– Sotea on koitettu koota pala palalta kasaan jo pitkän aikaa. Paljon on tehty selvitystyötä ja julkaistu parempia ja huonompia vaikutusarvioita sekä ratkottu hallituspuolueiden välisiä sote-kärhämiä. Kaiken kaikkiaan lainsäädäntötyön eteneminen on ollut kaikkea muuta kuin sulavaa, saati tehokasta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa.

– No nyt sitten taas tämä viimeisin mutka matkaan. Pääministerimme Juha Sipilä (kesk.) julisti jo aikanaan henkselit paukkuen tulos tai ulos meininkiä. Mitä tulee valtion keskeisimmän ja mittavimman uudistuksen etenemiseen ja johtamiseen, niin eikö nyt olisi aika vetää omat johtopäätökset?

Uudistuksen valmistelu amatöörimäistä

Elomaan mielestä on selvää, että sosiaali- ja terveyspalveluja pitää kehittää. Lähtökohdan on oltava kuitenkin tavallisten ihmisten terveydenhuollon laadussa ja saavuudessa koko maassa, eikä puoluepolitiikkaan nivoutuvien tavoitteiden toteuttaminen veronmaksajien rahojen ja terveyden kustannuksella.

– Lisäksi tämä ei ainakaan paranna yhtään kansalaisten luottamusta politiikkaan ja meihin poliitikkoihin. Uudistuksen johtaminen ja valmistelu on ollut amatöörimäistä. Ei ihme, että myös monien hallituspuolueiden kansanedustajien ja muiden toimijoiden on ollut vaikeaa seistä uudistuksen takana. Rivien rakoilu on oire huonoista linjauksista ja kehnosta johtamisesta, Elomaa sanoo.

Valuviat korjattava ajan kanssa

Elomaa huomauttaa, että sote-uudistuksen vauhti hidastui eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä.

– Olisihan se hienoa, jos uudistus olisi kypsä vailla perustuslakiin ja ennen kaikkea käytännön toimivuuteen sekä kustannusvaikutuksiin liittyviä suuria kysymysmerkkejä. Mutta kun näin ei ole, niin on parempi, että otetaan lisää aikaa ja toivon mukaan valuvikoja saadaan korjattua.

– Tämä uudistus on tärkeä ja koskee kaikkia suomalaisia. Näin ollen nyt on aika laittaa esityksen keskeiset ongelmakohdat kuntoon. Se, kestääkö hallituksen yhteistyö sitä jää nähtäväksi, Elomaa toteaa.

SUOMEN UUTISET