EU:lla on nyt mahdollisuus todistaa käytännön toimin olevansa ihmisoikeuksien ja työntekijöiden oikeuksien puolustaja tekemällä diili Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa, sanoo perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari.

– Yksittäisten tuontitullien sijaan on muodostettava WTO:n säännöksiä noudattavien maiden (EU, Yhdysvallat, Australia, Kanada, Japani) keskinäinen vapaakauppa-alue. Näin ensimäistä kertaa WTO:n historiassa nostettaisiin ihmisoikeudet ja työntekijöiden oikeudet sopimusrikkomusten keskiöön.

Surutta saastuttavat ulkokehälle

Törkeästi työntekijöiden oikeuksia ja surutta saastuttavat, kuten Kiina, Venäjä, Brasilia, Intia sekä monet muut ns. kehittyvät maat, on laitettava Huhtasaaren mielestä WTO:n ulkokehälle.

– Uuteen vapaakauppa-alueeseen liittyvät maat sopisivat yhtenäiset tullit ja maksut, joilla estetään vapaamatkustajien mahdollisuus polkumyyntiin vapaakauppa-alueella. WTO:n ulkokehällä olevat maat pääsevät vapaakauppadiiliin mukaan, kun todistettavasti alkavat noudattaa ihmisoikeuksia ja työntekijöiden oikeuksia ja muita WTO:n säännöksiä.

”Nyt ei pidä näperrellä”

Huhtasaari painottaa, että on aika siirtyä hyssyttelystä ja tekoihin. Tämän viikon neuvottelut ovat ratkaisevia.

– Ajaudutaanko totaaliseen kauppasotaan? Vaihtoehto on olemassa. EU:n vastuukomisaarien Jyrki Kataisen ja Cecilia Malmströmin on syytä keskittyä estämään kauppasodan puhkeaminen puuttumalla polkumyynnin juurisyihin ja estämällä polkumyyjien mahdollisuudet toimia vapaakauppa-alueella muista poikkeavilla pelisäännöillä.

– Nyt ei pidä keskittyä näpertelemään vastatoimia Yhdysvaltain viime presidenttivaalien äänestyskartan mukaan ja hukata näin mahdollisuutta rakentaa pysyvä ja pitkäkestoinen ratkaisu. Näpertely halventaa EU:n arvovaltaa eikä perustu WTO:n säännöstöjen tulkintaan. Tällaisella EU:lla emme tee mitään, Huhtasaari sanoo.

Perussuomalaiset lähestyivät viime viikolla komissaari Kataista ehdotuksella, jolla estettäisiin laajamittaisen kauppasodan puhkeaminen ja varmistettaisiin teollisuustyöpaikkojen säilyminen sekä lisääntyminen Suomessa.

SUOMEN UUTISET