

LEHTIKUVA
EU:n juomavesidirektiivi tietäisi jopa miljardien jättilaskua – Suomelta kriittinen kanta
EU-komissio haluaa puuttua vesilaitteistoissa käytettäviin materiaaleihin juomavesidirektiivin avulla. Komission ehdotuksen keskeisin ongelma Suomen kannalta on, ettei siinä ole otettu huomioon Pohjoismaissa olevaa muusta EU:sta poikkeavaa vedenlaatua ja siitä johtuvaa erilaista materiaalin käyttöä.
– Suomessa ja Ruotsissa käytetään sinkinkadon kestäviä messinkiseoksia, joita komissio ei ole ottanut sallittujen materiaalien listalle. Komission mielestä Suomen käyttämissä messinkiseoksissa on liikaa lyijyä, mutta täkäläinen vedenlaatu edellyttääkin pieniä määriä lyijyä.
– Materiaalit, jotka eivät kestä sinkinkatoa, aiheuttavat vesivahinkoja ja syöpyvät muutamassa vuodessa. On sanomatta selvää, että tämä tarkoittaisi valtavaa laskua myös kotitalouksille. Pelkästään rakennetun asuntokannan suhteen kustannuksiksi on arveltu yli 3 miljardia euroa, ja aivan turhaan, kansanedustajat Petri Huru, Sara Seppänen, Jorma Piisinen, Mikko Polvinen ja Antti Kangas perustelevat.
Tieteellinen näyttö puoltaa Suomen kantaa
– Suomi on osoittanut useiden tutkimuksien ja raporttien avulla, ettei Suomen tällä hetkellä käyttämistä materiaaleista liukene liikaa lyijyä tai muutakaan terveydelle haitallista ainetta juomaveteen. Suomessa on yksi maailman puhtaimmista juomavesistä, mutta tämä ei komissiolle kelpaa. Komission tulee perustella päätöksensä, jotta vaikuttimia voidaan arvioida läpinäkyvästi, kansanedustajat kommentoivat.
Myös ympäristövaliokunnan lausunnossa nostettiin esiin huoli delegoidun päätöksen taustojen avoimuudesta. Valiokunnan mukaan ilman korostettua läpinäkyvyyttä ei voida varmistua siitä, etteivät valmisteluun vaikuta epäasianmukaiset perusteet, kuten yksittäisen jäsenvaltion kaupalliset hyödyt.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vesivahingot sinkinkato juomavesidirektiivi Sara Seppänen Mikko Polvinen Antti Kangas Jorma Piisinen Petri Huru Euroopan unioni EU-komissio Juomavesi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hakkarainen kysyi komissiolta luontodirektiivistä – miksi naapurimaissa on ihan erilaiset tulkinnat?

Antikainen: Kannanhoidollisen metsästyksen tulevaisuus turvataan

Perussuomalaiset huolissaan tuulivoimaloiden kytkemisestä sähköverkkoon – voi luoda kohtuuttomia tilanteita omaisuudensuojan osalta

Hallitus esittää vähimmäisveroa suurille konserneille: ”Näin suuria veropolitiikan harmonisointeja ei ole tehty juuri ikinä”

Taloustieteen professori Holmström: EU on säännösten suurvalta – ei talouskasvun
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.