Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa pitää sotaveteraanien aseman parantamista hallituksen suurena saavutuksena budjettiriihessä.

– Veteraanit ovat sydäntäni lähellä myös henkilökohtaisesti. Olen tosi iloinen, että heidän tilanteensa paranee vihdoinkin, Elomaa iloitsee.

Maksuttomia palveluita kotiin

Hän kehuu veteraanien kotihoidon saatavuuden lisäämistä. Ensi vuonna kaikki kotona asuvat avopalveluita tarvitsevat veteraanit voivat saada maksuttomia palveluita kotiin. Samalla sotainvalidien haittaraja-aste lasketaan 15 prosentista 10 prosenttiin.

– Yli 90-vuotiailla on aina vaivoja. Minä poistaisin rajoitukset jo kaikilta, Elomaa toteaa.

– Harmi vain, että veteraaneja on jäljellä enää vain 22 000. Näitä parannuksia olisi voitu tehdä aiempienkin hallitusten aikana. Sillä olisi ollut varmasti kansan tuki, Elomaa murehtii.

Elomaa toivoo myös, että nyt loppuaikoina veteraanien vähentyessä pitäisi kaikille tulla mahdollisuus päästä hoitokotiin.

– Veteraanien hoitoa pitäisi kehittää edelleen: on myös veteraanien puolisot ja sotaorvot, Elomaa esittää.

Maksupohjainen alv tärkeä yrittäjille

Elomaa kiittää myös yrittäjien tukemista maksupohjaisella alv:llä, jonka mukaan pienyrittäjä voi maksaa kaupasta maksettavan arvonlisäveron sitten ja sillä rahalla, jonka hän kaupasta saa, eikä rahaa tarvitse ainakaan lainata pelkkää veronmaksua varten.

– Tämä on tärkeää itsellenikin, sanoo Elomaa, jolla oli oma pieni yritys ennen eduskuntaa. Välillisesti hän työllisti muitakin.

Hän pitää muutenkin pienten ja mikroyritysten kehittämistä tärkeänä asiana, koska ne ovat tulevaisuutta. Suuret yritykset vähenevät entisestään, valtaosa yrityksistä on pikkuruisia.

– Tiedän yrittäjän vaikeudet. Pikkuyrittäjät ovat tiukilla. Yrittäjäpaketti koituu kaikkien yrittäjien hyväksi, Elomaa kiitti.

Guggenheimin kaato on tärkeää kulttuurille

Elomaa pitää hallituksen päätöstä jättää Guggenheim vaille valtioin rahoitusta erittäin tärkeänä kulttuurin kannalta.

– Meillä on omia museoita kiinni, kun niiden pyörittämiseen ei ole rahaa. Olisi järjetöntä tuoda Guggenheim siihen lisäksi, Elomaa toteaa.

Tuki audiovisuaalisille markkinoille on sen sijaan hieno juttu: elokuvayhtiöt voivat nyt kuvata Suomessa eikä tarvitse mennä Viroon kuvaamaan, jossa on pienemmät kustannukset ja vastaava tuki.

– Myös kansainväliset yhtiöt voivat kuvata esimerkiksi Lapissa tai jopa Venäjälle sijoittuvia kuvauksia Suomessa, jos eivät sinne uskalla mennä, tässä kun melkein Venäjällä ollaan, Elomaa naurahtaa.

– Se tuo rahaa Suomeen esimerkiksi hotelleille.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit