

LEHTIKUVA
Eurostat: Ruotsin työttömyys nousussa – työttömyysaste huonompi kuin Suomessa
Avoimia rajoja kannattavat poliitikot ja tutkijat ovat aina jaksaneet muistuttaa siitä, että avoimesta maahanmuuttopolitiikasta huolimatta Ruotsin talous on vahva ja työttömyysluvut ovat alhaisemmat kuin Suomessa. Eurostatin uusimpien tilastojen mukaan tähän on tullut muutos: Ruotsissa työttömyys on nousussa ja työttömyysaste on suurempi kuin Suomessa.
EU:n alaisen Eurostat-tilastotoimiston tuoreimpien tilastojen mukaan EU-maiden keskimääräinen työttömyysaste oli elokuussa 6,2 prosenttia, eli kaikkein alhaisimmillaan vuodesta 2000. Eurovaluuttaan kuuluvien maiden työttömyysaste oli selvästi korkeampi: 7,4 prosenttia.
Kaikkein alhaisimmat työttömyysasteet olivat Tsekin tasavallassa (2,0 %) ja Saksassa (3,1 %).
Ruotsi EU:n pohjasijoilla työttömyydessä
Ruotsalainen Expressen-lehti huomauttaa pääkirjoituksessaan, että Ruotsi on yksi niistä kolmesta EU-maasta, joissa työttömyys on kasvanut edelliseen vuoteen verrattuna (6,3:sta 7,1 prosenttiin). Vieläkin huolestuttavampana Expressen pitää sitä, että Ruotsi on sijalla 24 kaikkiaan 28:n EU-maan joukossa. Toki Ruotsi on vielä kaukana Espanjan (13,8 %) ja Kreikan (17 %) surkeista työttömyysluvuista.
Suomen työttömyysaste (6,8 %) on elokuun tilastossa alhaisempi kuin Ruotsin, vaikka Suomi kuuluu eurovaluuttaan.
Punavihreillä ei ratkaisua maahanmuuton ongelmiin
Pääministeri Stefan Löfvenin hallitus asetti tavoitteekseen, että Ruotsin työttömyys olisi EU:n alhaisin vuonna 2020. Expressen pitää tilastojen osoittamaa työttömyyden nousua valtavana mahalaskuna Löfvenin haaveille. Lehti toteaa, että Ruotsiin kohdistunut poikkeuksellisen suuri maahanmuutto on vaikuttanut ratkaisevasti työttömyyden kehitykseen.
Mutta samalla Expressenin pääkirjoitustoimittaja korostaa, että suuri maahanmuutto on ollut täysin tietoisen politiikan tulos. Punavihreä hallitus on jatkuvasti vakuuttanut, että heiltä löytyvät ratkaisut turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen aiheuttamiin haasteisiin. Mutta ratkaisuja ei löytynytkään.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti äskettäin esille Ruotsin maahanmuuttopolitiikan varoittavana esimerkkinä, jota Suomen ei pidä seurata. Ruotsissa on jo pitkään pyritty hämärtämään humanitaarisen ja työperäisen oleskeluluvan välistä rajaa. Tällaisen menettelyn seuraukset julkiselle taloudelle ovat tietenkin tuhoisat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra torjuu valtiovarainministeri Lintilän esityksen: ”Kestävyysvajetta tai muitakaan julkisen talouden haasteita ei voi korjata työperäisellä maahanmuutolla”

Koskenkylä: Hallituksen työllisyystoimet heikkoja, kommunikointi ristiriitaista – väittää leikkaavansa yritystukia, mutta lisää palkkatukea, joka on yritystukea

Suomalaisten ja muiden eurooppalaisten huolet samansuuntaisia: Huolina on maahanmuutto, terrorismi ja taloustilanne

Halla-aho varoittaa Ruotsin mallin seurauksista: “Arvatkaa, kuka ei voita?”

Perussuomalaiset: Työllisyysaste ei nouse, jos yhtä työssäkäyvää maahanmuuttajaa kohden maahan otetaan kaksi työtöntä maahanmuuttajaa

Vauhti senkun kiihtyy – joka viides Ruotsissa asuva syntynyt ulkomailla
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.