Kirjan talolle kokoontuneet Laura Huhtasaaren kannattajat saivat kuultavakseen poliittisia puheenvuoroja, jollaisia Suomessa harvoin kuulee. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo nosti ensin avauspuheenvuorossaan mieliin kesän tapahtumat ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön eriskummalliset puheenvuorot. Presidentinvaalikampanjansa avannut Laura Huhtasaari löi hetken päästä lisää löylyä.

Slunga-Poutsalo muistutti tilanteesta, jossa perussuomalaiset olivat vielä kesäkuussa. Tuolloin puoluekokouksessa käytiin keskustelua siitä, asettuvatko perussuomalaiset istuvan presidentin taakse vai asetetaanko oma ehdokas. Hieman myöhemmin Kultarantakeskustelujen yhteydessä presidentti sanoi perussuomalaisten mahdollisesta tuesta: ”En usko, että sellaista vaaraa on olemassa.”

– Vaaraa? Hetkinen, Slunga-Poutsalo kivahti vieroksuvasta kommentista.

Slunga-Poutsalo muistutti myös Niinistön suhmeerauksesta ministerivalintojen suhteen.

– Istuva presidentti ryhtyi estottomasti neuvomaan perussuomalaisia siinä, miten nämä voisivat asettaa ministereitä.

– Se, että joku muu tulee meille kertomaan, miten tulisi olla ja toimia, saa näkemään punaista, Slunga-Poutsalo summasi.

Niinistö suhtautui ylenkatsovasti perussuomalaisiin, mutta vapautuneesti puhunut Slunga-Poutsalo kiitteli omansa perusteellisesti.

– Perussuomalaiset ovat isänmaallisia, konservatiivisia ja suoraselkäisiä ihmisiä. Meillä on tarjota presidentinvaaleihin mahtava, itsensä likoon laittava nainen. Olen iloinen, että voimme avata Lauran kampanjan.

Huhtasaari muistutti lehmänkaupoista

Huhtasaari linjasi omassa puheessaan, että suoralla kansanvaaleilla valitulla presidentillä on oikeus ja velvollisuus toimia suunnannäyttäjänä. Hän totesi myös, että presidenttinä hän tarvittaessa puuttuisi päivänpolitiikkaan.

Mutta puolueiden sisäisiä asioita Huhtasaari ei kuitenkaan ryhtyisi mestaroimaan.

– Presidenttinä käyttäisin sananvapautta eri tavalla kuin nykyinen presidenttimme. En tulisi puuttumaan puolueiden sisäisiin asioihin. En ainakaan kehottaisi poliitikkoja tekemään lehmänkauppoja, en edes rehellisiä lehmänkauppoja, Huhtasaari muistutti Sauli Niinistön hallituskriisin yhteydessä kesällä käyttämistä vähintäänkin erikoisista sananvalinnoista.

SUOMEN UUTISET