Lyhytnäköinen uutisointi Lähi-idän konfliktista voi nostaa juutalaisvihaa myös Euroopassa, toteavat kansanedustajat Mika Niikko (ps.) ja Peter Östman (kd.).

– Kannamme huolta Israelin ja lähialueiden konfliktiin liittyvästä uutisoinnista. Konfliktin ymmärtäminen vaatisi enemmän tapahtumien taustoittamista ja tapahtumaketjujen syvällisempää avaamista, sanovat kansanedustajat yhteisessä tiedotteessaan.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman huomauttaa, että tätä lyhytjänteisyyttä ei esiinny vain Suomen tiedotusvälineissä, vaan myös kansainvälisissä uutistoimistoissa, mistä suomalaiset mediat poimivat juttunsa.

– Ymmärrys siitä, mitä on tapahtunut pidemmällä aikavälillä, miksi eri toimijat toimivat ja mitä ne lopulta tavoittelevat, jää vajaaksi, toteaa Östman.

Viime viikolla uutisoitiin Israelin iskuista Gazaan ja Damaskokseen sekä palestiinalaisjärjestöjen vastaiskuista. Yle uutisoi 14.11.2019 seuraavasti: ”Tämänkertainen väkivalta käynnistyi toissa päivänä tiistaina, kun Israel teki ilmaiskut Gazaan ja Damaskokseen. Iskujen kohteina oli Islamilaisen Jihadin johtajat.”

Tarkoitus herättää vihaa

Perussuomalaisten Mika Niikko tuo esiin, että uutisesta puuttui tieto siitä, mitä tapahtui ensin. Islamilainen Jihad -järjestö, jonka aseellista siipeä nyt surmattu Baha Abu al-Ata komensi, ampui raketteja kohti Sderotin kaupunkia reilu kaksi viikkoa sitten. Israelin kyseistä terroristijohtajaa kohtaan suunnattuun iskuun vastattiin rakettisateella. Raketit olisivat olleet tuhoisia, mikäli Israelin ilmapuolustus ei olisi toiminut.

– Islamilainen Jihad ja muut terroristijärjestöt pyrkivät uhkailulla, propagandatoimilla, pienillä terroristi-iskuilla ja varustelulla provosoimaan Israelin iskuihin ja kun Israel sitten iskee, se saadaan näyttämään koko maailman silmissä konfrontaation aloittajalta ja pahimmillaan ainoalta syylliseltä ongelmiin. Kun sama toistuu mediassa vuodesta toiseen, tämä nostattaa yleistä vihaa juutalaisia kohtaan Euroopassa asti.

– Islamilainen Jihad -järjestö ampuu rakettejaan tarkoituksellisesti Israelin siviilikohteisiin, mikä on kansainvälisen lain mukaan sotarikos. Valitettavasti tämä, samoin kuin epäonnistuneet iskut ja tihutyöt, kuten viljelysten tuhopoltot, jäävät yleensä medialta raportoimatta, toteaa Niikko.

Toiminta tuomittava välittömästi

Syyriassa toimiva Jihad on tiiviissä kytköksessä Iraniin ja Iran myös rahoittaa sitä. Iranin hengelliset ja poliittiset johtajat ovat selkeästi ilmaisseet tavoittelevansa Israelin valtion tuhoamista.

Sekä Niikko että Östman ilmaisevat huolensa siitä, että myös Suomessa juutalaiseen yhteisöön kohdistuvat uhkaukset ja vahingonteot ovat lisääntyneet.

– Hakaristiliput, juutalaisvihamieliset tarrat ja Israelin suurlähetystön lasien rikkominen ovat viimeaikojen osoitus huolestuttavasta kehityksestä. Meidän tulee tuomita tällainen toiminta välittömästi ja osoittaa teoillamme, ettei antisemitismille ole Suomessa sijaa, painottavat Niikko ja Östman tiedotteessaan.

Artikkelia on korjattu Östmanin nimen osalta 18.11.2019 klo 16.55.

SUOMEN UUTISET