– Suomessa on menossa kansallinen sote-tila, jonka hallitus on itse aiheuttanut, mutta yrittää pistää syyn eduskunnan valiokunnille. Sote-syyllisiä etsitään oppositiosta tulevia eduskuntavaaleja varten, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.

– Jo oli aikakin, että pääministeri heräsi sote-unestaan ja ymmärsi, että muutoksista pitää saada keskustella.

Hallitus ollut kaatumassa aikaisemminkin

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron tänään eduskunnassa pitänyt Meri muistuttaa, että hallitus meinasi kaatua ensimmäisen kerran jo marraskuussa 2015, mutta tuolloin keskusta ja kokoomus tekivät kuuluisat lehmänkaupat, joissa toinen sai markkinamallin ja toinen maakunnat.

– Enää ei edettykään hallitusohjelman mukaisesti vaiheittain.

Kähmintä tärkeämpää kuin kansanterveys

Perustuslakivaliokunta pysäytti soten viime kesänä 2017 merkittäviin ongelmiin.

– Tänä kesänä merkittävää korjattavaa on edelleen. Perustuslaillisia ongelmia ei saatu kuntoon. Valiokunnat ja niiden asiantuntijat ovat kerta toisensa jälkeen olleet erittäin kriittisiä sotepaketin vaikutuksista. Useat ongelmat ovat edelleen ratkaisematta. Hallituksen puolelta on painostettu ja syyllistetty valiokuntia asettamalla epärealistisia aikatauluja, vaikka ajat sitten olisi ollut nähtävissä, että aikaa ei ole ollut riittävästi, Meri toteaa.

– Ennenkuulumatonta! Suomen historian yksi suurimmista uudistuksista, jonka merkittäviä puutteita ei anneta rauhassa edes korjata, kun kähmintä on tärkeämpää kuin kansanterveys.

Tavallinen kansa on unohdettu

Meri ihmettelee, miksi valtavaa uudistusta, joka koskee koko kansaa, yli 200 000 työntekijää ja 20 miljardin euron pottia verovaroja, viedään läpi painostuksella ja pakottamisella – ja täysin epärealistisilla aikatauluilla.

– Tavallinen kansalainen, joka tarvitsee palveluja, on unohdettu. Palvelut jäivät jalkoihin, kun kähmittiin keskustalle maakunnat ja kokoomukselle tulonsiirto veronmaksajilta ylikansallisille suuryrityksille.

– Perussuomalaiset halusivat lähteä siitä, että perusterveydenhuolto laitetaan ensin kuntoon, hyvässä yhteistyössä kotimaisten pienten yrittäjien kanssa. Olimme siihen sitoutuneita. Hallitus ei noudata edes sitä, mitä hallitusohjelmaan on aikoinaan kirjoitettu, Meri painottaa.

Utopistisia säästötavoitteita

Meren mielestä hallituksen tavoite kolmen miljardin säästöistä on äärimmäisen epärealistinen.

– Tässä ei ole mitään totuuspohjaa. Totuus voi olla saman verran lisäkuluja. Silti ei ollut rahaa esimerkiksi poistaa Perussuomalaisten esittämää 50 euron lääkeomavastuuta pienituloisilta. Maaliin pitää päästä. Hinnalla millä hyvänsä! Hallitus vaarantaa koko kansan palvelut kähminnällä ja vallanhimolla! Meri ihmettelee.

– Hallitus on myös romuttamassa jo toimiviakin malleja, kun piti korjata vain niitä, joissa on parantamisen varaa. Julkisia palveluita käyttävät eniten lapset, vanhukset ja heikoimmassa asemassa olevat, joilla ei esimerkiksi ole työterveyshuoltoa. Näiden ihmisten palveluita hallitus on sekoittamassa entisestään ja lykkäämässä asiakkaita kansainvälisten suuryritysten pelinappuloiksi. Ei näin!

”Taisi mennä pupu pöksyyn”

Meri painottaa, ettei kansa halua tällaista sotea. Kyselyiden mukaan ylivoimainen enemmistö kaataisi sen.

– Se ei kyllä yllätä, ettei tämä hallitus noudata kansan tahtoa.

Meri heittää piikin pääministeri Sipilälle (kesk.), joka vielä maanantaina totesi, että hallituksen luottamuksesta saatetaan äänestää suuressa salissa.

– Hienoa! Taisi mennä kuitenkin pupu pöksyyn, kun ei ollut kanttia äänestyttää asiaa sittenkään.

Perussuomalaisia ei voi paimentaa

Perussuomalaiset pitävät nykyistä sote-mallia vaarallisena ja he vastustavat sitä loppuun asti.

– Ministeri Orpo (kok.) paljasti maaliskuussa, että hallituksen röyhkeä viimekesäinen kokoonpanon uudelleenjärjestely johtui siitä, ettei perussuomalaisia sote-asioissa voinut paimentaa. Ei voikaan. Ei nyt eikä tulevaisuudessa.

– Ja hallituksen on hyvä muistaa, että viimeisen sanan sanoo jälleen perustuslakivaliokunta, joten hallituksen ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, Meri muistuttaa,

SUOMEN UUTISET