

Laura Huhtasaari Kontulassa. Arkistokuvaa.
Donald Trump ajaa kauppasodassa Yhdysvaltain etua – mutta onko EU:lla kanttia puolustaa omiaan, kysyy Huhtasaari
Kiinan epäreilut kaupankäyntitavat ovat vääristäneet markkinoita kaikkialla maailmassa, kirjoittaa Yhdysvaltain presidentin kauppa- ja teollisuuspoliittinen avustaja Peter Navarro Financial Times -lehdessä.
Liittyessään maailman kauppajärjestö WTO:n jäseneksi vuonna 2001 Kiina lupasi noudattaa järjestön sääntöjä. Sen sijaan Kiina on rikkonut kaikkia reilun kaupankäynnin sääntöjä, väittää Navarro.
Vuodesta 2001 lähtien Kiina on kasvattanut bruttokansantuotettaan 1,3 biljoonasta dollarista 11,2 biljoonaan dollariin vuodessa. Samalla aikavälillä Yhdysvaltain talous menetti George Bushin ja Barack Obaman presidenttikausilla yli 60 000 tehdasta ja miljoonia teollisuustyöpaikkoja.
Donald Trump on omalla presidenttikaudellaan pyrkinyt neuvottelemaan parempia kauppaehtoja Kiinan kanssa, mutta toistaiseksi Trumpin aloitteet ovat kaatuneet Kiinan vastustukseen. Yhdysvaltain kauppavaje Kiinan kaupassa jopa nousi Trumpin ensimmäisen presidenttivuoden aikana 347 miljardista dollarista 375 miljardiin.
Kiinalaiset kahmivat teknologiaosaamista
Peter Navarro syyttää Kiinaa amerikkalaisyritysten immateriaalioikeuksien varastamisesta. Kiinan markkinoille pääsyä halajavat yritykset joutuvat luovuttamaan teknologiaosaamistaan kiinalaisille. Samaan aikaan kiinalaiset rahastot etsivät lisää huipputeknologiayrityksiä ostettaviksi Piilaaksosta.
Kiinan valtion virallinen tavoite on tekoälyyn, robotiikkaan, työstöautomatiikkaan ja itseään ohjaaviin autoihin liittyvän teknologian haltuunotto. Jos tämä tavoite onnistuu, Navarro pelkää, että Yhdysvaltain teollisuudella ei ole enää tulevaisuutta. Tämä uhkaisi myös maan sotilaallista turvallisuutta.
Kiinan vastatullit purevat Trumpin kannattajiin
Presidentti Trumpin kiinalaisille huipputeknologiatuotteille asettamat 50 miljardin dollarin tullit ja Kiinan valtionrahastoille asetetut investointirajoitukset ovat aiheuttaneet vastareaktion: Kiina pyrkii maataloustulleilla horjuttamaan Trumpin kannatusta Yhdysvaltain maanviljelijöiden keskuudessa.
Kiinan tärkein vastaisku oli soijapavuille asetettu 25 prosentin lisätulli. Karjan rehuna käytettävät soijapavut ovat Yhdysvaltain maatalouden tärkein vientituote Kiinaan. Viime vuonna niitä vietiin Reutersin mukaan 12 miljardin dollarin arvosta. Lisätulli puree Iowan ja muiden Donald Trumpia tukeneiden maatalousvaltaisten osavaltioiden viljelijöihin.
Huhtasaari: EU:n on vaadittava sääntöjen noudattamista
Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari on aiemmin esittänyt, että Kiinalta vaadittaisiin samojen ihmisoikeus- ja ilmastosopimusten noudattamista kuin länsimailta. Huhtasaari arvelee, että tällä keinolla tehtaita saattaisi jopa siirtyä takaisin länsimaihin.
– Tehtaan siirtäminen Kiinasta Suomeen on ympäristöteko, totesi Huhtasaari Suomen Uutisissa joulukuussa.
Navarron ulostuloa Suomen Uutisille tänään kommentoinut Huhtasaari yhtyy Peter Navarron huoleen siitä, että Kiina ei noudata sääntöjä ja korostaa, että EU:n tulee vaatia kauppakumppaneiltaan WTO:n sääntöjen noudattamista. Kansanedustaja Huhtasaari on ottanut kantaa tähän aiheeseen aiemminkin.
– Kiinan politiikka on saanut rauhassa vääristää markkinoita ja vahingoittanut lännen kauppataseita, Huhtasaari sanoo.
Onko EU:lla kanttia puolustaa omiaan?
Laura Huhtasaari näkee tilanteen siten, että Trumpin oikeutettu puolustus Kiinan epäoikeudenmukaisia kauppatapoja kohtaan on saanut EU:n hyökkäämään Trumpia vastaan.
– Millaiset ovat EU:n arvot tänään? Onko se niin, että Mooses on Mooses ja bisnes on bisnestä? Huhtasaari kysyy.
– Trumpilla on selkeästi kanttia puolustaa Amerikan teollisia työpaikkoja. Trumponomics on saanut Yhdysvaltojen talouden kasvu-uralle. Onko EU:lla kanttia puolustaa Euroopan teollisia työpaikkoja?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huhtasaari: WTO:n säännöksiä noudattavien maiden muodostettava oma vapaakauppa-alue, muut ulkokehälle

Huhtasaari: Onko EU:sta työntekijöiden ja ihmisoikeuksien puolustajaksi?

Yhdysvaltain teräs- ja alumiinitullit satuttavat EU:ta – viime hetken neuvotteluissa vain vähäistä toivoa

Mäkelä ihmettelee median ja asiantuntijoiden vähätteleviä kommentteja Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan historiallisesta tapaamisesta: ”Elämmekö jollain hiekkalaatikolla?”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää