

MATTI MATIKAINEN
Huhtasaaren mielestä oikeisto-vasemmisto-jako on käynyt vanhanaikaiseksi – ”Nykyisin on globalismi ja on sitten on kansallismielisyys”
– Meillä on nykyään aivan erilaiset haasteet kuin se, olemmeko oikeistoa vai vasemmistoa. Kohta emme saa enää päättää edes siitä, mistä nyt päätämme, joten nyt täytyy puolustaa kansallismielisyyttä ja itsenäisten valtioiden Eurooppaa, Laura Huhtasaari painottaa.
Varapuheenjohtajan kyselytunnilla Laura Huhtasaarelta kysyttiin Eurooppa-politiikasta, liittovaltiokehityksestä sekä perussuomalaisten sijoittumisesta oikeisto-vasemmisto-akselille.
Kyselytunti. 46 min, Youtube.
Perussuomalaiset puolueena ei suostu asettumaan oikealle eikä vasemmalle. Ainakin itse sanomme, että sijaitsemme ikään kuin erilaisella ulottuvuudella. Mitä ajattelet asiasta, sijoittaisitko itse itsesi oikealle vai vasemmalle verrattuna puolueen ajateltuun mediaanijäseneen tai äänestäjään?
– Oikeisto-vasemmisto-jako on hyvin vanhanaikainen ajatus käsitellä poliittisia puolueita. Nykyisin meillä on globalismi ja on sitten kansallismielisyys. Meillä on valtion itsemääräämisoikeus, demokratia, kansan kuunteleminen ja sitten on globalismi, mikä tarkoittaa harvainvaltaa suhteessa hajautettuun valtaan, mikä tietenkin palvelee valtiota ja kansalaista parhaiten.
Suomelta ei EU:ssa kysytä mitään
Huhtasaaren mukaan meillä on nyt aivan erilaiset haasteet kuin se, olemmeko oikeistoa vai vasemmistoa.
– Meidän pitää taistella sen puolesta, että suomalaiset saavat jatkossa itse päättää omien verovarojensa käytöstä. Nythän EU haluaa monilla eri keinoilla ottaa rahaa jäsenvaltioilta niin, etteivät jäsenvaltiot pääsisi päättämään, miten rahoja käytetään.
– Päätöksiä EU:ssa halutaan muutenkin tehdä yhä enemmän vahvistetulla määräenemmistöllä, missä Italia, Saksa ja Ranska saavat päättää ja pienemmiltä valtioilta, kuten Suomi, ei kysytä mitään. Sehän johtaa siihen, että EU kerää rahat, mutta kansallisesti emme saa päättää siitä, mihin niitä käytetään. Kohta emme saa päättää edes siitä, mistä nyt päätämme, joten meidän pitää nyt puolustaa kansallismielisyyttä ja itsenäisten valtioiden Eurooppaa.
”Haluan huolehtia jokaisesta suomalaisesta”
Huhtasaari palaa vielä oikeisto-vasemmisto jaotteluun.
– Minä haluan pitää huolta jokaisesta suomalaisesta. Olkoon sitten kyse ihmisestä, joka kykenee elättämään itsensä tai ei kykene. Me kannatamme sitä vanhanaikaista hyvinvointimallia, jossa jokaisesta suomalaisesta pidetään huolta ja jossa jokaisella suomalaisella on oikeus ihmisarvoiseen elämään. Tästä asiasta haluan pitää kiinni.
– Ehkä tässä ajattelutavassa on vasemmistolaista henkeä, mutta kuitenkin oikeistosta on hyvä ottaa se puoli, että me kannustamme yrittäjyyteen, koska tiedämme, että rahat tulevat viennistä ja yrittäjiltä.
”Katsokaa, mitä tuloksia poliitikot ovat saaneet aikaan”
Haastattelija Riikka Purra alusti seuraavaa kysymystä toteamalla, kuinka monien kyselyjen mukaan poliitikon ammatti ei sijoitu kovin korkealle kansalaisten arvoasteikolla.
Poliitikot ovat vähän sellaisia ja tällaisia ja mälläävät meidän rahoillamme, eivätkä saa silti mitään aikaiseksi. Mitä itse sanot, ovatko poliitikot noin yleisesti kaksinaamaisia valehtelijoita vai mitä sanoisit kansalaiselle, joka on tätä mieltä?
Huhtasaari kehottaa ensin katsomaan poliitikkojen aikaansaamia tuloksia.
– Sopeutumiseläke oli tästä viimeksi hyvä esimerkki, koska kuitenkin sopeutumiseläkkeen saajat olisivat loppuneet jossain vaiheessa. Vuoden 2011 jälkeen eduskuntaan valitut eivät tule koskaan nauttimaan nykyisenkaltaista sopeutumiseläkettä. Siinä mielessä oli aika erikoista, että sopeutumiseläke lopetettiin, mutta samalla kahmittiin kaikkia muita etuja kansanedustajille, jotka tulevat jatkossa niitä etuja nauttimaan.
– Tämän vuoksi perussuomalaiset eivät menneet tähän mukaan, koska me halusimme osoittaa sen, että me emme halua ajaa omia etujamme. Meidän mielestämme poliitikon ja kansalaisen tulee olla ”samalla viivalla”, koska näin päättäjän ja äänestäjän välinen kuilu pienenee. Me perussuomalaiset teimme päätöksen, että me emme halunneet lähteä korottamaan kansanedustajien etuja. Sen sijaan me halusimme poistaa sopeutumiseläkkeen, ja halusimme tehdä sen kansalaisaloitteen hengen mukaisesti. Me pidimme siitä kiinni viimeiseen asti.
”Pyrin altistamaan itseni kansalle”
Huhtasaarelta kysyttiin myös kansanedustajan mahdollisuuksista pitää yhteyttä kansalaisiin.
Miten näet, laitostuuko eduskunta? Onko vaikeampi pitää yhteyttä kansalaisiin kun siellä viettää aikaa?
– Tuo on hyvä kysymys, koska sen, joka luulee olevansa vahva, on itse varottava lankeamista. Ihmisen täytyy siis jatkuvasti valvoa itseään ja pitää itsensä hereillä. Oma keinoni tähän on se, että koska olen välitön persoona, olen tosi paljon somessa ja vastaan siellä niillekin ihmisille, jotka pilkkaavat minua. Poliitikon ei pidä rakentaa ”teflon-pintaa”, vaan kansalaisten viestien pitää antaa tulla ja ottaa se vastaan.
– Pyrin siis jatkuvasti altistamaan itseni kansalle enkä ”linnoittaudu” mihinkään siten, että en ole saatavilla. Tosin saan tällä hetkellä niin valtavasti yksityisviestejä, että ihan kaikkiin en nyt ehdi vastaamaan. Puheluita ja viestejä saattaa tulla useita kymmeniä päivässä. Jos vastaisin niihin kaikkiin, niin sitten en enää ehtisi tehdä ydintyötäni. Vastaamattomuus ei siis tarkoita sitä, että kokisin, ettei minun tarvitse vastata, vaan että en vain oikeasti ehdi.
Reilua ilmastopolitiikkaa
Haastattelija Purra huomauttaa, kuinka some ylipäätään on tuonut paljon lisää hyvää demokraattiseen kansalaiskeskusteluun ja siihen, että päättäjien on oltava läsnä.
– Joo, kyllä. Minulla on myös Youtube-kanava, jonka kautta pyrin jatkuvasti olemaan yhteydessä kansalaisiin ja viestimään. Pyrin myös tekemään lähetykset sitä kautta usein suorana
Mihin toimenpiteisiin perussuomalaisten pitäisi ryhtyä korjatakseen mielikuvan siitä, että perussuomalaiset on vain yhden asian puolue?
– Tuleeko sinulle mieleen ainuttakaan poliittisesti merkittävää asiaa, johon emme olisi ottaneet kantaa, Huhtasaari kääntää kysymyksen takaisin haastattelijalle. Hän vastaa kieltävästi.
– Mehän olemme ottaneet kantaa myös esimerkiksi eläinasioihin – koska olemme eläinrakkaita – sekä ilmastoasioihin, jossa meillä on realistinen kanta eli että myös tulokset olisivat hyviä. Emme halua siis vain hurskastella, vaan haluamme tehdä reilua ilmastopolitiikkaa.
– Vahvimmin erotumme muista puolueista maahanmuuttokysymyksissä, ja siinäkin saamme koko ajan entistä vahvempaa tukea Euroopasta. Ja tietenkin suhteemme EU:hun: meidän mielestämme euro ei ole fantastista. Harvainvalta ja federalismi eivät ole fantastista. Näissä asioissa me erotumme muista, mutta tietenkään me emme ole yhden asian liike.
– Silloin kun Emma Kari (vihr.) ottaa kantaa päivähoitoon, minäkin voin ottaa siihen kantaa, tosin olen eri mieltä. Olen sitä mieltä, että yhteiskunnan tehtävä ei ole kasvattaa, vaan se on ensi sijassa perheiden tehtävä. Esimerkiksi hallituksen tekemä subjektiivinen päivähoidon rajaaminen oli minusta hyvä asia.
”Median ei pidä toimia perussuomalaisten oppositiona”
Huhtasaari sanoo, että mielikuva perussuomalaisista yhden asian puolueena johtuu pitkälti median luomista mielikuvista.
– Kun jotakin yhtä asiaa ”rummutetaan” riittävän kauan, siitä muodostuu totuus, vaikka se ei sitä olisi. Kun media on luonut yhden totuuden, niin mediaväki ei halua enää luopua tästä mielikuvasta, jonka ovat saaneet iskostettua ihmisiin. Sen lisäksi, että me teemme järkevää maahanmuuttopolitiikkaa – mikä on Euroopassa kohtalonkysymys – meillä on järkevät kannat myös kaikkiin muihinkin asioihin.
– Mielikuva siitä, että perussuomalaiset olisi vain yhden asian puolue ei siis pidä paikkaansa, mutta meidän pitää vain saada monipuolisempi mediakenttä. Perussuomalaisten ei tarvitse tuoda keskusteluun lisää teemoja, vaan me tarvitsemme median, joka uutisoi monipuolisesti, yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti eikä toimi perussuomalaisten oppositiona.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- globalismi oikeisto varapuheenjohtajan kyselytunti Kansallismielisyys Vasemmisto Laura Huhtasaari perussuomalaiset media EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huhtasaari: Onko EU:sta työntekijöiden ja ihmisoikeuksien puolustajaksi?

Huhtasaari: Saksa käänsi selkänsä Suomelle – Suomen liittouduttava EU- ja maahanmuuttokriittisten maiden kanssa

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Hallitus näyttää taipuvan EU-maksujen nostamiselle – puheet tiukasta linjasta jäämässä tyhjäksi uhoksi

Kyselytunnilla: Laura Huhtasaari

Kolumni: Italialainen näytelmä
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.