

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Eritrean diktatuurihallinnon kannattajat ja vastustajat ottivat yhteen Ruotsissa – poliisi otti kiinni yli 100 tappelijaa
Maahanmuuttajat eivät uudessa kotimaassaan välttämättä pääse eroon lähtömaansa erimielisyyksistä. Näin kävi, kun Eritrean diktatuurihallinnon kannattajat ja vastustajat ottivat viime viikonloppuna yhteen Tukholman Husbyssä. Poliisi otti talteen reippaat 100 joukkotappeluun osallistunutta.
Viime lauantaina Eritrean diktatuurihallinnon puolustajat kokoontuivat juhliin kunnan vapaa-ajantiloihin Tukholman Husbyssä. Tilaisuus herätti vahvoja tunteita jo ennakolta nykyhallinnon vastustajissa, jotka kokoontuivatkin paikalle protestoimaan tilaisuutta. Tilanne oli heti alkuun sekava:
– Paikalla oli paljon väkeä ja monilla oli maski naamallaan, enkä tiennyt mihin joukkoon he kuuluivat. Itsekin menin aluksi väärälle puolelle, kuvailee alkuperäisen kotimaansa diktatuuria vastustava opettaja Kiflay Belay.
Poliisi oli varautunut joukkotappeluun
Tilanne oli kahden eritrealaisjoukon välillä hetken suunsoiton tasolla mutta eskaloitui väkivaltaisuuksiksi tunnin sisällä. Poliisi saapui paikalle runsaslukuisena, mukanaan myös joukkojenhallinnan erikoisyksikkö. Virkavalta joutui käyttämään tappelevien osapuolten hillitsemiseen patukoita sekä pippurisumutetta.
Poliisi otti sekasorron keskeltä kiinni 105 henkilöä. Viisi henkilöä pidätettiin myöhemmin epäiltynä mellakoinnista ja yksi epäiltynä pahoinpitelystä. Heidät on päästetty vapaalle jalalle, mutta tapahtumien selvittely jatkuu.
”Eritrea ei ole kuin Ruotsi”
Eritrea on The Economist-julkaisun demokratian ”huonoimmuusindeksissä” sijalla 153. Huonoin valtio on sijalla 167. Presidentti Elias Afewerki pitää itsevaltaisen tiukasti kiinni sekä lainsäädäntö- että tuomiovallasta. Ruotsin Maahanmuuttoviraston mukaan Eritreassa ”hallinto ei perustu lakiin”.
– Eritrea ei ole samassa mielessä demokratia kuin Ruotsi. Eritrea on nuori valtio, 30 vuotta vanha, eikä demokratiaa rakenneta yhdessä yössä, toteaa maan nykyhallintoa puolustava Kesete Mekonen.
Hän oli mukana väkivaltaan päättyneissä juhlissa ja tuli Ruotsiin jo 1980-luvulla välttääkseen kutsun Etiopian armeijaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lainsäädäntövalta demokratiaindeksi sekasorto patukka pippurisumute diktatuurin vastustaja hallinnon kannattaja Kesete Mekonen Elias Afewerki Kiflay Belay eskalaatio väkivaltaisuudet joukkotappelu diktatuuri tuomiovalta Husby joukkojenhallinta Eritrea Tukholma Demokratia Mellakointi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Liberaali maahanmuuttopolitiikka kylvää tuhoa Pohjoismaissa – ”Ongelmat eivät poistu vaikenemalla”

Yksi kuoli ja yksi haavoittui vaikeasti ammuskelussa Pohjoismaiden suurimmassa kauppakeskuksessa – ampujaksi epäilty on 15-vuotias

Immonen: Maahanmuuttajarikollisten hyysäämisen on loputtava – ”Katujengirikollisuuteen puututtava järein keinoin”

Ruotsidemokraatit haluavat perheen vastuuseen turvapaikanhakijoiden laittomuuksista: Oleskelulupa pois ja karkotuksen syyksi myös epäsosiaalinen elämäntapa

Ruotsin pääministeri: Epäonnistunut kotouttaminen on luonut rinnakkaisyhteiskuntia

Epäluottamus poliittisten ryhmien välillä puhkesi yhteenotoksi Senegalin parlamentissa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.