Luottamus Puolan ja Unkarin hallintoihin on kasvanut viime vuosina. Esimerkiksi puolalaiset ovat 10 vuodessa alkaneet luottaa hallitukseensa paljon enemmän YK:n onnellisuusindeksissä. Maiden demokratian tilaa tutkinut ajatushautomo Bertelsmann Foundation totesi, että näissä maissa demokratian tila olisi heikentynyt. Suomen demokratian tila on listalla kärkipäässä. Tutkimustuloksista uutisoi Financial Times.

Bertelsmannin tutkimus kertoo, että Puolan demokratian tila on pudonnut selkeästi ja maa on pudonnut edellisestä mittauksesta kahdeksannelta sijalta peräti 29 sijaa. Kuitenkin YK:n maailman onnellisuusraportissa luottamus maan hallintoon on kasvanut vuoden 2007 aneemisesta 19 prosentista peräti 50 prosenttiin vastaajista.

Tutkimustuloksissa on siten riitasointuinen värinä.

Länsimaat kavahtavat Puolan ja Unkarin demokratiaa

Bertelsmann toteaa, etteivät ”perustavanlaatuiset demokraattiset arvot ole kunnolla iskostuneet merkittävään osaan yhteiskunnasta.” Bertelsmann toisin sanoen pitää juuri länsimaiden demokratiaa toivottavana ja tavoiteltavana. Mikäli puolalaisilla tai unkarilaisilla olisi samanlainen palo perinteitä hautaavaan länsimaiseen demokratiaan, he tuskin luottaisivat hallintoihinsa näin paljoa.

EU on hiljattain aloittanut kurinpitotoimet Puolaa ja Unkaria vastaan perustuen perustavanlaatuisiin arvojen rikkomiseen tai huomiotta jättämiseen. Kumpikaan menettely tuskin johtaa minkäänlaisiin sanktioihin.

Henri Alakylä