäämään Trumpia vastaan.

– Millaiset ovat EU:n arvot tänään? Onko se niin, että Mooses on Mooses ja bisnes on bisnestä? Huhtasaari kysyy.

– Trumpilla on selkeästi kanttia puolustaa Amerikan teollisia työpaikkoja. Trumponomics on saanut Yhdysvaltojen talouden kasvu-uralle. Onko EU:lla kanttia puolustaa Euroopan teollisia työpaikkoja?

SUOMEN UUTISET