Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari puhui tiistaina Ylen tentin yhteydessä pitämässään puheessa 90-luvun pankkikriisin raskaista virheistä. Hän esitti asiantuntijoista, pankkikriisin kohdanneista ihmisistä ja heidän läheisistään koollekutsuttavaa totuuskomissiota selvittämään valtavaan inhimilliseen kärsimykseen johtanutta tapahtumaketjua. Huhtasaari nosti myös puheessaan ilmastotaakanjaon epäsuhtaisuuden ja sananvapauden merkityksen. Hän myös kannusti suomalaisia hyvään käytökseen ja muiden kunnioittamiseen. Suomen Uutiset julkaisee puheen kokonaisuudessaan.

Huhtasaaren puhe:

Hyvät ystävät, rakkaat suomalaiset,

On etuoikeus ja kunnia seistä täällä teidän edessänne ja pitää puhe.

Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus. On selvää, että kaksi älykästä ihmistä ei voi olla kaikesta samaa mieltä.
Toimiva demokratia kestää moniäänisyyttä. Erilaisten mielipiteiden hiljentäminen tai vaientaminen ei ole koskaan johtanut mihinkään hyvään. Ilman julkista keskustelua et saa ääntäsi kuuluviin, et voi ajaa omaa agendaasi etkä saa vallanpitäjiä vastuuseen.


Puhe Yle Areenassa. 6 min 30 sek.

Kun vallanpitäjät eivät kestä moniäänisyyttä, alkaa sananvapauden rajoittaminen. Luonnollisesti sananvapautta aletaan rajoittamaan siten, että sitä markkinoidaan hyvällä. Kuka nyt sitä nyt mitään markkinoisi.

Otetaan epämääräinen termi, kuten vihapuhe. Sitten se politisoituu, ja alkaa vihapuhejahti ja ilmianto. Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja sai sosiaalisessa mediassa bannin – sai facebookissa bannin siitä, kun hän sanoi, että: ”mies ei voi synnyttää”. Tämä ei ilmeisesti miellyttänyt kaikkia.

Puolustan sananvapautta, koska kannatan demokratiaa. Puolustan sananvapautta, koska ilman sitä meillä ei ole muitakaan vapauksia. Rohkaisen kuitenkin kaikkia käyttäytymään hyvin, ja kunnioittamaan kanssaihmisiä niin puheissa kuin teoissa. En kannata ihmisten halveksimista tai panettelua, enkä kannata väärän todistuksen sanomista. Itse käyn näitä vaaleja puhtain asein.

Hyvät ystävät,

Uudenvuoden puheessani nostin esitin totuuskomission. Haluan, että tämä totuuskomissio selvittämää 90-luvun pankkikriisin. Totuuskomissiolla tarkoitan eri alojen riippumattomista asiantuntijoista, omaisista sekä läheisistä koottavaa tutkintaryhmää.

Minulle on kerrottu, että pankit lähes pakottivat yrittäjiä ja kotitalouksia ottamaan valuuttalainaa. Samalla ne vakuuttivat asiakkailleen, että se on heille edullista ja riskitöntä. Näin ei ollut. Kriisin lauettua pankkiirit pesivät kätensä kaikista vastuistaan poliittisten päätösten seurauksina. On korkea aika selvittää pankkikriisiin ja lamaan johtaneet seuraukset ja syyt. Nämä henkilöt on saatava vastuuseen ja korvausvelvollisiksi. Salailu ei kuulu suomalaisuuteen. Myös lähihistorian arvet on kohdattava rehellisesti.

Hyvät ystävät,

Päättäjien ydintehtävä on turvallisuus.

Meidän tulee irtautua maamiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. [Huikkaa katsomoon: ”Minä otin tämän esiin, niinkuin pyysit.”] Maamiinojen kielto heikensi puolustustamme.

Epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka lisää turvattomuutta. Meillä on oltava oikeus päättää omista rajoistamme ja siitä, millä ehdoilla Suomeen saa asettua asumaan. Muiden maiden virheiden tekeminen – Ruotsi on hyvä esimerkki siitä – Ruotsi ei ole Suomen tie. Meidän ei tule toistaa Ruotsin virheitä.

Tehdään myös oikeudenmukaista ilmastopolitiikkaa. Muutetaan taakanjakoa. Puolan ja muiden eniten saastuttavien maiden on kannettava vastuunsa. Kun siirrämme Puolasta tai Kiinasta tehtaan Suomeen – se on ympäristöteko.

Rakkaat suomalaiset!

Presidentin on jämäkästi puolustettava suomalaisia ja Suomea, sekä suomalaista tapakulttuuria ja tasa-arvoa. Suomessa kätellään naisia. Myös itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Isänmaa on meille kaikille yhteinen. Täällä kaikilla pitäisi olla turvallista asua, elää, olla ja yrittää.

Kansan kahtiajako ja eriarvoistuminen on saatava yhteisin ponnistuksin pysäytettyä. Vasta sen jälkeen voimme me puhua hyvinvointi-Suomesta. Maasta, jonka me kaikki voimme kokea oikeudenmukaisena ja tasa-arvoisena isänmaanamme.

Rakastakaamme Suomea – rakastakaamme itsenäistä Suomea. Nyt on aika muuttaa Suomen suunta. Otetaan Suomi takaisin. Vaaliuurnilla.

Kiitos.

SUOMEN UUTISET