Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini painotti eilisessä välikysymyskeskustelussa hallituksen kykyä tehdä hyviä ja hedelmällisiä päätöksiä opposition syytöksistä huolimatta. Hän muistutti opposition olleen itse ajamassa maata huonoon jamaan.

– Ensin hallituksen kyvystä tehdä päätöksiä ja oikaista vanhoja virheitä ja tehdä uusia hyviä päätöksiä: jätevesiasetus oli haja-asutusalueiden kannalta erittäin huono päätös. Tämä hallitus korjasi sen kohtuuttoman päätöksen, jota suuri osa oppositiosta oli tekemässä. Tämä virhe on korjattu. Takuueläkettä on nostettu kahdella eri päätöksellä, omaistenhoidontuki nousee ja valtionyhtiöiden erorahat puolitetaan, Soini luetteli.

– Ei Roomakaan päivässä tullut valmiiksi, mutta hallituksen ja perussuomalaisten politiikalla Suomi tulee.

Opposition linja hukassa

Soini kysyi, mitä vikaa SDP näkee muussa oppositiossa, kun se teki välikysymyksensä yksin.

– Onko vasemmistoliitto liian vasemmalla, vihreät liian oikealla? Kristillisistä minä en löydä mitään vikaa ja RKP:kin oli maltillinen. Mikä on opposition linja? Vaihtoehtoahan teillä ei ole, Soini ihmetteli.

Vaikeaa käydä älyllistä keskustelua

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne piti tätä Soinin puheenvuoroa ivallisena. Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Sampo Terho vastasi Rinteen moitteisiin.

– Hallitus on muka halveksinut oppositiota – tästä ei ole kysymys. Mehän käymme hyvin asiallista keskustelua. Nyt puimme vaihtoehtojanne, joita ette jostakin syystä ole viime vaalikaudella tahtoneet toteuttaa, kun itse olitte hallituksessa. Mutta kaikki mitä Suomen suunnassa sanotte nyt olevan huonoa, on sellaista, mitä te itse olette olleet tekemässä. Ja kaikki mitä me olemme tehneet suunnan muuttamiseksi, on sellaista, mitä te olette olleet vastustamassa. Ei tästä kovin helpolla saa älyllistä keskustelua aikaiseksi.

– Käänne on jo näkyvillä, talous kasvaa pitkästä aikaa edes hieman, meillä on verokertymä nousussa ja TEM:n edustajan mukaan jopa työllisyydessä on tulossa kauan kaivattu käänne. Merkkejä näkyy jo siitä, että Suomen suunta muuttuu, Terho painotti.

Veli-Pekka Leskelä