Presidenttiehdokkaat – perussuomalaisten Laura Huhtasaarta lukuun ottamatta – ovat hehkuttaneet EU:n ratkaisevaa roolia Pariisin ilmastosopimuksen synnyttämisessä – ja jättäneet tietoisesti kertomatta, ketkä ovat sopimuksen maksumiehiä ja ketkä sillä rahastavat.

– Päätös korottaa jokaisen suomalaisen asumisen ja liikkumisen hintaa tuntuvasti. Uusilla sähköautoilla ajaville päätöksentekijöille tarjotaan avokätisiä verohelpotuksia. Hybridi-Porsche kuuluu tukineen käytännössä nollaveron piiriin, perheenäidin diesel-Toyotaa rangaistaan ankarimman mukaan. Ei tämä näin voi mennä, sanoo Huhtasaari, joka vierailee tänään Aineen Taidemuseossa Torniossa.

– Valtaenemmistö suomalaisista on jo ajettu pisteeseen, ettei ole enää mitään, mistä ottaa. Ylen torstaisessa vaalitentissä ei ollut mahdollisuutta käydä kriittistä asiaa läpi kattavasti, joten avaan sitä tänään.

Sisäisestä taakanjaosta irvokas näytelmä

EU otti Pariisin ilmastokokouksessa kunnianhimoiset päästötavoitteet. Sisäisestä taakanjaosta tuli Huhtasaaren mielestä ”irvokas näytelmä”.

– Eniten saastuttavat jäsenmaat Puola, Romania ja Bulgaria ilmoittivat välittömästi, etteivät hyväksy sopimusta, joka romuttaisi maiden teollisuuden toimintaedellytykset. Jotta EU pystyi allekirjoittamaan sopimuksen, niin suurimpien saastuttajien osuus siirrettiin vähiten saastuttavien maiden kuten Suomen hoidettaviksi. Samalla jätettiin kokonaan huomioimatta, että suomalaiset energia- ja teollisuuslaitokset ovat jo aikaisemmin minimoineet päästönsä.

– Lopputulos oli rujo ja epäreilu. Niissä maissa, joissa päästöjä vähentävät investoinnit olisivat olleet suhteessa edullisimpia, pyritään minimaalisiin päästövähennyksiin. Niissä maissa, joissa investoinnit ovat suhteessa kaikkein kalleimpia, pyritään maksimaalisiin päästövähennyksiin. Nyt EU:ssa sovitulla ilmastopolitiikalla hiilidioksidipäästöt vain lisääntyvät, Huhtasaari huomauttaa.

Teollisuus häädetään huonoilla päätöksillä

Huhtasaari muistuttaa, ettei Suomi voi kilpailla palkoilla, sijainnilla tai raaka-aineilla.

– Jos teollinen valmistus katoaa ulkomaille, romahtaa hyvinvointimme rahoituspohja. Jos otamme liian suurten päästövähennystaakan harteillemme, Suomesta lähtee teollisuus. Pahimmassa tapauksessa teollisuuttamme siirtyy maihin, jossa ilmastovelvoitteista ei piitata tuon taivaallista.

– Haluankin kysyä: jos itsensä pettää, niin mitä jää jäljelle? Mitä me saamme vastineeksi vaihtokaupassa, jos kansallisilla päätöksillä häädämme teollisuutemme maastamme? Kyllä tulee hintaa päättäjiemme moraaliselle ylemmyydentunnolle, Huhtasaari lataa.

Tehtaan siirtäminen Suomeen on ympäristöteko

Huhtasaaren mielestä suomalaiset päättäjät yrittävät peitellä suurta itsepetosta haukkumalla Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia ilmastosopimuksen petturuudesta. Presidentti Sauli Niinistö joutui Ylen presidentinvaalipaneelissa tunnustamaan, että Trump tekeekin oikeita ilmastopoliittisia tekoja leikkaamalla päästöjä turvaten kuitenkin kansallisen teollisuuden toimintaedellytykset.

– Haluan turvata teollisuuden kilpailukyvyn ja toimintaedellytykset Suomessa. Tehtaan siirtäminen Kiinasta Suomeen on ympäristöteko. Tulen presidenttinä vaatimaan EU:n taakanjaon avaamista. Ilmastosopimus on muutettava maallemme oikeudenmukaisemmaksi. Sottaajien on siivottava itse jälkensä, Huhtasaari painottaa.

SUOMEN UUTISET