Maahanmuuttajat eivät uudessa kotimaassaan välttämättä pääse eroon lähtömaansa erimielisyyksistä. Näin kävi, kun Eritrean diktatuurihallinnon kannattajat ja vastustajat ottivat viime viikonloppuna yhteen Tukholman Husbyssä. Poliisi otti talteen reippaat 100 joukkotappeluun osallistunutta.

Viime lauantaina Eritrean diktatuurihallinnon puolustajat kokoontuivat juhliin kunnan vapaa-ajantiloihin Tukholman Husbyssä. Tilaisuus herätti vahvoja tunteita jo ennakolta nykyhallinnon vastustajissa, jotka kokoontuivatkin paikalle protestoimaan tilaisuutta. Tilanne oli heti alkuun sekava:

– Paikalla oli paljon väkeä ja monilla oli maski naamallaan, enkä tiennyt mihin joukkoon he kuuluivat. Itsekin menin aluksi väärälle puolelle, kuvailee alkuperäisen kotimaansa diktatuuria vastustava opettaja Kiflay Belay.

Poliisi oli varautunut joukkotappeluun

Tilanne oli kahden eritrealaisjoukon välillä hetken suunsoiton tasolla mutta eskaloitui väkivaltaisuuksiksi tunnin sisällä. Poliisi saapui paikalle runsaslukuisena, mukanaan myös joukkojenhallinnan erikoisyksikkö. Virkavalta joutui käyttämään tappelevien osapuolten hillitsemiseen patukoita sekä pippurisumutetta.

Poliisi otti sekasorron keskeltä kiinni 105 henkilöä. Viisi henkilöä pidätettiin myöhemmin epäiltynä mellakoinnista ja yksi epäiltynä pahoinpitelystä. Heidät on päästetty vapaalle jalalle, mutta tapahtumien selvittely jatkuu.

”Eritrea ei ole kuin Ruotsi”

Eritrea on The Economist-julkaisun demokratian ”huonoimmuusindeksissä” sijalla 153. Huonoin valtio on sijalla 167. Presidentti Elias Afewerki pitää itsevaltaisen tiukasti kiinni sekä lainsäädäntö- että tuomiovallasta. Ruotsin Maahanmuuttoviraston mukaan Eritreassa ”hallinto ei perustu lakiin”.

– Eritrea ei ole samassa mielessä demokratia kuin Ruotsi. Eritrea on nuori valtio, 30 vuotta vanha, eikä demokratiaa rakenneta yhdessä yössä, toteaa maan nykyhallintoa puolustava Kesete Mekonen.

Hän oli mukana väkivaltaan päättyneissä juhlissa ja tuli Ruotsiin jo 1980-luvulla välttääkseen kutsun Etiopian armeijaan.

SUOMEN UUTISET