

LEHTIKUVA
EKP sähläämässä Euroopan deflaatioon – huono rahapolitiikka voi tuhota kokonaisia yhteiskuntia
Euroopan keskuspankki – monen muun läntisen maailman keskuspankin tavoin – tuskailee alhaisen inflaation vuoksi. Alhainen inflaatio kasvattaa tarvetta säästää, mikä vähentää kulutusta ja edelleen hyydyttää investointeja. Suoranainen deflaatio vain kasvattaa mainittua kierrettä. EKP on toistaiseksi vastannut tämän tästä samoilla rahapoliittisilla toimilla, jotka ovat johtaneet euromaita tähän kolkkoon kierteeseen.
Tämä inha kierre nakertaa potentiaalista talouskasvua. Viime vuosikymmenellä Yhdysvaltain ja euroalueen rahapolitiikka erkanivat finanssikriisin jälkeen. Finanssikriisi paljasti eurokriisin, minkä vuoksi EKP oli eksistentiaalisessa kriisissä: koko euroalue oli hajota omaan mahdottomuuteensa.
Pankkikriisin hoidossa eroja
Yhdysvallat hoiti pankkikriisinsä, kun taas euroalueella se oli poliittisesti vaikeaa. Pääomavirrat olivat kulkeutuneet pohjoisesta etelään ja talouskriisi yhtäällä olisi merkinnyt pankkikriisiä toisaalla. Kreikan kriisi olikin siten ranskalaisten, saksalaisten ja brittiläisten pankkien kriisi.
Ranskalaisille olisi ollut vaikeaa pääomittaa omat pankkinsa samaan aikaan, kun Kreikan kirjanpidolliset epämääräisyydet tulivat julkiseen tietoon.
Europankkien huonoa tilaa ratkaistu ja se aiheutti alkusykäyksen kahteen asiaan: deflaatioon tai sen vaaraan sekä euroalueen hajoamisriskiin. Lopputuloksena oli Yhdysvaltojen ripeämpi talouskasvu finanssikriisin jälkeen, kun euroalue taisteli olemassaolostaan.
Tiesikö EKP ottamansa riskin seuraukset?
Euromaiden tapellessa keskenään yhteisvastuusta likimain olemattomin tuloksin, puki EKP työhansikkaat käsiinsä. EKP saattoi jo tuolloin tietää negatiivisten korkojen deflatoriset vaikutukset. Japani oli jo pitkään taistellut deflatorisia voimia vastaan alhaisilla koroilla ja arvopaperiostoilla.
Zerohedge-sivusto kirjoittaa yhdysvaltalaispankki Bank of American uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan globalisaation aikakaudella lainakorkojen laskiessa kotitalouksien säästäväisyysaste kasvaa. Tutkimuksen mukaan säästämisaste kasvun taitekohta sijaitsee 10-vuotisen valtiolainan koron ollessa noin neljässä prosentissa.
Nollakorot ovat nostaneet tätä säästämistarvetta euroalueella jo vuosien ajan. Sen oireet näkyvät kysynnän hiipumisena, investointien vähyytenä ja aneemisena talouskasvuna.
EKP on toistuvasti itse arvioinut rahapolitiikkansa hyötyjen peitonneen haitat. Toistuvilla arvopaperiostoilla ei ole ollut merkitystä, sillä investointimielekkyyden puuttuessa EKP:n uunituore raha on päätynyt arvopaperimarkkinoille. Niihin muodostuu kuplia arvostustasojen irtaantuessa reaalimaailmasta.
Euroalueen inflaatiotaso flirttailee keskimäärin deflaatiorajan tuntumassa, ja lukuisassa euromaassa inflaatio on negatiivinen. Koronarajoitukset toki ovat paikoin jopa seisauttaneet talouden rattaat. EKP:n lääke ei BofA:n tutkimuksen valossa toimi.
EKP:n toimintaa joku voi toki puolustaa sillä verukkeella, että se ainakin sai pitkitettyä euron olemassaoloaikaa.
Deflaatio on tuhoisaa
Uuden-Seelannin keskuspankin pitkäaikainen ex-johtaja Donald Brash kertoi vuonna 2001 keskuspankin inflaatiotavoitteen merkityksestä. Hän muistutti keskuspankkienkin voivan erehtyä, kuten 1930-luvun lamaa edeltänyt rahapolitiikka johti deflaatioon.
– Kun keskuspankit erehtyvät antaessaan luomansa rahan arvon heilahdella merkittävästi, kuten vakavassa deflaatiossa tai korkeassa inflaatiossa tai salliessaan pankkijärjestelmänsä epävakauden voivat vahingot olla jättimäisiä. Säästöt voivat tuhoutua. Yritykset voivat tuhoutua. Työpaikat voivat tuhoutua. Elämät voivat tuhoutua. Todellakin, kokonaiset yhteiskunnat voivat tuhoutua, Brash mainitsi puheessaan.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jättiläiset törmäyskurssilla – onko EU:n “luova laintulkinta” tulossa tiensä päähän Saksan EKP-linjauksen vuoksi?

Nyt puskee yhteisvastuullisia takaushimmeleitä oikealta ja vasemmalta – Vähämäki torppaisi ongelmalliset yhteisvastuumekanismit

Saksa liittymässä EU:n kurittomien kakaroiden listalle Unkarin ja Puolan seuraksi – komission saksalainen puheenjohtaja tiukkana kotimaalleen

PS-edustajat Puisto ja Vallin ärähtävät: Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmassa ei katsota riittävän pitkälle, vaan heittäydytään EKP:n käsivarsille

EKP imuroi kaiken Italian uuden nettovelan yhteiseen piikkiin – Vähämäki: Laittavat pohtimaan euroalueesta eroamista

EKP lisää pandemiaostojaan 600 miljardilla eurolla – epätasapainoinen osto-ohjelma jo 1 350 miljardia euroa

Yhteisvastuu edennee jyrän lailla huolimatta Saksan perustuslakituomioistuimen EKP:n arvopaperiostojen määrän kyseenalaistamisesta

Keskuspankit varoittaneet vuosia velka-ansasta – nyt ne suorastaan usuttavat velkaantumaan

Rahaa painetaan – riski inflaatiosta ja korkojen noususta kasvaa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää