

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
EKP huolissaan aiheuttamistaan riskeistä – kehottaa kansalaisia nielemään kiltisti elämisen kallistumisen
Euroopan keskuspankin rahoitusvakautta käsittelevä raportti toi Financial Timesille ja Bloombergille mieleen sanat, joilla Fedin ex-johtaja Alan Greenspan kuvaili teknologiakuplaa. EKP toivoo palkkamalttia keskellä kuluttajahintojen rallia.
EKP on pitänyt vuosikaupalla korkotason nollassa. Tämän lisäksi keskuspankki ostaa erityisesti euromaiden velkakirjoja painaakseen korot laajemminkin nollaan ja jopa pakkasen puolelle.
Nyt EKP on huolissaan luottojen korkeasta määrästä. Se myöntää aiheuttaneensa ongelman itse. Sijoittajat ovat tuottoa hakiessaan joutuneet hylkäämään nollakorkoiset velkakirjat ja suunnanneet asuntomarkkinoille, kryptovaluuttoihin ja korkean riskin roskalainaluokkaisiin yrityksiin.
Muut saavat selvittää sotkun
EKP on mielissään siitä, että talous on elpynyt pandemian. Se on vähentänyt äkillisen talouskriisin todennäköisyyttä. Sen sijaan pidemmän ajan riskit ovat kasvaneet.
– Erityiset huolet liittyvät ylenpalttisiin luotto-, arvopaperi- ja asuntomarkkinoihin kuin myös yritysten ja julkisen sektorin korkeampiin velkamääriin pandemian perintönä, EKP lataa.
Vastaavaa ilmaisua käytti entinen Federal Reserven johtaja Alan Greenspan 1990-luvulla.
EKP:n mielestä asuntomarkkinoilla on korjausliikkeen vaara. Korjausliike tarkoittaa markkina-arvon putoamista kymmenellä prosentilla vuoden aiemmasta huippulukemasta.
Lainahanojen hillintä korkotasoa nostamalla ei ole kuitenkaan keskuspankin toimenpidelistalla. Sen sijaan kansallisten finanssivalvojien tulisi keskittyä makrovakauspolitiikkaan. Suomeksi tämä tarkoittaa sääntelyn lisäämistä esimerkiksi lainakaton tai sen kiristämisen avulla.
Palkkaralli huolettaa
EKP:n varajohtaja Luis de Guindos uskoo ensi vuoden näyttävän, miten syksyllä kohonnut inflaatio käyttäytyy. Jos inflaatio alkaa rauhoittua ensi vuonna, se alleviivaa keskuspankin näkemystä.
EKP on pitkään hokenut inflaation olevan koholla vain väliaikaisesti. EKP:n tavoite on pitää inflaatio pitkällä aikavälillä kahdessa prosentissa. Kesän tavoitelukemista euroalueen inflaatio on lähtenyt kohoamaan ja viimeisin lukema lokakuulta on 4,1 prosenttia. Se on korkein lukema sitten heinäkuun 2008 – juuri ennen kuin finanssikriisi puhkesi.
De Guindos kertoi, ettei inflaatio ole talttunut aivan niin ripeästi kuin keskuspankki arveli muutama kuukausi sitten. Hän sanoi keskuspankin tarkkailevan silmä kovana palkkaneuvotteluja. Suuret palkankorotukset johtaisivat pitkäkestoiseen inflaatioon.
Liian ripeä inflaatio ei ole keskuspankin mieleen. Kansalaisten tulisi vain niellä kustannusten nousu.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Nousevat elinkustannukset ja koronakriisi lisänneet ruoka-avun tarvetta: “Ihmisillä on hätä”

Perussuomalaiset vastustaa palkkojen polkemista sillä, että ulkomailta tuodaan Suomeen halvempia työntekijöitä korvaamaan suomalaiset työntekijät

Euroopan komissio näyttää jo valinneensa yhä syvemmän velkaunionin

Maailman velkavuori kasvanut vaarallisen korkealle tasolle, tulevien kriisien hoito vaikeutuu

EKP ei onnistunut puhumaan inflaatio-odotuksia alas – markkinat odottavat ja politiikot vaativat koronnostoa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.