

Ekonomistit: Euroalueen talous kituuttaa tämänkin vuosikymmenen ajan
Kolme ING-pankin ekonomistia arvelee euroalueen talouskasvun jäävän kitukasvuiseksi kuluvalla vuosikymmenellä. Talouden hälyttävät merkit ovat olleet näkyvissä jo ennen koronavirusepidemiaa. Aiheesta uutisoi talousmedia CNBC.
Finanssikriisin jälkeen euroalueen talouskasvu on jäänyt pahasti jälkeen. Euroalueella on takana 11 laihaa vuotta. Näköpiirissä ei ole helpotusta ankeaan tilaan, hollantilaisen ING-pankin ekonomistit kirjoittavat muistiossaan.
– Jo ennen koronavirusepidemiaa tummat pilvet kerääntyivät euroalueen talouden ylle. Italia on myrskyn silmässä, muistiossa todetaan.
Viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä euroalueen talous kasvoi vain aneemiset 0,1 prosenttia. Suurista euromaista Saksan talous polki paikoillaan, kun Ranskan ja Italian talous supistui tuona aikana.
Myös Suomen talous supistui voimakkaasti viime vuoden lopulla.
Tulossa alle prosentin vuosikasvua
ING-pankin mukaan seuraavien kymmenen vuoden aikana euromaiden talous kasvaa keskimäärin alle prosentin vuodessa, kun viime vuosikymmenellä vuotuinen kasvu oli keskimäärin 1,4 prosentissa. Syitä tähän hyytymiseen on lukuisia.
Väestörakenteen ikääntyminen ja rakenteelliset seikat jarruttavat talouskasvua. Euromaiden haluttomuus tehdä talousuudistuksia heikentää kasvunäkymiä.
Kauppasodan eskaloituminen Yhdysvaltain ja Kiinan välillä on iskenyt Eurooppaan rajusti. Kauppajännitteet EU:n ja Yhdysvaltojen välillä voivat johtaa Euroopalle tärkeän kaupankäynnin hyytymiseen.
Brexit aiheuttaa säröjä
Unionin kauppaan voi tulla pahoja säröjä myös brexitin myötä. EU ja Iso-Britannia neuvottelevat alkuvuoden aikana vapaakauppasopimuksesta. Alkuasetelmat ovat hankalat.
Koronavirusepidemian myötä Euroopan talouden kuva ei ole ainakaan piristynyt. Epidemian vuoksi isoja tilaisuuksia on peruttu, turismi ja matkailu ovat jo kärsineet ja esimerkiksi Italiassa kaikki koulut suljettiin uusien tartuntojen pelossa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puisto ja Immonen: EU kärkkyy jälleen Suomen taskulla

Suomen talous supistui loppuvuonna – euroalueen talouskasvu lähes pysähtyi

Epätietoisuus on myrkkyä kaupankäynnille – talousasiantuntijat kuitenkin varovaisia ennustaessaan koronaviruksen talousvaikutuksia

Euroalueen pankkiirit käyvät uuteen taistoon negatiivisten talletuskorkojen poistamiseksi

Kansantaloustieteen emeritusprofessori Kanniainen: Euron perustaminen oli vuosisadan virhe

Euroalueen teollisuustuotanto rajussa laskussa

Yhdysvaltain 10-vuotisen lainan korko putoaa kuin kivi

Saudi-Arabia julisti öljysodan – markkinat rauhattomia
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.