Perussuomalaiset vaativat kyselytunnilla lisäpanostuksia tiestön kunnon kohentamiseksi ja tieverkon laajentamiseksi. Perussuomalaisten mielestä pitkien etäisyyksien ja harvan asutuksen maassa hyväkuntoinen tieverkosto on keskeinen perusedellytys kansalaisten tasa-arvoiselle kohtelulle.

– Tieverkko, joka on osa kansallisomaisuuttamme, on rapautumassa. Korjausvelka on valtava ja vaikka autoilusta kerätään vuodessa kahdeksan miljardia euroa veroja, silti teiden kunnossapitoon ei palauteta kahtakaan, kansanedustaja Jani Mäkelä muistutti.

Tiet vaarallisessa kunnossa

Mäkelän mukaan tiet ovat suorastaan vaarallisessa kunnossa hätäpaikkauksineen ja kautta maan olisi tarvetta kunnossapidon lisäksi myös valtateiden sekä rautatieväylien uusiin investointeihin.

– Mitä hallitus aikoo tehdä, että liikenteestä kerätyt rahat myös käytetään liikenteen hyväksi? Mäkelä kysyi.

Perussuomalaiset kokee myös, että tieverkon parantaminen on satsaus työllisyyteen.

– Työ ja työntekijä eivät välttämättä aina kohtaa, mutta hyvin huollettu tieverkosto on olennainen työssäkäynnin edellytys. Perussuomalaiset pistäisivät tiet kuntoon ja alentaisivat polttoaineverotusta.

Ministeri ei kommentoinut tienkäyttömaksuja

Mäkelä nosti kysymyksessään esille myös liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) suunnittelemat seurantaan perustuvat tienkäyttömaksut.

– Voiko hallitus luvata, että rahat tieverkkoon löytyvät ja ettei satelliittiseurantaan perustuvaa tiemaksua valmistella?

Berner myönsi, että merkittävä korjaus- ja investointivelka on olemassa.

– Parlamentaarisessa työryhmässä on sovittu, että 300 miljoonaa euroa vuodessa budjetoidaan lisää tieverkon ylläpitoon vuosittain.

Kysymykseen satelliittiseurannasta ministeri jätti vastaamatta.

Mihin katosivat satojen miljoonien tierahat?

Mäkelä ihmetteli, mikseivät kyseiset miljoonat ole jo budjetissa.

– Mihin katosivat ne sadat miljoonat tierahoja, jotka parlamentaarisessa tieverkkotyöryhmässä on yhdessä todettu välttämättömiksi?

– Mitä virkaa työryhmällä on, jos sen ajatukset viivataan yli budjetista? Mäkelä tivasi.

SUOMEN UUTISET