Sauli Niinistö ja Paavo Lipponen tekivät raskaan virheen, kun he runnoivat Suomen yhteisvaluutta euroon kansaa kuulematta, sanoi perussuomalaisten kansanedustaja, presidenttiehdokas Laura Huhtasaari eduskunnan kyselytunnilla.

Huhtasaari huomauttaa, että Euroopan keskuspankin roskapaperiostojen myötä Suomelle on tullut noin 70 miljardin euron vastuut.

– Lisäksi meillä on noin 20 miljardin euron kreikkavastuut. Kokoomukselle tiedoksi, me emme tienaa tällä eikä tämä ole fantastista.

– Euroopan keskuspankin holtiton roskalainojen osto-ohjelma osaltaan pitää korkoa keinotekoisesti alhaalla, mikä mahdollistaa ongelmamaiden velkaantumisen. Korot ovat historioitsijoiden mukaan laskeneet alimmalle tasolle 5 000 vuoteen. Tämä ei voi jatkua, Huhtsaari painotti.

Huhtasaari kysyi, mitä hallitus aikoo tehdä ja millä tavalla hallitus on varautunut siihen, kun valtion korot nousevat viiteen prosenttiin, takaukset lankeavat maksettavaksi eikä Suomella ole edes omaa rahapolitiikkaa.

Ministeri Petteri Orpo (kok.) totesi liittymisen euroon olleen hyvä ratkaisu, joka sitoo Suomen eurooppalaiseen yhteismarkkina-alueeseen. Euron vaikeista vaiheista huolimatta ministeri Orpo totesi tilanteen olevan kohtuullisen vakaan. Orpo totesi myös, että on totta, että Euroopan keskuspankin tase on paisunut.

– Oletteko te ministeri Orpo todellakin sitä mieltä, että muut pohjoismaat tekivät virheen, kun eivät tulleet mukaan euroon ja miksi tähän ”menestystarinaan” muut pohjoismaat eivät vieläkään halua tulla mukaan?

– Joulukuussa EMU:lle haetaan uutta suuntaa. Me perussuomalaiset vastustamme integraation ja yhteisvastuun lisäämistä. Kun seuraava taantuma tulee ja se tulee varmasti, euro ajautuu ylitsepääsemättömiin ongelmiin. Perussuomalaiset varoittavat tästä nyt kuten monet muut asiantuntijat. Tässä on kaksi suuntaa keskitetty liittovaltio tai ankara markkinakuri ja siihen ongelmamaat eivät pysty. Tämä tulee aiheuttamaan euron hajoamisen, miten hallitus on varautunut väistämättömään ja ajamaan Suomen etuja? Huhtasaari kyseli.

Ministeri Orpo totesi , että jokainen tekee omia ratkaisujaan ja Suomen tehneen viisaan ja tärkeän ratkaisun liittyessään.

Pertti Salolainen (kok.) totesi euron pakottavan kaikki tiukempaan talouspolitiikkaan ja korosti, että kaikki aivan kaikki mitä perussuomalaiset esittävät on väärin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki peräsi vielä vastausta Suomen neuvottelulinjaan ja totesi, että selväksi ei tullut tälläkään kertaa, kuinka paljon tavallista työmiestä taas kuritetaan. Vähämäki muistutti myös, että perussuomaisilla on tarjota vaihtoehto.

SUOMEN UUTISET