

LEHTIKUVA
EU ja vihreä politiikka iskevät autoilijan ja duunarin kukkaroon: “Vihreät haluavat verottaa maan kyykkyyn pahemmin kuin sosialistit”
Suomi on sitoutunut EU:n tiukimpiin liikennepäästötavoitteisiin ja se uhkaa näkyä autoilun huomattavana kallistumisena.
EU:n komissio julkaisee piakkoin tavoitteensa autojen hiilidioksidipäästöistä. Tavoitteet olisivat lain tasolla ja alun perin odotettiin, että ne ovat erittäin kunnianhimoisia.
Käytännössä tämä tarkoittaisi, että Euroopan suurten maiden autoteollisuus joutuisi jatkossa pakon edessä kehittämään pienipäästöisempiä autoja eli hybridejä sekä sähköautoja.
Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan autoteollisuuden edunvalvojat olisivat kuitenkin vaikuttaneet lopputulokseen, ja komissio olisi keventämässä tavoitteitaan merkittävästi. Tämä voi olla myös realistisempi vaihtoehto, mutta Suomen kannalta tavoitteiden höllennys olisi vaikeaa, sillä Suomi on sitoutunut EU:n tiukimpiin liikennepäästötavoitteisiin.
Polttoaineiden hinta nousee
Suomen tulisi puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä, ja jos EU nyt keventää tavoitteitaan, Suomi joutuu kansallisilla päätöksillä puuttumaan päästöihin päästäkseen lupauksiinsa.
Tähän mennessä Suomi on luottanut siihen, että autotehtaat tuottavat todella pienipäästöisiä autoja ja päästöt pienenevät automaattisesti ajan myötä. Jos näin ei käy, käytännössä se tarkoittaisi esimerkiksi polttoaineiden hintojen merkittävää kasvua.
Suomen sopimukset vastuuttomia
Perussuomalaiset arvostelevat Suomen linjaa.
– Jo ennestään Suomeen kohdistuvat päästövähennykset olivat kohtuuttomia erityisesti liikenteen osalta. Vastuuministerit ovat nukkuneet kai neuvotteluissa. Nyt hyväuskoiset suomalaiset poliitikot jymäytettiin uskomaan, että Saksa ja Ranska todella tinkisivät autoteollisuutensa eduista. Kuka maksaa? Tavallinen suomalainen autoilija, kansanedustaja Jani Mäkelä ihmettelee.
– Monella ei ole varaa uuteen autoon, vaikka romutuspalkkio triplattaisiin. Anne Bernerin tuloluokassa nyt vain ollaan absoluuttisen irti tästä todellisuudesta, Mäkelä jatkaa
Vihreiltä kestämättömiä ehdotuksia
Vihreiden eduskuntaryhmä julkaisi eilen vaihtoehtonsa vuoden 2018 valtion budjetiksi. Vaihtoehdossa leikataan dieselin verotukea ja kilometrikorvauksia sekä rajataan työmatkavähennystä. Perussuomalaiset pitävät esityksiä kestämättöminä.
– Vihreät haluavat korkeampaa työn verotusta, matkustamisen verotusta, teollisuuden verotusta ja niin edelleen. Olen sanaton. Vihreät haluavat verottaa maan kyykkyyn pahemmin kuin sosialistit, kansanedustaja Jari Ronkainen tylyttää.
Teollisuus ja työpaikat häipyvät
Perussuomalaisten mukaan Suomen huolimaton neuvottelutaktiikka kansainvälisissä sopimuksissa ja vihreä verotukseen perustuva ympäristövaikuttaminen vievät teollisuuden ja työpaikat muualle.
– Me haluamme, että teollisuus säilyy täällä, jossa ympäristöstä välitetään. Vihreä politiikka tuhoaa suomalaisen teollisuuden vieden sen sinne, missä luonto ei merkitse mitään.
– Päälle vihreät lätkäisevät satojen miljoonien veronkorotuksia duunarille. Tämän kun yhdistää EU:n toimintaan ja vastuuttomasti Brysseliin annettuihin lupauksiin, olemme syvällä suossa, Ronkainen lisää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Hallitus nöyristelee EU:n edessä

Ronkainen: Liikenne- ja ilmastopolitiikan ratkaisuja ei pidä maksattaa kansalaisilla

Meri huomauttaa hallituksen VR-aikeista: Hintakilpailun väitetyt edut otetaan duunarin palkasta

Mäkelä: Toimiva liikenne koko yhteiskunnan perusedellytys -“Yhteistä omaisuutta ollaan yksityistämässä saalistajien taskuun”

Vihreä talous sakkaa Kanadan Ontariossa – Yhdysvalloissa teolliset työpaikat lisääntyvät

PS: Voiko hallitus luvata, että rahat tieverkkoon löytyvät ja ettei satelliittiseurantaan perustuvaa tiemaksua valmistella?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.