Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen puuttuu kirjoituksessaan Ylen presidentinvaalien alla tekemään faktantarkistukseen. Ylen faktantarkistuksen mukaan Laura Huhtasaari oli väärässä todetessaan, että Puola kuuluisi eniten saastuttaviin maihin. Ylen tänään julkaisema uutinen Puolan saastuneesta ilmastosta saattaa vaalien alla tehdyn faktantarkistuksen erikoiseen valoon.

Ylen faktantarkistus syynäsi vaalien alla kaikkien ehdokkaiden esittämiä väitteitä. Laura Huhtasaaren osalta Ylen ”haaviin” jäi tämä väite:

Huhtasaari: ”Tehdään myös oikeudenmukaista ilmastopolitiikkaa. Muutetaan taakanjakoa. Puolan ja muiden eniten saastuttavien maiden on kannettava vastuunsa. Kun siirrämme Puolasta tai Kiinasta tehtaan Suomeen – se on ympäristöteko.”
whitepixel

Ylen faktantarkistuksen tuomio Huhtasaaren väitteestä kuului näin:

”Puola ei kuulu eniten saastuttaviin maihin, vaan sen edelle menee parikymmentä muuta maata. Maailman suurimmat saastuttajat ovat Kiina ja Yhdysvallat, mutta EU-maistakin Puolan edelle menevät unionista lähtöä valmisteleva Britannia, Italia, Saksa ja Ranska.

Myös väkilukuun suhteutettuna Puolaa enemmän päästöjä on isolla nipulla muita maita, muun muassa Suomella.

Arvio: Väärin”

whitepixel

Ylen faktantarkistuksessa oli vahvaa saivartelun makua.

Ensinnäkin, Aalto-yliopiston Ympäristöministeriölle 2010 tekemän raportin (pdf, sivu 70) mukaan Puolan sähköntuotanto tuottaa kilowattituntia kohden kolme kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin suomalaiset laitokset. Ominaispäästöt [g(CO2)kWh] eräissä EU-maissa olivat: Viro 1163, Puola 1051, Bulgaria 747, Romania 714, Tanska 601, Saksa 571 ja Suomi 352.

Kuva: Sähköntuotannon CO2-ominaispäästökertoimet Euroopan valtioissa vuonna 2007 (nettotuotannolla jaetut bruttotuotannon päästöt). Yhteistuotannon jakotavat vaihtelevat maittain. Aalto-yliopisto.

Putkonen huomauttaa, että mikäli ilmastopolitiikalla aidosti pyritään vähentämään ilmansaasteita, päästöt on laskettava ominaispäästöjärjestelmän mukaisesti eikä kikkailla suhteuttaen niitä bkt – tai väkiluku-tietoihin.

Toiseksi, Ylen tänään 23.2.2018 julkaiseman, WHO:n raporttiin perustuvan uutisen mukaan Euroopan 50 kaikkein saastuneimmista kaupungeista 33 oli Puolassa. Euroopan ympäristökeskuksen mukaan ilmansaasteet aiheuttavat Puolassa vuosittain 50 000 ennenaikaista kuolemaa. Euroopan unionin tuomioistuin katsookin Puolan rikkoneen ilmanlaatua sääteleviä lakeja ja vaatii maalta välittömiä toimenpiteitä.

Onko Puola saastunut vai eikö se ole?

Putkonen peräänkuuluttaakin nyt faktantarkistusta myös WHO:n tutkimukseen:

– Puolan ilmansaasteet rikkovat lakia, uutisoi Yle. Missä ovat faktantarkistajat? Eivätkö faktantarkastajat tee työtään ja lähde kumoamaan EU-tuomioistuimen päätöstä? Presidentinvaalien aikaan Yle todisteli Laura Huhtasaaren olevan väärässä, kun hän vaati, että Puolan ja muiden eniten saastuttavien on kannettava vastuunsa, Putkonen rinnastaa.

”Löytyykö tiedotusvälineiltä ja faktantarkistajilta selkärankaa tunnustaa, että Huhtasaari on ollut oikeassa vaatiessaan Puolaa ja muita eniten saastuttavia tekemään osuutensa Pariisin ilmastosopimuksen päästötavoitteiden saavuttamiseksi?”

– Faktantarkistajat joutuvat viimeistään nyt EU:n tuomioistuimen päätöksen jälkeen outoon valoon. Löytyykö tiedotusvälineiltä ja faktantarkistajilta selkärankaa tunnustaa, että Huhtasaari on ollut oikeassa vaatiessaan Puolaa ja muita eniten saastuttavia tekemään osuutensa Pariisin ilmastosopimuksen päästötavoitteiden saavuttamiseksi?

Putkonen painottaa myös, että kansalaisten kannalta olisi olennaista, että faktantarkistuksilla pyritään estämään valeuutisoinnit. Faktantarkistajien tulisi nojata ainoastaan faktoihin.

– Suomessa faktantarkistajat ovat valitettavasti ryhtyneet politikoimaan, Putkonen harmittelee.

Hänen mukaansa EU:n tuomioistuimen linjauksien valossa on niin ikään ollut toimituksilta outo päätös poliittiseen faktantarkistukseen perustuen jättää julkaisematta puheenjohtaja Jussi Halla-ahon 21.2.2018 tiedote, jossa tämä totesi kivihiilen ja turpeen käyttökiellon käyvän kalliiksi sekä lisäävän päästöjä. Halla-aho esitti ulostulossaan, että Puolan ja muiden eniten saastuttavien maiden on kannettava vastuunsa. Tarvittaessa ne on pakotettava siihen korvamerkkaamalla osa EU:n rakennerahaston tukimiljardeista päästötavoitteiden toteuttamiseen.

– Faktantarkistajat eivät ole myöskään oikoneet Ylen Kirsi Heikelin väitettä, että presidentin tehtäviin ei kuulu vienninedistäminen. Yle ei ole myöskään korjannut toimittaja Heikelin törkeitä syytöksiä, että Laura Huhtasaari olisi maaninen, päättää työmies Putkonen.

SUOMEN UUTISET