

MATTI MATIKAINEN
Eurovaaliehdokas Partanen: EU:lle ei saa antaa verotusoikeutta
Kajaanilainen kaupunginvaltuutettu ja eurovaaliehdokas Minna Partanen vastustaa voimakkaasti EU:n liittovaltiokehitystä, joka vie Suomelta koko ajan enemmän valtaa muiden käsiin maatamme koskevissa asioissa.
Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Minna Partanen osallistui äskettäin vaalipaneeliin, jossa kaikki muutkin panelistit vakuuttivat olevansa EU:n liittovaltiokehitystä vastaan, vaikka heidän edustamansa puolueet europarlamentissa istuvatkin liittovaltiomyönteisissä ryhmissä.
– Sanoinkin paneelissa, että on ihmeellistä, miten te olette tässä asiassa samoilla linjoilla perussuomalaisten kanssa. Kuitenkin perussuomalaiset on Suomessa ainoa suuri puolue, joka on ollut aina johdonmukaisesti EU:n liittovaltiokehitystä vastaan, Partanen heittää.
Eurokriittiset ryhmät yhteen
Jotta liittovaltiokehitystä EU:ssa voidaan torjua, pitää europarlamenttiin saada riittävän suuri ryhmä kansallismielisiä ja eurokriittisiä edustajia eri maista. Tällä hetkellä ovat käynnissä neuvottelut uuden eurokriittisen ryhmän muodostamisesta.
Päätöksenteossa pitää lähteä siitä, että kaikki EU-maat saavat tehdä yhteistyötä niiden maiden kanssa kuin haluavat.
– Viime aikoina on ollut paljon esillä EU:n verotusoikeus. Tämä on yksi esimerkki sellaisesta asiasta, jonka toteutuminen pitää pyrkiä estämään. EU-vero olisi siksi haitallinen, koska verotusperiaatteet eri maissa poikkeavat hyvin paljon toisistaan. Sitten ei olisi enää paljon varaa neuvotella jäsenmaksujen suuruudesta, jos ne kerättäisiin kansalaisilta suoraan verojen muodossa, Partanen pohtii.
Schengen-sopimus neuvoteltava uusiksi
Schengen-rajasopimus pitäisi neuvotella uudelleen siten, että kukin jäsenmaa voisi aloittaa rajatarkastukset silloin, kun itse katsovat sen tarpeelliseksi.
Esimerkiksi vuoden 2015 maahanmuuttokriisi saatiin kuriin kansallisilla toimilla EU:n ollessa tilanteessa voimaton. Silloin moni EU-maa otti käyttöönsä sisärajatarkastukset Schengen-sopimuksen vastaisesti – ja hyvä olikin että ottivat, sillä vain siten maahanmuuttajien vyöry saatiin kuriin.
– Minun kokemukseni mukaan ihmisellä, jolla on passi ja puhtaat jauhot pussissa, ei ole vaikeuksia näyttää sitä ja kertoa kysyttäessä matkansa tarkoitusta, eli turismi ei siitä kärsisi. Schengen-sopimus pitäisi avata uudelleen, jotta jokaisella EU-maalla olisi valta päättää itse myös omista rajoistaan, sanoo Partanen.
Jäsenmaksut alkavat muistuttaa tulonsiirtoja
EU:n jäsenmaksut on sidottu bruttokansantuotteeseen, ja maksuneuvotteluissa Suomi on aina ollut aika suuri häviäjä. Toisaalta viime aikoina on EU:ssa puhuttu paljon tukien leikkaamisesta harvaanasutuilta seuduilta, joka Suomessa koskisi varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomen alueita.
Myös jäsenmaksukysymyksessä pitäisi olla neuvottelukeinoja.
– Suomi on ollut koko 2000-luvun EU:n nettomaksajien joukossa, eli jäsenmaksut alkavat muistuttaa suoria tulonsiirtoja yksiltä mailta toisille. Jos mitään keinoa löytyisi jäsenmaksujen pienentämiseksi siten, että emme olisi enää EU:n nettomaksaja, alettaisiin olla jo oikeassa suunnassa, Partanen toteaa.
Vähemmän direktiivejä ja asetuksia
Tällä hetkellä EU:ssa eniten valtaa käyttää EU-komissio, joka ei ole demokraattisesti valittu toimielin. Suomi tarvitsee vähemmän direktiivejä ja vähemmän suoria asetuksia.
Direktiivien ongelmallisuutta lisää sekin, että jotkut maat, kuten Suomi, noudattavat kaikkia sääntöjä pilkulleen ja jopa keksivät itse itselleen lisää näyttääkseen, miten esimerkillisiä mallioppilaita ovat, kun taas monet suuret jäsenmaat laiminlyövät niiden noudattamisen täysin.
– EU on aikanaan perustettu talouden ja turvallisuuden takia, mutta viime vuosina on menty siihen suuntaan, että sieltä tulevat myös Suomen lait ja asetukset yhä enenevässä määrin. Pitäisikö EU:ssa ottaa askel taaksepäin ja palata siihen, että nostetaan turvallisuus ja sisämarkkinat pääasiaksi ja jätetään jäsenmaita sitova byrokratia vähemmälle? Partanen kysyy.
Jopa 80 prosenttia lainsäädännöstä tulee jo Brysselistä
Joidenkin arvioiden mukaan jopa 80 prosenttia Suomen laeista ja asetuksista tulee jo Brysselistä. Siinä pelissä toiset pärjäävät ja toiset eivät. Suomi ei valitettavasti ole pärjännyt.
– Toinen suuri vallankäyttäjä EU:ssa ovat lobbarit ja heidän takanaan on rahaa. Jopa aamiaismuroille on EU:ssa omat lobbarinsa. Siitä voi päätellä, millainen hullunmylly siellä on, kun kaikki haluavat ajaa siellä omaa asiaansa, joka on sitten Suomen budjetista pois, Partanen sanoo.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- direktiivit liittovaltiokehitys Minna Partanen lainsäädäntö jäsenmaat Rajavalvonta Byrokratia Eurovaalit EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eurovaaliehdokas Kinnunen: Kova Brexit nyt – ja kova Fixit nyt!

Suomalaisten ja muiden eurooppalaisten huolet samansuuntaisia: Huolina on maahanmuutto, terrorismi ja taloustilanne

Uusi pelinavaus: Vähintään neljännes EU-budjetista ilmastonmuutoksen torjuntaan

Eurovaaliehdokas Nieminen: ”Kansalliset sisärajat saatava omaan hallintaan”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.