

Sdp:n Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 17. toukokuuta 2016. Eduskunta pääsi pureksimaan valtion omistajapolitiikan linjauksia, kun pääministeri Juha Sipilä antoi pääministerin ilmoituksen valtion omistajaohjauspolitiikasta.
Eduskunnassa puitiin omistajapolitiikaa, SDP:n tekopyhä huoli omaisuuden myynnistä hämmästytti
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pani myyntipuheilla pelotelleen punavihreän opposition reippaasti ruotuun, kun eduskunta väitteli hallituksen tiedonannosta valtion omistajapolitiikasta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli valittanut, kuinka etenkin Fortumin myynti olisi ollut virhe. Soini tarttui tähän.
– Varapääministerinä sanon kolme pointtia: Caruna ja Fingrid: Te, SDP ja Fingrid teitte virheen Fingridin kohdalla. Me korjasimme sen. Te edustaja Arhinmäki olitte hallituksessa ja ette pystyneet estämään, ei voima riittänyt. Perussuomalaisilla voima riitti! Tämä ero on kansandemokratian ja demokratian välinen – samoin kuin pakkopaidan ja paidan välillä, Soini sivalsi nostaen salin raikuvaan nauruun.
Soini jatkoi veronkierron vastustamisesta suunnaten kärkensä vasemmiston ohella vihreisiin.
– Mitä sitten tulee veronkiertoon ja verojalanjälkeen: tämä hallitus tilkitsee ja tukkii ja kirjoittaa periaatteisiinsa, että verot maksetaan siellä, missä tulos tulee ja veronkierto kielletään. Miksi te ette tehneet mitään? Vasemmisto ja vihreät ovat puhuneet pää märkänä, että kuinka tähän pitää puuttua. Te ette tehneet mitään. Vihreillä oli oma omistajaohjauksen ministeri niin kauan kuin te hallitustyötä kestitte. Ettekä tehneet yhtään mitään. Nyt tämä hallitus perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen johdolla teki ne asiat, joista te ette edes kehdanneet puhua.
Johanna Karimäki (vihr.) puolustautui, että maakohtainen raportointi tuli kyllä vihreiden aloitteesta ja siitä annettiin ohjeet. Hän kysyi, aikooko hallitus parantaa sitä, kun ohjeet on todettu puutteellisiksi.
Kokoomuksen Harri Jaskari arveli, että hänen nähdäkseen vasemmistoliitto katsoo menneisyyteen ja vastustaa kaikenlaisia muutoksia. Hän arveli, että kun Fortumin arvo on myynnin jälkeen noussut, olisiko siinä ollut osuutta uusien omistajien suurella osaamisella, joka on saanut arvon nousemaan aiempaa nopeammin?
Vanhanen: Oppositiopuolueiden hirmukaupat
Keskustan ryhmäjohtaja Matti Vanhanen listasi myös nykyisen opposition synnit valtion omaisuuden myynnissä.
– Kevään aikana vasemmisto on esittänyt valtavia syytöksiä siitä, että hallitus panee maata myyntikuntoon. Ihmettelin mistä se johtuu, nyt sen oivalsin: aina kun olette tulleet hallitukseen, silloin on todella myyty, Vanhanen sivalsi.
Viimeisen 25 vuoden aikana SDP on myynyt valtion omaisuutta 15 miljardin edestä, vihreät lähes 15 miljardin ja vasemmistoliittokin 13 miljardin edestä.
– Vasemmistoliitolla oli yli miljardin vuodessa vauhti aina kun olitte hallituksessa. Myös historialla pitäisi olla vaikutusta, kun ennakoidaan tulevaisuutta, Vanhanen huomautti.
Nesteen huoltovarmuus on varmoissa käsissä
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) moitti hänkin vasemmistoa. Häntä hämmästytti vasemmiston ja vihreiden voimakas kritiikki ja SDP:n tekopyhäkin huoli omaisuuden myynnistä.
– Se ei ole kovin uskottavaa. Kaikki nämä puolueet ovat kuitenkin vastuussa Fortumin sähköverkon myynnistä. Monen yhtiön kohdalla, kuten Finnair, Gasum, Fingrid, valtio säilyttää enemmistön. Ja Neste tulee esille nimenomaan huoltovarmuuskysymyksenä, joka ei ole ongelmallinen. Siinä tilanteessa kun Nestettä tarvitaan huoltovarmuuskysymyksenä, Nesteen varastot ovat käytössä, oli omistus 30 tai 50 prosenttia, Turunen laski.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Johanna Karimäki Harri Jaskari Matti Vanhanen Antti Rinne Omistajaohjaus Paavo Arhinmäki Kaj Turunen Timo Soini
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.