Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) esittää tiedotteessaan maailman kauppajärjestö WTO:n säännöistä piittaamattomien vapaamatkustajamaiden siirtämistä ulkokehälle. Sääntöjä noudattavien maiden tulisi muodostaa oma vapaakauppa-alue.

Nyt kauhistellaan sekä Suomessa että EU:ssa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin aikeita asettaa tuontitullit teräkselle ja alumiinille. Näillä Yhdysvallat pyrkivät suojaamaan kansalliset työpaikat ja turvaamaan huoltovarmuuden estämällä lähinnä Kiinasta tapahtuvan polkumyynnin. Miksi tilanteeseen on ajauduttu? Maailman kauppajärjestö, WTO, on paperitiikeri, koska se ei ole pystynyt valvomaan vapaakaupan pelisääntöjä.

EU voisi Huhtasaaren mukaan estää kauppasodan puhkeamisen puuttumalla polkumyynnin juurisyihin ja estämällä polkumyynnin harjoittajien mahdollisuudet toimia vapaakauppa-alueella eri pelisäännöillä kuin muut.

– Tästä syystä EU:n on esitettävä Yhdysvaltain presidentille diiliä siitä, että yksittäisten tuontitullien sijaan muodostetaan WTO:n säännöksiä noudattavien maiden (EU, Yhdysvallat, Australia, Kanada) keskinäinen vapaakauppa-alue, vaatii perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari.

– Vapaamatkustajat, jotka polkevat törkeästi työntekijöiden oikeuksia ja saastuttavat surutta ilmastoa ja muuta ympäristöä, kuten Kiina, Venäjä, Brasilia, Intia ja monet muut ns. kehittyvät maat, tulisi laittaa WTO:n ulkokehälle. Uuteen vapaakauppa-alueeseen liittyvät maat sopisivat yhtenäiset tullit ja maksut, joilla estetään vapaamatkustajien mahdollisuus polkumyyntiin vapaakauppa-alueella. WTO:n ulkokehällä olevat maat pääsevät vapaakauppadiiliin mukaan, kun todistettavasti alkavat noudattaa WTO:n säännöksiä.

– Terästeollisuudessa on kyse huoltovarmuudesta ja yhteiskunnan toimintaan oleellisesti vaikuttavasta asiasta. Terästeollisuuden säilymisen perusedellytys on samat pelisäännöt kaikille. On aika lopettaa hyssyttely ja siirtyä tekoihin. Neuvottelukierros kansainvälisestä diilistä, jolla varmistetaan teollisuustyöpaikkojen säilyminen ja lisääntyminen Suomessa, on pikaisesti käynnistettävä, Huhtasaari päättää.

SUOMEN UUTISET