– On syytä tuntea historia, jotta voi ymmärtää tämän päivän. Presidenttiehdokas Laura Huhtasaarella on aivan samat edellytykset ulkopolitiikan osaajana kuin Sauli Niinistöllä kuusi vuotta sitten, sanoo perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

– Tuolloin käyty presidentinvaali paljasti, että Sauli Niinistön kokemus ulkopolitiikasta oli vielä alkutekijöissään – ulkopoliittiset kysymykset eivät selvästikään olleet ministeri- tai puhemiesvuosinaan hänen ensisijaisina kiinnostuksen kohteinaan. Niinistö innostui ulkopolitiikasta vasta presidenttinä.

Huhtasaari asettaa suomalaiset etusijalle

Slunga-Poutsalo toteaa, että Huhtasaarella on selkeät linjaukset ulkopolitiikassa sekä kirkas ajatus siitä, mitä asioita hän presidenttinä korjaisi ja edistäisi.

– Ne pohjautuvat yhteen perustoimintamme motosta: ”Ensin suomalainen työ ja yrittäminen, ja jos sitten aikaa ja rahaa jää, maailman parantaminen.”

– Huhtasaari on todennut useaan otteeseen, ettei hän edes haluaisi sellaista kokemusta, jolla hänen kisakumppaninsa ylpeilevät. Sitä, että käy vetämässä nimet alle kaikkiin mahdollisiin vekseleihin, ei voi laskea ulkopolitiikan taidokkaaksi hoitamiseksi, Slunga-Poutsalo toteaa.

Nyökyttely kaikissa pöydissä ei käy

Slunga-Poutsalon mielestä Huhtasaaren linja on selvä: Suomelle ei kelpaa äänettömän yhtiömiehen rooli.

– Hän on korostanut, että on itsensä pettämistä istua vain nyökyttelemässä kaikissa mahdollisissa pöydissä. Presidenttinä hän jämäkästi puolustaisi suomalaisia ja Suomea. Yhtään päätöstä tai kannanottoa Huhtasaari ei tekisi sen perusteella, mitä muut meistä ajattelevat. Myötäilyn ja nyökyttelyn aika on ohitse.

Sopimukset uuteen syyniin

Huhtasaari on vaatinut useisiin kansainvälisiin sopimuksiin (WTO, Pariisin ilmastosopimus) tarkennuksia ja valvonnan vahvistamista.

– Tämä on välttämätöntä, sillä muuten sopimukset mätänevät sisältäpäin. Ellei ongelmaan tartuta, sopimukset vievät kilpailukyvyn mailta, jotka näitä noudattavat. Kaikilla toimijoilla on oltava yhtäläiset ja oikeudenmukaiset pelisäännöt sekä velvoitteet.

SUOMEN UUTISET