Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pani myyntipuheilla pelotelleen punavihreän opposition reippaasti ruotuun, kun eduskunta väitteli hallituksen tiedonannosta valtion omistajapolitiikasta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli valittanut, kuinka etenkin Fortumin myynti olisi ollut virhe. Soini tarttui tähän.

– Varapääministerinä sanon kolme pointtia: Caruna ja Fingrid: Te, SDP ja Fingrid teitte virheen Fingridin kohdalla. Me korjasimme sen. Te edustaja Arhinmäki olitte hallituksessa ja ette pystyneet estämään, ei voima riittänyt. Perussuomalaisilla voima riitti! Tämä ero on kansandemokratian ja demokratian välinen – samoin kuin pakkopaidan ja paidan välillä, Soini sivalsi nostaen salin raikuvaan nauruun.

Soini jatkoi veronkierron vastustamisesta suunnaten kärkensä vasemmiston ohella vihreisiin.

– Mitä sitten tulee veronkiertoon ja verojalanjälkeen: tämä hallitus tilkitsee ja tukkii ja kirjoittaa periaatteisiinsa, että verot maksetaan siellä, missä tulos tulee ja veronkierto kielletään. Miksi te ette tehneet mitään? Vasemmisto ja vihreät ovat puhuneet pää märkänä, että kuinka tähän pitää puuttua. Te ette tehneet mitään. Vihreillä oli oma omistajaohjauksen ministeri niin kauan kuin te hallitustyötä kestitte. Ettekä tehneet yhtään mitään. Nyt tämä hallitus perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen johdolla teki ne asiat, joista te ette edes kehdanneet puhua.

Johanna Karimäki (vihr.) puolustautui, että maakohtainen raportointi tuli kyllä vihreiden aloitteesta ja siitä annettiin ohjeet. Hän kysyi, aikooko hallitus parantaa sitä, kun ohjeet on todettu puutteellisiksi.

Kokoomuksen Harri Jaskari arveli, että hänen nähdäkseen vasemmistoliitto katsoo menneisyyteen ja vastustaa kaikenlaisia muutoksia. Hän arveli, että kun Fortumin arvo on myynnin jälkeen noussut, olisiko siinä ollut osuutta uusien omistajien suurella osaamisella, joka on saanut arvon nousemaan aiempaa nopeammin?

Vanhanen: Oppositiopuolueiden hirmukaupat

Keskustan ryhmäjohtaja Matti Vanhanen listasi myös nykyisen opposition synnit valtion omaisuuden myynnissä.

– Kevään aikana vasemmisto on esittänyt valtavia syytöksiä siitä, että hallitus panee maata myyntikuntoon. Ihmettelin mistä se johtuu, nyt sen oivalsin: aina kun olette tulleet hallitukseen, silloin on todella myyty, Vanhanen sivalsi.

Viimeisen 25 vuoden aikana SDP on myynyt valtion omaisuutta 15 miljardin edestä, vihreät lähes 15 miljardin ja vasemmistoliittokin 13 miljardin edestä.

– Vasemmistoliitolla oli yli miljardin vuodessa vauhti aina kun olitte hallituksessa. Myös historialla pitäisi olla vaikutusta, kun ennakoidaan tulevaisuutta, Vanhanen huomautti.

Nesteen huoltovarmuus on varmoissa käsissä

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) moitti hänkin vasemmistoa. Häntä hämmästytti vasemmiston ja vihreiden voimakas kritiikki ja SDP:n tekopyhäkin huoli omaisuuden myynnistä.

– Se ei ole kovin uskottavaa. Kaikki nämä puolueet ovat kuitenkin vastuussa Fortumin sähköverkon myynnistä. Monen yhtiön kohdalla, kuten Finnair, Gasum, Fingrid, valtio säilyttää enemmistön. Ja Neste tulee esille nimenomaan huoltovarmuuskysymyksenä, joka ei ole ongelmallinen. Siinä tilanteessa kun Nestettä tarvitaan huoltovarmuuskysymyksenä, Nesteen varastot ovat käytössä, oli omistus 30 tai 50 prosenttia, Turunen laski.

Veli-Pekka Leskelä