Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tänä aamuna päättänyt yksimielisesti, että se jatkaa työtänsä heinäkuun ensimmäiselle viikolle 6.7. saakka. Valiokunta kokoontuu myös ylimääräiseen kokoukseen 20.8.

– Vaikka valiokunta lisää kokouksia, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että laaja sote-lakipaketti saataisiin valmiiksi elokuuhun mennessä, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen.

– Valiokunta lisäsi kokouksia, mutta aikataulu ei tule riittämään tämän suuren uudistuksen läpiviemiseen tänä kesänä. Annamme vain hetkellistä tekohengitystä tälle sote-uudistukselle.

Viivästys johtuu puutteellisesta lainvalmistelusta

Soten vieminen eteenpäin kesän aikana ei ole Juvosen mukaan realistinen ajatus.

– Sote-uudistus viivästyy, koska siinä on paljon korjattavaa ja uudelleen muotoilua. Se kertoo siitä, että lainvalmistelu on ollut puutteellista.

– Kuulemme parasta aikaa vastinetta sosiaali- ja terveysministeriöstä liittyen perustuslakivaliokunnan esittämiin huomioihin ja korjausvaatimuksiin, myös asiantuntijakuulemiset valinnanvapauslakiin ovat vielä edessä. Odotamme myös lakivaliokunnan lausuntoa. Tämä sote-norsu on syötävä paloina eikä se tule valmiiksi kiireellä ja hötkyillen. Työ on tehtävä huolella, Juvonen muistuttaa.

Hallituksen luottamus koetuksella

Juvonen pohtii, mitä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eilinen lausunto hallituksen tiedonannosta todellisuudessa tarkoitti.

– Onko hallituksen tiedonanto tulossa, vai oliko eilinen ulostulo vain heitto, jolla haluttiin vain sähköistää sote-tunnelmaa? Sote-uudistuksen viivästyminen on jälleen kerran yksi lisäisku hallitukselle ja hallituksen luottamus on koetuksella. Hallitus rakoilee, sehän on selvää ja ollut nähtävissä jo pitemmän aikaa, Juvonen toteaa.

– Kiireellä ei voi tehdä minkäänlaista lakia ja olisi sulaa hulluutta sanoa, että eihän sitä lakia kerralla kuntoon ole tarkoituskaan saada. Kyllä lain ja kansalaisia koskettavan suuren uudistuksen kanssa on kyettävä elämään ja sen on oltava hyvä. Kuka nyt huonoa haluaisi?

Juvonen kommentoi asiaa myös Facebook-live-lähetyksessä aamupäivällä.

Artikkelia korjattu hallituksen tiedonannon osalta 26.6.2018 klo 10.26.

SUOMEN UUTISET